21.4 C
Thessaloniki
Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021
Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Ευρωκοινοβούλιο: Να διευρυνθούν οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Ευρωκοινοβούλιο: Να διευρυνθούν οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 626 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 36 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την «αεροπειρατεία της Ryanair» και τη χαρακτηρίζει πράξη «κρατικής τρομοκρατίας», κάνοντας παράλληλα έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Raman Pratasevich και της Sofia Sapega, καθώς και όλων των άλλων πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία.

Ο κατάλογος κυρώσεων της Ε.Ε. πρέπει να διευρυνθεί

Το Ευρωκοινοβούλιο παροτρύνει το Συμβούλιο να επιβάλει κυρώσεις στα πρόσωπα και τις οντότητες της Λευκορωσίας που εμπλέκονται τόσο στην εν λόγω αναγκαστική προσγείωση όσο και στις απαγωγές το συντομότερο δυνατόν.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει επίσης να προχωρήσουν επειγόντως στην εφαρμογή της επόμενης δέσμης κυρώσεων κατά των προσώπων που συμμετείχαν ή διευκόλυναν τη νοθεία των εκλογών του περασμένου έτους στη Λευκορωσία, και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ακολούθησαν, αναφέρεται στο ψήφισμα. Οι εισαγγελείς, οι δικαστές και οι αστυνομικοί που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην καταστολή θα πρέπει να περιληφθούν στον κατάλογο κυρώσεων, όπως επίσης και όσοι εργάζονται για την παραπληροφόρηση, τα μέσα ενημέρωσης, την προπαγάνδα και αξιωματούχοι που υποστηρίζουν το καθεστώς, όπως ο Marat Markov, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον Raman Pratasevich που μεταδόθηκε στο κρατικό κανάλι ONT στις 2 Ιουνίου.

Επιπρόσθετα, οι ευρωβουλευτές ζητούν την τάχιστη λήψη μέτρων οικονομικής και άλλης φύσεως που θα στοχεύουν βασικούς κλάδους στη βιομηχανία της Λευκορωσίας και ειδικότερα, στους τομείς του αργού πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων, της ποτάσας, του χάλυβα και της επεξεργασίας ξύλου. Η χρηματοδοτική στήριξη του καθεστώτος πρέπει αυστηρώς να αποτραπεί, να απορριφθούν τυχόν νέες πιστώσεις προς τις τράπεζες της χώρας και να σταματήσουν οι επενδύσεις σε υποδομές ή οικονομικές επιχειρήσεις. Το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει επίσης στο ψήφισμα ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ομόλογα ή οποιοδήποτε άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδονται από τη Λευκορωσική κυβέρνηση και τους συνδεδεμένους με αυτήν δημόσιους οργανισμούς.

Η συμμετοχή της Λευκορωσίας σε διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και διοργανώσεις πρέπει να ανασταλεί

Το ψήφισμα ζητά επίσης την αναστολή της συμμετοχή της Λευκορωσίας σε διεθνή αθλητικά γεγονότα και διεθνείς εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν ακόμη την UEFA να καταργήσει τα δικαιώματα μετάδοσης του επικείμενου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος EURO 2020 από την κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας TVR και να τα εκχωρήσει δωρεάν στην ανεξάρτητη Belsat TV.

Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης ένα ευρύ φάσμα άλλων θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις Ε.Ε.-Λευκορωσίας.

Πριν από την ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Josep Borrell την Τρίτη 8 Ιουνίου τη συνεχή συστημική καταστολή και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

EURO 2020 – Δανία: Έπεσε αναίσθητος στο χορτάρι ο Έρικσεν – Ζωντανός στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση

«Παγωμάρα» στον αγώνα μεταξύ Δανίας και Φινλανδίας για το EURO 2020. O Κρίστιαν Έρικσεν έπεσε αναίσθητος στο γήπεδο στο 43' με τους...

Ανακαλύφθηκε κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας ένα γιγάντιο άστρο που «αναβοσβήνει»

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας, σε απόσταση μεγαλύτερη των 25.000 ετών φωτός από τη Γη, ένα...

Euro 2020: Να γιατί δεν προβαλλόταν χρονόμετρο και σκορ στον αγώνα Τουρκία – Ιταλία

Η απουσία χρονομέτρου και σκορ στην τηλεοπτική κάλυψη του εναρκτήριου ματς του Euro 2020 ανάμεσα σε Ιταλία και Τουρκία το βράδυ της...

Σκυλακάκης: Δεν θα ισχύσουν τεκμήρια για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία

Τα τεκμήρια δεν θα ισχύσουν για το 2021 σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.