12.2 C
Thessaloniki
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η Ε.Ε. σχεδιάζει μείωση χρήσης παρασιτοκτόνων και χημικών λιπασμάτων

Η Ε.Ε. σχεδιάζει μείωση χρήσης παρασιτοκτόνων και χημικών λιπασμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως σχεδιάζει να ενισχύσει τη βιολογική γεωργία και να μειώσει τη χρήση γεωργικών χημικών προϊόντων για να προστατεύσει το περιβάλλον, προτάσεις που έγιναν ευνοϊκά δεκτές από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά οι γεωργοί θεωρούν πως θα τους καταστήσουν λιγότερο ευέλικτους.

Οι γεωργικές δραστηριότητες συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή — παράγοντας περίπου το 10% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ — και βρίσκονται επιπλέον στην πρώτη γραμμή των συνεπειών της, με τους ευρωπαίους αγρότες να έχουν κάθε χρόνο να αντιπαλεύσουν με όλο και πιο έντονες περιόδους ξηρασίας και πλημμύρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σώμα της Ένωσης, εχει προτείνει τους στόχους για την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων και για να στραφεί η γεωργία προς την κατεύθυνση των στόχων για καθαρή μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων σε ολόκληρη την ΕΕ σε μηδενικά επίπεδα έως το 2050.

“Εάν η κρίση του κορονοϊού μας δίδαξε κάτι, αυτό είναι ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί”, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς, αναφερόμενος στη πανδημία του νέου κορονοϊού που εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της φύσης.

Η Επιτροπή επιθυμεί να μειώσει τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50%, να μειώσει τη χρήση λιπασμάτων κατά 20% και να μειώσει κατά 50% τις πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών – μια κατηγορία ουσιών που περιλαμβάνει και τα αντιβιοτικά – για την εκτροφή ζώων και ψαριών έως το 2030.

Άλλοι στόχοι αφορούν τη διαχείριση της γης. Το μερίδιο της παραγωγής που θα κατέχει η βιολογική γεωργία θα πρέπει να φθάσει το 25% το 2030.

Οι στόχοι αυτοί δεν είναι ακόμη νομικά δεσμευτικοί και μένει να υποβληθούν σε εκτίμηση για τις επιπτώσεις τους, αναφέρει η Επιτροπή. Αυτό θα ισχύει επίσης για τους στόχους της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, οι οποίοι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2021, δήλωσε ο επικεφαλής Περιβάλλοντος της ΕΕ Βιρτζινίους Σίνκεβιτσιους.

Οι αγροτικές ενώσεις από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως η βιολογική γεωργία έχει συνήθως μικρότερες αποδόσεις και πως οι διαφοροποιημένες γαίες, όπως και τα φυσικά περιβάλλοντα, δεν θα ευνοήσουν την ικανότητα των αγροτών να ανταποκριθούν σε αυξήσεις της ζήτησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως ένα μερίδιο κεφαλαίων από την κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να προορίζεται για “οικολογικά σχήματα” που θα επιδοτούν αγρότες για να στραφούν στη βιολογική καλλιέργεια ή σε παραγωγή που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα.

Το εύρος της πολιτικής θα εξαρτηθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό της Ένωσης των 27, τον οποίο οι ηγέτες της ΕΕ θα χρειασθεί να επεξεργασθούν εκ νέου λόγω των ανατροπών που προκάλεσε η πανδημία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Super Team: Τμήμα Ποδοσφαίρου & Άθλησης για τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμο Παύλου Μελά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, o Δήμος Παύλου Μελά δημοσιοποιεί μια συγκινητική πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου της ΔΚ Πολίχνης...

Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατηγορούνται οι γονείς του 15χρονου που σκότωσε 4 συμμαθητές του στο Μίσιγκαν

Οι γονείς του εφήβου που άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο του στο Μίσιγκαν, σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του διώκονται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας,...

Γ.Α. Παπανδρέου: «Να ξαναγίνει η παράταξη κυβερνητική δύναμη»

Έκκληση στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να πάρουν μέρος την Κυριακή στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής και αναδείξουν ξανά την παράταξη...

Έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου στο Ρέθυμνο

«Ο πολιτισμός είναι το δυνατό μας σημείο στην Κρήτη, με την δημιουργία νέων μουσείων σε Χανιά, Μεσαρά, 'Αγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο», δήλωσε...