14.3 C
Thessaloniki
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Στις 9 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Στις 9 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ανοίγει στις 9 Δεκεμβρίου προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα γίνονται τμηματικά, ανά περιφέρειες έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, «έχει ήδη εκδοθεί ο επίσημος οδηγός και οι ενδιαφερόμενοι και οι σύμβουλοι τους θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν, ενώ έχουμε εξαιρέσει από τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται σε αυτή τη φάση το πιστοποιητικό που αφορά στις πολεοδομίες».

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ και «είναι μακράν το μεγαλύτερο και το πιο ελκυστικό πρόγραμμα Εξοικονομώ των τελευταίων 10 ετών». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στόχος του υπουργείου είναι να καλύπτει 60.000 περιπτώσεις ετησίως, ενώ την τελευταία δεκαετία καλύφθηκαν συνολικά μόλις 130.000 δικαιούχοι.

Μια ακόμα σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ» είναι η αύξηση των επιδοτήσεων. «Οι επιδοτήσεις που μέχρι τώρα ήταν 40% – 50% στο 65% αυξάνονται στο 75%, 85% ανάλογα με την περίπτωση και πλέον δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο απλές δράσεις, όπως για παράδειγμα τα κουφώματα, αλλά ενισχύονται και δράσεις από τον χώρο της λεγόμενης έξυπνης ενέργειας», όπως σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο θα βγαίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα και πως έχουν ζητηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 3 δισ. ευρώ μόνο για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» «συν ό,τι πάρουμε και από το ΕΣΠΑ».

Το χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια:
-Θεσσαλίας: Οι αιτήσεις ξεκινούν 9 Δεκεμβρίου 2020.
-Ηπείρου και Ιονίων Νήσων: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 11 Δεκεμβρίου 2020.
-Αττικής: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 14 Δεκεμβρίου 2020.
-Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: Οι αιτήσεις ξεκινούν 16 Δεκεμβρίου 2020.
-Δυτικής Ελλάδας: Οι αιτήσεις ξεκινούν 18 Δεκεμβρίου 2020.
-Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου: Οι αιτήσεις ξεκινούν 21 Δεκεμβρίου 2020.
-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου 2021.
-Δυτικής Μακεδονίας: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου 2021.
-Κεντρικής Μακεδονίας: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου 2021.
-Πολυκατοικίες: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 18 Ιανουαρίου 2021.


Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας του υπουργείου, οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο διάστημα 2011-2019 οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό έως 95%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στα κτίρια που εμφάνιζαν τις χειρότερες επιδόσεις.

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά (περίπου 90.000 ιδιοκτησίες) που έχουν ενταχθεί έως τώρα στα προγράμματα, απαλλάσσονται από κόστος που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις δαπάνες ενέργειας (ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), ενώ η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από τις παρεμβάσεις που έγιναν στα κτίρια ξεπερνά τα 1,8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Θεσσαλονίκη: Εμπρηστικές επιθέσεις σε κατάστημα και σταθμευμένο αυτοκίνητο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για τον εντοπισμό αγνώστων, οι οποίοι πραγματοποίησαν δύο εμπρηστικές επιθέσεις τις...

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για κορονοπάρτι

Δύο άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία, με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν κορονοπάρτι σε διαμέρισμα που νοίκιασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι Τζέρι Σάινφελντ, Μπίλι Πόρτερ, Έιμι Σούμερ συμμετέχουν σε εκστρατεία για την ανασυγκρότηση της Νέας Υόρκης

Μια μέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Tζο Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, αστέρες της Νέας Υόρκης...

Νέα μουσεία τέχνης σε αναμονή

Βαρύτατο πλήγμα κατάφερε η πανδημία στον κόσμο των μουσείων τέχνης παγκοσμίως. Πολλά από αυτά δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν, οι απολύσεις εργαζομένων...