27 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΕμμηνόπαυση: Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για το νέο κεφάλαιο της ζωής...

Εμμηνόπαυση: Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για το νέο κεφάλαιο της ζωής μας

Η Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Λαζαράκη Αντωνία, λύνει όλες μας τις απορίες σχετικά με την εμμηνόπαυση.

«Ξαφνικά δεν ήρθε η περίοδος αυτό την μήνα. Πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό. Εγώ ήμουν ρολόι. Έκανα τεστ κύησης, έγκυος δεν είμαι. Είναι κάτι σοβαρό γιατρέ; ».

Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχεται η γιατρός Αντωνία Λαζαράκη, καθώς, όπως μας λέει η ίδια, καθημερινά πηγαίνουν στο ιατρείο της αγχωμένες και ανήσυχες γυναίκες άνω των 40 ετών με αυτόν τον προβληματισμό. Τι απαντά εκείνη; «Όχι! Δεν είναι κάτι σοβαρό. Είναι φυσιολογικό, ξεκινά η περίοδος της κλιμακτηριου! Η εποχή δηλαδή που θα βιώνουμε διαταραχές του κύκλου ώσπου να εγκατασταθεί η εμμηνόπαυση, (μετά από ένα ολόκληρο χρόνο χωρίς εμμηνορρυσία) που η περίοδος θα σταματήσει για πάντα».

Αν και μόνο στην συγκεκριμένη σκέψη, νιώθεις νέο άγχος και πανικό να σε καταβάλει, αξίζει να διαβάσεις το συγκεκριμένο άρθρο και να ενημερωθείς αναλυτικά για την εμμηνόπαυση.

Η στέρηση αυτή των ορμονών αποδιοργανώνει το σώμα και προκαλεί:

  • Ακανόνιστες περιόδους: Αρχικά η περίοδος μπορεί να έρχεται πιο συχνά και μετά αραιώνει. Μπορεί να παρατηρηθεί διαφορά και στην ποσότητα του αίματος. Σε περίπτωση μητρορραγιών χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
  • Εξάψεις- φουντώματα: Aπότομο αίσθημα θερμότητας στο πρόσωπο και τον λαιμό αρχικά, με επέκταση και σε όλο το σώμα. Ακολουθούν εφίδρωση και ρίγη – κρυάδες.
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις που διαταράσσουν τον ύπνο
  •  Αυπνία
  • Διαταραχές στην διάθεση, μελαγχολία και άγχος
  • Μείωση της συγκέντρωσης και της μνήμης
  • Μείωση της libido, κολπική ξηρότητα, πόνο στην σεξουαλική επαφή
  • Ακράτεια ούρων, συχνουρία
  • Αφυδατώνεται το δέρμα, λεπταίνουν τα μαλλιά, σπάνε τα νύχια
  • Αύξηση βάρους, φούσκωμα, πρήξιμο, αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς
  • Μείωση της οστικής πυκνότητας , οστεοπόρωση και αύξηση του κινδύνου καταγμάτων
  • Ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών ασθενειών αυξάνεται επίσης

Όλα αυτά φαίνονται τρομακτικά αλλά τα περισσότερα υποχωρούν και μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να τα αντιμετωπίσουμε. Πώς; Παρακάτω είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για δούμε τα πράγματα θετικά και για προσαρμοστούμε στο νέο κεφάλαιο της ζωής μας

Αρχικά, η περίοδος δεν μας λείπει ιδιαίτερα. Ησυχάζουμε από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τα νευράκια, τις λιγούρες, τα πρηξίματα, τον πόνο στο στήθος, τις κράμπες, τους πονοκεφάλους,…και επιτέλους δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας και τις διακοπές μας λόγω περιόδου.

Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις μειώνονται και αραιώνουν σταδιακά και σπανίως συνεχίζονται πέρα από την 5ετία! Ντυνόμαστε με ρούχα σε layers που μπορούμε να αφαιρέσουμε εύκολα, έχουμε μαζί μας κρύο νερό, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στο δωμάτιο. Δημιουργούμε ένα ατομικό ημερολόγιο με πράγματα που πυροδοτούν τις εξάψεις όπως καφεΐνη ,καυτερά, αλκοόλ, ζεστά ροφήματα, άγχος… και τα αποφεύγουμε.

Υιοθετούμε υγιεινή διατροφή σε συνεργασία με τον διαιτολόγο μας, ενδεικτικά πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Πίνουμε άφθονο νερό, μειώνουμε αναψυκτικά, καφέδες και αλκοόλ. Σταματάμε το κάπνισμα.

Εντάσσουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας που βοηθά στην αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Κοιμόμαστε επαρκώς σε ήρεμο περιβάλλον.

Μένουμε σεξουαλικά ενεργές καθώς αυξάνεται η αιμάτωση της περιοχής με ευεργετικά αποτελέσματα. Οι ασκήσεις Kegel, κολπικές κρέμες, θεραπείες με laser, prp, υαλουρονικο βοηθούν το ουρογεννητικό σύστημα.

Σε συνεννόηση με τον γιατρό μας χρησιμοποιούμε ανάλογα με τις ανάγκες μας, το ατομικό και οικογενειακό μας ιατρικό ιστορικό, συμπληρώματα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοοιστρογόνα, συνθετικές ή βιομημητικές ορμόνες και άλλη φαρμακευτική αγωγή να απαλύνουν ό,τι μας ταλαιπωρεί.

Συζητάμε με τις φίλες μας που βιώνουν τις ίδιες αλλαγές, μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και οργανώνουμε μαζί ένα πρόγραμμα αυτοφροντίδας. Είναι καιρός να πια να αναθεωρήσουμε και να δώσουμε χρόνο στις δικές μας ανάγκες.

Μετά το αρχικό σοκ, το σώμα βρίσκει την νέα του ισορροπία με την οποία θα πορευτεί τα υπόλοιπα 50 χρόνια. Ας μην μας πιάνει πανικός. Τίποτα δεν τελείωσε. Ένα νέο κεφάλαιο αρχίζει!

ΠΗΓΗelle.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ