13.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Για δεύτερη φορά διεθνές βραβείο της κοινοπραξίας «Simcyp» σε ομάδα του Τμήματος...

Για δεύτερη φορά διεθνές βραβείο της κοινοπραξίας «Simcyp» σε ομάδα του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ

Για δεύτερη χρονιά, η ομάδα του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ απέσπασε διεθνές βραβείο, στο πλαίσιο της απονομής των «Simcyp 2021 Academic Awards» της κοινοπραξίας «Simcyp».

Οι βραβευθέντες Γεώργιος Μυστρίδης, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής και Ιωάννης Βιζιριανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, απέσπασαν το Βραβείο στην κατηγορία για την πιο αποτελεσματική πρόταση στην εκπαίδευση «The Most Effective Teaching Application».

Η βράβευση της επιστημονικής ομάδας αφορά σε έργο που πραγματοποιείται στο ΑΠΘ και σχετίζεται με σύγχρονες καινοτόμες εξελίξεις στον ιατροφαρμακευτικό χώρο, με την ανάπτυξη της φαρμακογονιδιωματικής και της εξατομικευμένης ιατρικής/ιατρικής ακριβείας. Η προσπάθεια έχει ήδη αποτυπωθεί ως ιδέα και τρόπος κλινικής αξιοποίησης και εφαρμογής στο μοναδικό σε διεθνές επίπεδο «Εγχειρίδιο Εξατομικευμένης Ιατρικής» του καθηγητή Ιωάννη Βιζιριανάκη, το οποίο εκδόθηκε αρχικά στην αγγλική γλώσσα, το 2014, και στη συνέχεια στην ελληνική, το 2020.

Όπως αναφέρει ο κ. Βιζιριανάκης, πρόκειται για μια μακροχρόνια ερευνητική πορεία, που ξεκίνησε ως σύλληψη το 1997 και ως αρχική εφαρμογή το 2001, ενώ ενισχύθηκε ως ιδέα με την απόκτηση της πρώτης άδειας ακαδημαϊκής χρήσης της πλατφόρμας Simcyp το 2009. Η παράλληλη ένταξη της ερευνητικής ομάδας στην κοινοπραξία Simcyp, με την αξιολόγησή της ως κέντρο αριστείας στον χώρο ανάπτυξης φαρμάκων, οδήγησε στις βραβεύσεις το 2019 και το 2021.

Η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος στη διδασκαλία του προπτυχιακού μαθήματος «Κλινική Φαρμακοκινητική» για τους 4ετείς φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ απέσπασε για πρώτη φορά το βραβείο το 2019. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε περαιτέρω και εφαρμόστηκε στα μεταπτυχιακά προγράμματα «Βιομηχανική Φαρμακευτική» και «Ιατρική Ακριβείας-Μεταφραστική Έρευνα και Θεραπευτική», αποσπώντας τον Οκτώβριο του 2021, για δεύτερη φορά, το συγκεκριμένο βραβείο.

«Η καινοτόμα και φιλόδοξη προσπάθεια που επιτελείται στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια από την επιστημονική ομάδα του Τμήματος Φαρμακευτικής είναι αξιοθαύμαστη και αφήνει το αποτύπωμά της στο πεδίο των φαρμάκων, προς όφελος της κοινωνίας», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Το διεθνές consortium «Simcyp»

Στο Simcyp Consortium συμμετέχουν περισσότερες από 35 φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρίες, καθώς και περισσότερα από 100 ακαδημαϊκά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, τα οποία χρησιμοποιούν τον προσομοιωτή Simcyp στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Ο προσομοιωτής Simcyp αναφέρεται στη μοντελοποίηση της λειτουργίας του οργανισμού στη βάση της φυσιολογίας, έτσι ώστε να προβλέπεται η φαρμακοκινητική, φαρμακοδυναμική και φαρμακογονιδιωματική συμπεριφορά των φαρμάκων και να ενισχύεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Αποτελεί μία από τις πλέον καινοτόμες και φιλόδοξες προσπάθειες στο χώρο των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μέσω της χρήσης του προσομοιωτή, αποτελεί επίσης κεντρικό στόχο του Simcyp Consortium.

Η αξιοποίηση του προσομοιωτή Simcyp γίνεται εκτεταμένα και από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς φαρμάκων, όπως FDA, EMA, ενώ ήδη περισσότερα από 80 φάρμακα έχουν κυκλοφορήσει με αξιοποίηση δεδομένων από την εφαρμογή του. Πολλές μελέτες πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία της Covid-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έκανες αποτοξίνωση;

Οι άνθρωποι που θα εξομολογηθούν και θα μετανοήσουν πραγματικά για τον προηγούμενο βίο τους, κάνουν αποτοξίνωση της ψυχής τους. Είναι το φάρμακο...

Μ. Βρετανία: Στο νοσοκομείο η βασίλισσα Ελισάβετ

Στο νοσοκομείο εισήχθη και έμεινε το βράδυ της Τετάρτης (20/10) η βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sun» η...

Κορονοϊός: Ανησυχία για αύξηση νοσηρότητας τον Νοέμβριο

Αύξηση της νοσηρότητας από τον επόμενο μήνα αναμένουν οι ειδικοί οπότε και θα έχει χαλάσει περισσότερο ο καιρός. Ταυτόχρονα η χαμηλή...

Υπέρ των μισθώσεων τύπου Airbnb τάσσονται οι Ευρωπαίοι πολίτες

Θετική είναι, σε γενικές γραμμές, η άποψη των πολιτών της Ε.Ε. για την επίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στις γειτονιές τους, παρότι αναγνωρίζουν...