11.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΓιατί είναι ανάγκη να φροντίζουμε τα αδέσποτα ζώα όταν έχει κρύο

Γιατί είναι ανάγκη να φροντίζουμε τα αδέσποτα ζώα όταν έχει κρύο

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που ακόμα και αν είσαι κάποιος που δεν ταΐζει και φροντίζει τα αδέσποτα ζώα γενικά, είναι σωτήριο να το κάνεις τώρα που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Κάντε τον κόπο και διαβάστε αυτές τις γραμμές, αν δεν ξέρατε ίσως σας κάνουν να καταλάβετε την μεγάλη ανάγκη που έχουν τα ζώα όταν έχει κρύο, και με πολύ απλές κινήσεις σας να τα βοηθήσετε να επιβιώσουν τον χειμώνα.

Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ο οργανισμός μέσω του θερμορυθμιστικού του συστήματος αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, έχει ανάγκη να παράξει περισσότερη θερμότητα ώστε να αποφευχθεί η υποθερμία, προκαλείται μυικός τρόμος και απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας ώστε ο οργανισμός να καταφέρει να διατηρήσει την ζωτική θερμοκρασία και την ομοιοστασία του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν δεις ένα ζώο να τρέμει δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι θα πεθάνει από το κρύο, αλλά εφόσον δεν έχει στην διάθεσή του τροφή για να διατηρήσει τον μυικό τρόμο και η θερμοκρασία που χάνει είναι περισσότερη από αυτήν που μπορεί να παράξει το σώμα του, τότε το επόμενο στάδιο είναι η υποθερμία που το καθιστά στην επικίνδυνη ζώνη.

Ζώο με ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ μπορεί να παρουσιάζει αρχικά:

-μυικό τρόμο
-ταχυκαρδία
-αυξημένο αριθμό αναπνευστικών κινήσεων
-αδιαφορία για ότι συμβαίνει γύρω του
– θερμοκρασία χαμηλότερη της φυσιολογικής (γάτες μέση φυσιολογική θ 38,6/ σκύλοι 38,5)

Σε ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ:

-αδύναμο σφυγμό
-μειωμένες αναπνευστικές κινήσεις
-μυδρίαση
-απώλεια συνείδησης
-λήθαργο
–θερμοκρασία χαμηλότερη των 37οC
-> Στην περίπτωση αυτή το ζώο χρήζει άμεσα βοήθειας, γιατί μπορεί να πέσει σε κώμα και να πεθάνει λόγω κατάρρευσης των εσωτερικών του συστημάτων.

Πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο ώστε να καταλάβετε αν μπορείτε να του προσφέρετε φροντίδα ή αν χρήζει άμεσα νοσηλείας.

Όταν η θερμοκρασία βρίσκεται λίγο κάτω από τους 37οC μπορούμε να ζεστάνουμε το ζώο και να του προσφέρουμε τροφή.

Σε περίπτωση πιο χαμηλής θερμοκρασίας μπορεί να χρειάζεται να του παρασχεθεί πιο εξειδικευμένη βοήθεια όπως χορήγηση οξυγόνου ή ορών ενδοφλέβια.

Κάτω από τους 35οC η κατάσταση είναι κρίσιμη για τη ζωή του.

Αυτό που πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα είναι να μην προσπαθήσετε να ζεστάνετε το ζώο απότομα πχ με ένα αερόθερμο που στρέφεται απευθείας πάνω του, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Πρέπει η επαναιμάτωση των πιο περιφερικών τμημάτων του σώματος να γίνει σταδιακά ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διαταραχή της εσωτερικής κατάστασης. Μεταφέρετε το ζώο σε θερμότερο περιβάλλον ώστε να μην χαθεί περισσότερη θερμότητα, και φροντίστε να μην το υπερθερμάνετε απότομα.

Από την πολύ χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να συμβούν επίσης κρυοπαγήματα στα άκρα, καθώς ενεργοποιούνται μηχανισμοί για την αποτελεσματική διατήρηση της εσωτερικής θερμότητας, μειώνεται η αιμάτωση στο δέρμα και τους εξωτερικούς ιστούς, παρατεταμένη όμως μείωση της αιμάτωσης μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στους ιστούς. Τα δάκτυλα, τα αυτιά, η ουρά θα είναι εξαιρετικά κρύα και θα εμφανίζονται λευκότερα του φυσιολογικού. Αν το ζώο εμφανίζει σημάδια υποθερμίας μην προτιμήσετε να ζεστάνετε πρώτα τα σημεία αυτά, σημαντικότερο είναι να ανέλθει πρωτίστως η εσωτερική θερμοκρασία του.
Καλύτερη από όλα είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ.

Προσφέρετε φαγητό στα ζώα, μπορεί να τους σώσει τη ζωή στο κρύο. Αν μπορείτε τοποθετήστε χαρτόκουτα σε προστατευμένα σημεία να μπουν και να κουρνιάσουν μέσα. Όταν το κρύο είναι πολύ βαρύ την νύχτα, μην διστάσετε να ανοίξτε το σπίτι σας να μπουν τα αδέσποτα της γειτονιάς να διανυκτερεύσουν.

Οι γάτες της γειτονιάς μου το καλοκαίρι τρώνε πολύ επιλεκτικά αυτά που τους προσφέρω, τώρα στο κρύο καθαρίζουν τα πιατάκια τους, ότι φαγητό και αν έχουν μέσα, αυτό λέει πολλά. Κοιμούνται στα σπιτάκια που τους έχω φτιάξει αγκαλιασμένα αποδεικνύοντας μου την ανάγκη που είχαν.

Ευχαριστούμε πολύ την Δανάη Ευαγγελία Τανάκη – Τελειόφοιτη φοιτήτρια κτηνιατρικής, που μας έδωσε την άδεια να αναδημοσιεύσουμε αυτήν την πολύ σημαντική ανάρτησή της! Παρακαλούμε προωθήστε την και αναδημοσιεύστε την στα κοινωνικά δίκτυα.

Υ.Γ Κάτι ακόμη που θα θέλαμε να τονίσουμε, είναι να χτυπάτε τα καπό των αυτοκινήτων πριν βάλετε μπρος γιατί κουρνιάζουν κοντά στις μηχανές μικρά γατάκια λόγω της θερμότητας που αυτές εκπέμπουν.

 

 

(ethosandempathy.org)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ