Η απόφαση- σταθμός, έρχεται ως απάντηση στις καταγγελίες που υπέβαλλαν γονείς από την Τσεχία, τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της χώρας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, στόχος είναι η διασφάλιση «ότι κάθε παιδί προστατεύεται από σοβαρές ασθένειες μέσω εμβολιασμού ή της ασυλία της αγέλης».
Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 σχετικά με το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Είναι η πρώτη φορά που το Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά των παιδικών ασθενειών.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε οποιαδήποτε πολιτική υποχρεωτικών εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.
Αυτή η απόφαση «ενισχύει τη δυνατότητα ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού υπό συνθήκες της τρέχουσας επιδημίας», δήλωσε ο Νικόλα Ερβιέ, νομικός εμπειρογνώμονας του Δικαστηρίου.
Στην Τσεχική Δημοκρατία, υπάρχει γενικό νομικό καθήκον για εμβολιασμό παιδιών εννέα ασθενειών, όπως για παράδειγμα ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ηπατίτιδα Β και η ιλαρά.
Η υπόθεση είχε κατατεθεί στο Δικαστήριο από Τσέχους γονείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο επειδή δεν ήθελαν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους, τα οποία στη συνέχεια δεν έγιναν δεκτά στο νηπιαγωγείο.
Η ανάγκη για ένα μεγάλο επίπεδο ασυλίας της αγέλης για την εξάλειψη της πανδημίας, προκάλεσε τη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη επιβολής υποχρεωτικών εμβολιασμών ενόψει του σκεπτικισμού που προέκυψε, μεταξύ ορισμένων πληθυσμών σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με την ανοσοποίηση.