Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το πρωί της Δευτέρας (12/2) στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς, μέσα στη ναυτιλιακή εταιρεία European Product Carriers LTD του ομίλου Καρνέση, στη Γλυφάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πρόκειται για τις πιο γνωστές ναυτιλιακές επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας.
Βέβαια, εδώ και μερικούς μήνες, τα αδέλφια Καρνέση βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη, για μια διαφορά ύψους 325,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Συγκεκριμένα, οι αδελφές Δέσποινα και Μαρία Καρνέση, 79 και 77 ετών αντίστοιχα, καθώς επίσης και ο 80χρονος σύζυγος της πρώτης έχουν στραφεί κατά τους αδελφού τους, Σπύρου Καρνέση, τον οποίον κατηγορούν ότι πήρε στα τέλη του 2022 από κοινούς λογαριασμούς τα χρήματα και τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αγωγή που έχουν καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά είναι 63 σελίδες και πρόκειται κοινά κέρδη, που είχαν συγκεντρωθεί από τη δραστηριότητα στην ναυτιλία.
Σπύρος Καρνέσης: «Δικά μου όλα τα λεφτά»
Από τη μεριά του, ο Σπύρος Καρνέσης υποστήριξε πως όλο το ποσό είναι δικό του και οι υπόλοιποι είναι υπάλληλοι του.
Η ναυτιλιακή εταιρεία έχει στόλο 10 δεξαμενόπλοια εκ των οποίων δύο είναι Shuttle Tankers.
Μάλιστα, το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί η ναυτιλιακή εταιρεία ανέρχεται στα 375 άτομα, 45 εντός της εταιρείας και 350 ναυτικοί.
Από το 1978 οι δύο αδελφές και από το 1980 ο Αντώνης Βλασσάκης ξεκίνησαν να συνεργάζονται με τους αδελφούς Σπύρο και Προκόπη Καρνέση.
Η Δέσποινα Καρνέση ανέλαβει ως δικηγόρος της εταιρείας, ο Αντώνης Βλασσάκης βρίσκονταν στην τεχνική εποπτεία του στόλου και η Μαρία Καρνέση ασχολούνταν με τα οικονομικά της ναυτιλιακής.
Μαρής Εμπειρίκος εναντίον Σπύρου Καρνέση
Οι δύο εφοπλιστές βρίσκονται σε χρόνια δικαστική διαμάχη σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας “Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ”. Η τελευταία δικαστική κίνηση έγινε το 2022, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει στον Μαρή Εμπειρίκο ότι εκείνος είναι που κατέχει το 50% των μετοχών της “Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ”.
Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης από την εταιρεία Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants, η αξία ολόκληρου του συμπλέγματος αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ.
Το ιστορικό: Μετά την δολοφονία του Γεωργίου Α΄, οποίος δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 1913, το νησιωτικό σύμπλεγμα πέρασε στην κυριότητα του πρίγκιπα Γεωργίου, ο οποίος το 1916 το μεταβίβασε στα αδέρφια Λεωνίδα Ανδρ. Εμπειρίκο και Μαρή Ανδρ. Εμπειρίκο, παππού του Μαρή Εμπειρίκου.
Αργότερα, το ένα τρίτο του κτήματος, αποκτήθηκε από τον αδερφό τους, Μιχάλη Ανδρ. Εμπειρίκο. Τα ποσοστά τους αποκτήθηκαν αργότερα από τη βρετανική Byron Steaming Co. Ltd., η οποία ήταν εταιρεία συμφερόντων τους.
Όμως το 1926 ολόκληρη η εταιρεία αποκτήθηκε από τον Μαρή Ανδρ. Εμπειρίκο, ο οποίος το 1926 ίδρυσε την Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, στην οποία και μεταβίβασε τις δέκα νησίδες ως «εισφορά σε είδος».
Το 1976, ο Περικλής Εμπειρίκος, θείος του Μαρή Εμπειρίκου, πούλησε στην οικογένεια του Νικολάου Παπαλιού το 50% της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, το οποίο πούλησε με τη σειρά της το 1986 στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της εισηγμένης εταιρείας ΕΛΙΝΟΪΛ, Σπύρου Καρνέση.
Ο Μαρής Εμπειρίκος υποστήριξε στην αγωγή του πως μέχρι το 2007 οι σχέσεις των δύο μετόχων ήταν εξαιρετικές. Η οικογένεια Εμπειρίκου είχε χτίσει από το 1916 τη βίλα της στο Χερσονήσι των Πεταλιών, ενώ ο Σπύρος Καρνέσης διαθέτει κατοικία στο Τραγονήσι.
Επίσης, να αναφερθεί ότι το 1990 είχαν συμφωνήσει να πωληθεί ένα τμήμα 200 στρεμμάτων στο Μεγανήσι στον Claude Picasso, γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso, που έχτισε έπαυλη, αλλά προ ετών το ακίνητο μεταβιβάστηκε στην εταιρεία La Reve Estates, συμφερόντων της Αλεξίας Δαυίδ, μέλος της οικογένειας που ελέγχει την Coca-Cola HBC.
Ο Μαρής Εμπειρίκος υπογραμμίζει στην ίδια αγωγή πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του με τον Σπύρο Καρνέση, κατεβλήθη προσπάθεια ώστε να διανεμηθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των δύο μετόχων της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, αλλά δεν καρποφόρησε.
Στην αγωγή αναφέρεται πως οι Πεταλιοί αποτελούνται από τις προαναφερθείσες δέκα συνολικά νησίδες, οι οποίες όλες, πλην μιας, έχουν πολύ μικρή έκταση και αντίστοιχα πολύ μικρή αξία, σε αντίθεση με τη μία νησίδα, τη Μεγαλόνησο ή Μεγανήσι, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση όλων των λοιπών νησίδων και αντίστοιχα η αξία της είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη της αξίας όλων των υπόλοιπων νησίδων μαζί.
Στα νησιά Χερσονήσι ή Μικρό Πετάλι, διατηρεί κατοικία ο Μαρής Εμπειρίκος, ενώ στο Τραγονήσι, έχει την παραθεριστική του κατοικία ο Σπύρος Καρνέσης. Τα νησιά Λουλούδι, Μακρονήσι, Φούντας, Ποντικονήσι, Προσονήσι και Αυγό ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη μόνιμων κατασκευών.
zougla.gr/