Βρίσκετε διαρκώς ακαθαρσίες στο πάτωμα, τρίχες στον καναπέ ή άσχημες μυρωδιές στο χώρο σας; Αντιμετωπίστε γρήγορα και αποτελεσματικά τα ίχνη του άτακτού σας συγκάτοικου ώστε να μην πάρει κανείς μυρωδιά.
Αν αντιμετωπίζετε ζητήματα καθαριότητας μέσα στο σπίτι λόγω του – κατά τα άλλα -συμπαθούς και χαριτωμένου τετράποδου φίλου σας που αποκτήσατε πρόσφατα, ψυχραιμία! Υπάρχουν λύσεις: σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, που κάποιες φορές θα αποβούν σωτήριες για σας.
Για σπίτι στην… τρίχα
● Βουρτσίζετε το σκυλάκι ή το γατάκι σας κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε τις τρίχες στα έπιπλα, στα χαλιά και στο πάτωμα. Κάντε το πιο συχνά και με μεγαλύτερη επιμέλεια την εποχή που αλλάζει το τρίχωμα του.
● Χρησιμοποιείστε καλύμματα, τοποθετήστε ριχτάρια ή σεντόνια τον καναπέ, τα κρεβάτια και όπου αλλού κάθεται ο χνουδωτός σας φίλος. Βγαίνουν εύκολα, πλένονται και θα έχετε πάντα καθαρούς καναπέδες αν χτυπήσει ξαφνικά το κουδούνι.
● Για να απομακρύνετε τη σκόνη και τις τρίχες χρησιμοποιήστε πανάκια που μαγνητίζουν τη σκόνη ή ψεκάστε την παρκετέζα με το κάποιο σπρέι που μαζεύει τις τρίχες και δεν τις μεταφέρει από το ένα σημείο του σπιτιού στο άλλο.
● Για να διατηρείτε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας πάντα καθαρή και χωρίς μυρωδιές καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε καθαριστή αέρα ή συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων.
● Χρησιμοποιήστε εργαλεία περιποίησης, όπως ειδικά γάντια που απομακρύνουν τις τρίχες και ειδικές χτένες αποτρίχωσης που είναι σχεδιασμένες για την απομάκρυνση των τριχών που είναι έτοιμες να πέσουν.
● Χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα ρολά για τρίχες για να καθαρίζετε τα ρούχα και τα υφάσματα των καναπέδων από τις τρίχες. Επίσης, στα καταστήματα θα βρείτε ειδικές βούρτσες από καουτσούκ που κάνουν αποτελεσματικά αυτή τη δουλειά. Χρησιμοποιήστε σπρέι αντιστατικής προστασίας στα υφάσματα για να μειώσετε την προσκόλληση των τριχών.
● Επενδύστε σε μια καλή ηλεκτρική σκούπα με ισχυρή αναρρόφηση και φίλτρα HEPA που μπορούν να συλλέγουν και τα πιο λεπτά σωματίδια τρίχας. Μπορείτε, επίσης, να επενδύσετε σε μια ρομποτική σκούπα που μπορεί να λειτουργεί καθημερινά για να διατηρεί τα πατώματα καθαρά από τρίχες.
● Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο, αν παρατηρήσετε υπερβολική απώλεια τριχών, καθώς μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενα ιατρικά προβλήματα. Μια ισορροπημένη διατροφή με κατάλληλες βιταμίνες και λιπαρά οξέα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και του τριχώματος του κατοικίδιου σας μειώνοντας την απώλεια τριχών.
Όταν λερώνει σε λάθος μέρος
Ο σκύλος μπορεί -από κουτάβι- να μάθει να λερώνει έξω από το σπίτι, αρκεί η βόλτα του να γίνεται τακτικά και σε συγκεκριμένες ώρες. Συμβαίνει ωστόσο συχνά ο τετράποδος συγκάτοικός σας να λερώνει μέσα στο σπίτι μονάχα από αντίδραση. Στην περίπτωση αυτή, αλλά και αν το σκυλάκι σας μόλις έχει έρθει στο σπίτι και δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί μπορείτε να κάνετε τα εξής:
● Τοποθετήστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού πάνες ή εφημερίδες. Μετά το φαγητό παρακολουθείτε το σκυλάκι και μόλις δείτε να αρχίζει να περιφέρεται στο χώρο, οδηγήστε το αμέσως εκεί.
● Στην περίπτωση που παρ’ όλα αυτά το σκυλί λερώσει σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού, μιλήστε του ήρεμα, δείχνοντάς του το σημείο που λέρωσε για να το μυρίσει. Στη συνέχεια, το πηγαίνετε ξανά στις πάνες λέγοντάς του τη λέξη “εδώ”. Μη μαλώσετε το κατοικίδιό σας και προτιμήστε την θετική εκπαίδευση γιατί διαφορετικά μπορεί να φοβηθεί και να έχετε αντίθετα αποτελέσματα.
● Στην αρχή, θα πρέπει να τον βγάζετε βόλτα αρκετά συχνά ακόμη και πέντε φορές την ημέρα. Μόλις αρχίσει να προσαρμόζεται, μπορείτε να μειώσετε σταδιακά τις βόλτες έξω.
● Αν λερώσει καθαρίστε το όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Χρησιμοποιήστε χαρτί ή εφημερίδες για να μαζέψετε τα πολλά υγρά.
● Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία, γιατί τους μυρίζει και μπορεί να σας να λερώσει ξανά στο ίδιο σημείο. Για τα περισσότερα “ατυχήματα” μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ευρείας χρήσεως απορρυπαντικό ή το υγρό πιάτων, το οποίο θα ξεβγάλετε. Μόλις καθαρίσετε την περιοχή περάστε τη με ένα πανάκι το οποίο θα έχετε βρέξει με λευκό ξίδι.
● Αν λερώσει πάνω σε χαλί, καλύψτε το λεκέ με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τις ακαθαρσίες. Καθαρίστε το σημείο με υγρό χαλιών ή σκόνη πλυντηρίου. Μην τρίψετε το σημείο γιατί θα απλώσει. Μόλις τελειώσετε καλύψτε το σημείο με χαρτί κουζίνας. Αφήστε το για 24 ώρες να καθαρίσει.
● Μόλις καθαρίσετε το σημείο, για να απαλλαγείτε προσωρινά από τη μυρωδιά, ψεκάστε το με ένα αποσμητικό χώρου.
● Για να απομακρύνετε λεκέδες και μυρωδιές από ούρα από υφάσματα (π.χ. πετσέτες, σεντόνια, ρούχα κ.τ.λ.), πλύνετέ τα στο πλυντήριο αλλά στη θέση του απορρυπαντικού βάλτε αρκετό ξίδι και επαναλάβετε.
● Στα καταστήματα θα βρείτε ειδικά απωθητικά σπρέι που μπορείτε να ψεκάσετε τα σημεία που συνήθως λερώνει το κατοικίδιο σας για να μην πηγαίνει εκεί να κάνει την ανάγκη του.
Για καθαρή άμμο της γάτας
● Για να περιορίσετε τις άσχημες μυρωδιές που προέρχονται από την άμμο, δίνετε στη χνουδωτή σας φίλη μόνο τροφές καλής ποιότητας.
● Για να καθαρίσετε τη λεκάνη, ρίξτε 1/4 του φλιτζανιού χλωρίνη σε έναν κουβά νερό, για να απολυμάνετε το σημείο και να το απαλλάξετε από τις μυρωδιές. Μην παραλείψετε να την ξεπλύνετε πάρα πολύ καλά.
● Η αμμολεκάνη πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερη από τη γάτα σας και όχι πλήρως γεμάτη. Αλλάζετε την άμμο συχνά, για να αποφύγετε τη μυρωδιά. Επίσης, στα pet shop θα βρείτε ειδική άμμο που απορροφάει τη μυρωδιά και έχει ευχάριστο άρωμα.
● Χρησιμοποιήστε άμμο καλής ποιότητας που σχηματίζει σβώλους (clumping) για ευκολότερη αφαίρεση των ακαθαρσιών. Υπάρχουν και άλλοι τύποι, όπως κρυσταλλική άμμος ή βιοδιασπώμενη, που μπορεί να είναι πιο απορροφητικές και να μειώνουν αποτελεσματικότερα τις οσμές.
● Προτού γεμίσετε τη αμμολεκάνη με άμμο, βάλτε στον πάτο μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα κι από πάνω δύο-τρία φύλλα εφημερίδας.
● Αν το γατάκι σας συνηθίζει να σκάβει, προτιμήστε μία αμμολεκάνη με ψηλά τοιχώματα.
● Αλλάζετε την άμμο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της άμμου.
● Με μια ειδική σπάτουλα απομακρύνετε τα περιττώματα μία φορά την ημέρα. Αυτό είναι σημαντικό για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και οσμών. Ελέγχετε την κατάσταση της άμμου καθημερινά και κάνετε μικρές προσθήκες καθαρής άμμου, όταν χρειάζεται για να διατηρείτε το σωστό επίπεδο.
● Τοποθετήστε την αμμολεκάνη της γάτας σε καλά αεριζόμενο μέρος για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των οσμών.
● Χρησιμοποιήστε φίλτρα ενεργού άνθρακα ή άλλους αποσμητικούς παράγοντες που τοποθετούνται μέσα ή πάνω από την αμμολεκάνη.
● Εάν έχετε περισσότερες από μία γάτες, υιοθετήστε τον κανόνα “μία αμμολεκάνη ανά γάτα συν μία επιπλέον”. Αυτό μειώνει την συμφόρηση και τις διατηρεί καθαρότερες.
Πως να κρατήσετε το γατάκι σας μακριά από την κουζίνα
Το να κρατήσετε το γατάκι σας μακριά από την κουζίνα μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς οι γάτες είναι περίεργα πλασματάκια και συχνά προσελκύονται από μυρωδιές φαγητού. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε:
● Αποφύγετε να δίνετε λιχουδιές ή φαγητό στην κουζίνα. Εκπαιδεύστε το γατάκι σας να καταλαβαίνει ότι η κουζίνα δεν είναι μέρος για φαγητό.
● Έχετε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού για τάισμα και τηρείτε συγκεκριμένες ώρες για τα γεύματα της γατούλας, μακριά από την κουζίνα.
● Χρησιμοποιήστε ειδικά διαχωριστικά δωματίων, πόρτα ή παιδικό φράγμα για να περιορίσετε την πρόσβαση της γάτας στην κουζίνα, αν υπάρχει η δυνατότητα (π.χ. δεν είναι η κουζίνα σας ενιαία με το σαλόνι).
● Τοποθετήστε διπλής όψης ταινία στις επιφάνειες που δεν θέλετε να ανεβαίνει η γάτα. Οι γάτες δεν αρέσκονται στην κολλώδη αίσθηση.
● Χρησιμοποιήστε πλαστικά ανάγλυφα χαλάκια με μικρές αιχμές (τα οποία δεν βλάπτουν τη γάτα) στις επιφάνειες που θέλετε να αποφύγει.
● Ψεκάστε αποτρεπτικά σπρέι με μυρωδιές που οι γάτες δεν συμπαθούν, όπως τα σπρέι με βάση το λεμόνι ή το ξύδι, στις επιφάνειες της κουζίνας.
● Διαμορφώστε κατακόρυφους χώρους, όπως ράφια ή πύργους αναρρίχησης, σε άλλα μέρη του σπιτιού όπου η γάτα μπορεί να ανέβει και να παρατηρήσει το περιβάλλον.
● Διατηρήστε την κουζίνα καθαρή από φαγητά και μυρωδιές που μπορεί να προσελκύσουν τη γατούλα σας.
● Βεβαιωθείτε ότι όλα τα ντουλάπια και τα συρτάρια είναι ερμητικά κλειστά για να αποτρέψετε την πρόσβασή της σε τρόφιμα.
● Χρησιμοποιήστε ήχους που δεν αρέσουν στις γάτες, όπως κουδούνια για να τις αποτρέψετε να πλησιάζουν στην κουζίνα.