Οι μάσκες έχουν πλέον καταστεί υποχρεωτικές ή συνιστώνται έντονα σε μεγάλο μέρος του κόσμου, με την ελπίδα να σταματήσει η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Ενώ οι συστάσεις υπήρξαν αμφιλεγόμενες σε ορισμένες περιοχές λόγω των χαμηλών προμηθειών, οι μάσκες μπορεί να έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν, αλλά δυστυχώς, αυτά τα νέα αξεσουάρ έχουν δώσει στους ανθρώπους ένα νέο αντικείμενο για τα σκουπίδια τους.
Εκτός από τις γόπες των τσιγάρων, τα μπουκάλια και τα περιτυλίγματα τροφίμων, τα λαστιχένια γάντια και οι χειρουργικές μάσκες βρίσκονται πεταμένα στους δρόμους πολλών πόλεων. Τα απορριφθέντα αντικείμενα στο δρόμο μπορούν πολύ εύκολα να παρασυρθούν κατά τη διάρκεια καταιγίδων και τελικά να καταλήξουν στον ωκεανό ή σε άλλες πλωτές οδούς. Οι χειρουργικές μάσκες και τα γάντια μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για το περιβάλλον, επειδή συχνά κατασκευάζονται από υλικά που δεν είναι βιοδιασπώμενα και έχουν χρώματα τα οποία είναι ελκυστικά για τα θαλάσσια ζώα.
Στην Ασία, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη ευρέως τις μάσκες και τα γάντια εδώ και μερικούς μήνες, ήδη έχουν υπάρξει αναφορές ότι τα αντικείμενα αυτά καταλήγουν στις κοντινές πλωτές οδούς και στους ωκεανούς. Τον Φεβρουάριο, η ομάδα συντήρησης OceanAsia δημοσίευσε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από παραλίες στο Χονγκ Κονγκ, όπου γάντια και χειρουργικές μάσκες ήταν διάσπαρτα σε όλη την άμμο ή επέπλεαν στο νερό.
Ο συνιδρυτής της OceanAsia, Gary Stokes, δήλωσε στο The Independent ότι αναμένει αυτά τα αντικείμενα να βρεθούν στο μέλλον στο εσωτερικό νεκρών θαλάσσιων ζώων.
«Ο τρόπος που βλέπω αυτές τις μάσκες στο περιβάλλον είναι μια ακόμη προσθήκη στην ολοένα και αυξανόμενη κρίση που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας. Όχι καλύτερα, όχι χειρότερα, απλά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί από την αρχή. Περιμένω να ακούσω την πρώτη νεκροψία όπου θα βρεθούν μάσκες μέσα σε ένα νεκρό θαλάσσιο ζώο. Δεν είναι ζήτημα το αν, αλλά το πότε, “είπε ο Stokes.
Οι περιβαλλοντολόγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρούν παρόμοια τάση, καθώς η χρήση μάσκας και γαντιών είναι διαδεδομένη στη χώρα. Η Maria Algarra, η ιδρύτρια της περιβαλλοντολογικής ομάδας “Clean This Beach Up” με έδρα το Μαϊάμι, ξεκίνησε μια εκστρατεία με την ονομασία #TheGloveChallenge, όπου έχει ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τραβήξουν φωτογραφίες από πεταμένα γάντια και μάσκες για να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος.
Η Algarra λέει ότι έχει λάβει σχεδόν 2.000 φωτογραφίες πεταμένων γαντιών και μασκών από όλο τον κόσμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι έμπαιναν στην διαδικασία εκκαθάρισης των απορριφθέντων αντικειμένων, αλλά η Algarra τους συμβούλευε να μαζέψουν τα αντικείμενα μόνο εάν διέθεταν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
«Η πρόκληση του γαντιού, πρόκειται για εκπαίδευση. Αυτό είναι το κλειδί για να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα ως κοινότητα και ως άνθρωποι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο που δρουν εάν δεν ξέρουν τι κάνουν λάθος. Το πλαστικό διασπάται σε όλο και μικρότερα κομμάτια με αποτέλεσμα τα κομμάτια αυτά να βρίσκονται παντού. Είναι τοξικά και είναι αυτά που τρώμε και πίνουμε. Δεν υπάρχει τρόπος καθαρισμού των μικροπλαστικών. Μόλις τα σκουπίδια φτάσουν στον ωκεανό και γίνουν μικρότερα κομμάτια, είναι σχεδόν αδύνατο να τα πάρουμε πίσω », είπε η Algarra.