20.8 C
Thessaloniki
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΔράμα: Ένας «τοίχος καλοσύνης» που γράφει τη δική του ιστορία αγάπης και...

Δράμα: Ένας «τοίχος καλοσύνης» που γράφει τη δική του ιστορία αγάπης και προσφοράς προς του συνάνθρωπούς μας

 Το αγαπημένο τραγούδι του Μάνου Λοΐζου μιλούσε για έναν τοίχο που είχε τη δική του ιστορία. Έκτοτε, κάθε τοίχος έχει να «διηγηθεί» μια ιστορία βγαλμένη από τις πράξεις των ανθρώπων.

Όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται αυτό, είναι μια μεγάλη αλήθεια για όλους εκείνους που μέσα από τις πράξεις, τις δράσεις και τις ενέργειές τους θέλουν να γράψουν τη δική τους ιστορία. Όταν μάλιστα αυτή, στοχεύει στην αφύπνιση κάθε μικρής ή μεγάλης κοινότητας ανθρώπων, τότε το μήνυμα που εκπέμπεται είναι όχι μόνο δυνατό, αλλά ταυτόχρονα παρήγορο και ωφέλιμο.

   Ένα τέτοιο μήνυμα μεταδίδει από το 2016 μια ομάδα εθελοντών στην πόλη της Δράμας, που γράφει κάθε φορά και μια ξεχωριστή ιστορία πάνω σε έναν «Τοίχο Καλοσύνης». Αυτή είναι η επωνυμία της ομάδας των ανθρώπων, που σε αυτά τα επτά χρόνια λειτουργίας της, προσφέρει κάθε είδους βοήθεια σε συνάνθρωπους μας που έχουν ανάγκη και χρήζουν υποστήριξης και συμπαράστασης. Το σημαντικότερο είναι πως όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται αθόρυβα, ανώνυμα και με πλήρη ανιδιοτέλεια.

   Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελευθερία, η υπεύθυνη επικοινωνίας της εθελοντικής ομάδας, τέσσερις είναι οι βασικές αρχές όλων των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ομάδα που λειτουργεί υπό τη νομική μορφή σωματείου: η ανωνυμία, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια και η ανθρωπιά. Η νεαρή εθελόντρια δεν θέλει να γίνει γνωστό το επώνυμό της καθώς, όπως εξηγεί, «η αγνή προσφορά δεν διαφημίζεται, δεν βραβεύεται, δεν χρωματίζεται πολιτικά, δεν προσωποποιείται, δεν κερδοσκοπεί. Σημασία λοιπόν δεν έχει το πώς λέγεσαι, αλλά το τι προσφέρεις για να ανακουφίσεις τον συνάνθρωπό σου».

   Η Ελευθερία αναφέρει πως ο «Τοίχος της Καλοσύνης», ξεκίνησε ως ιδέα από τη Λάρισα, όταν μια ανάλογη εθελοντική ομάδα εκεί κάρφωσε ξύλινες κρεμάστρες πάνω σε τοίχους, σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου μπορούσε ο καθένας, ανώνυμα και αθόρυβα, ν’ αφήσει σακούλες με τρόφιμα, που θα μπορούσαν εξίσου αθόρυβα και ανώνυμα, να λάβουν άτομα που είχαν ανάγκη. Κάπως έτσι ξεκίνησε η δράση αυτή και στη Δράμα.

   Δράσεις προσφοράς με μηνύματα αγάπης

   «Αρχικά κατασκευάσαμε όμορφες ξύλινες κρεμάστρες που τις τοποθετήσαμε πάνω σε τοίχους σε διάφορες γειτονιές της Δράμας», εξηγεί η Ελευθερία και συνεχίζει: «ενημερώσαμε τους συμπολίτες μας ότι εκεί μπορούν να κρεμούν σακούλες με ξηρά τροφή ώστε στη συνέχεια να τις παίρνουν όσοι είχαν ανάγκη. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική και να μας εμψύχωσε να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Έτσι, σήμερα, οι δράσεις του Τοίχου της Καλοσύνης έχουν αυξηθεί, καλύπτοντας σχεδόν κάθε ανάγκη που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας εντός κι εκτός της Δράμας».

   Στο πλαίσιο αυτό, οι εθελοντές συγκέντρωσαν τσάντες και σχολικά είδη στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς για να διατεθούν σε οικογένειες με παιδιά που δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργιες τσάντες. Μάλιστα, παρότρυναν τον κόσμο μέσα σε κάθε τσάντα να γράψει και να βάλει ένα μήνυμα αγάπης προς το παιδί που θα παραλάβει την τσάντα. Στο ίδιο πλαίσιο, οι εθελοντές του Τοίχου της Καλοσύνης συγκέντρωσαν τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, είδη πρώτης ανάγκης που τα έστειλαν στην Κρήτη και την Εύβοια προκειμένου να δοθούν σε ανθρώπους που επλήγησαν από τις φωτιές και τους σεισμούς. Και σε αυτές τις δράσεις, ένα όμορφο και ενθαρρυντικό μήνυμα αγάπης ή μια παιδική ζωγραφιά υπήρχε μέσα σε κάθε πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, κάθε Πάσχα υλοποιούν μια ανάλογη δράση, όπου συγκεντρώνουν λαμπάδες και παιχνίδια για να δοθούν σε παιδιά φτωχών οικογενειών. 

   Κρίκοι σε όλες αυτές τις αλυσίδες αγάπης και ιδιαίτερα στις δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης γίνονται, σύμφωνα με την Ελευθερία, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως και πολλοί Δραμινοί, οργανωμένοι σύλλογοι και επιχειρήσεις.

   Μια οργανωμένη κοινωνική υπηρεσία

   Το τελευταίο διάστημα, ο «Τοίχος της Καλοσύνης» διαθέτει και μια οργανωμένη κοινωνική υπηρεσία, στην οποία μπορούν να απευθύνονται φυσικά πρόσωπα και φορείς, σε μια προσπάθεια οργανωμένης προσφοράς βοήθεια και υποστήριξης σε όσους έχουν ανάγκη.

   Όπως υπογραμμίζει η Ελευθερία, «οι ανάγκες των ανθρώπων δεν είναι πάντα ίδιες, ποικίλλουν και διαμορφώνονται ανάλογα με το τι έχει να αντιμετωπίσει ο καθένας στην καθημερινότητά του. Δική μας μέριμνα είναι να προσαρμόζουμε το έργο μας πάνω στις ανάγκες των ανθρώπων και να τις καλύπτουμε. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή πληροφορηθήκαμε ότι δυο γονείς έφεραν τον κόσμο ένα παιδάκι και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν όλα όσα χρειάζεται το νεογέννητο. Έτσι, οι προσπάθειες μας επικεντρώθηκαν στο να προμηθεύσουμε τους νέους γονείς με όλα τα απαραίτητα μωρουδιακά ώστε να γίνει καλύτερη και ευκολότερη τόσο η δική τους καθημερινότητα όσο και του νεογέννητου μωρού τους». 

   «Για εμάς, στον Τοίχο», συνεχίζει η Ελευθερία, «η παροχή βοήθειας προς τον συνάνθρωπό μας σε ανάγκη είναι ο σκοπός της ύπαρξής μας ως σωματείο. Αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς μας και τρόπος ζωής. Όταν προσφέρεις, η ψυχή σου γεμίζει ζεστασιά και φως. Είναι ένα συναίσθημα που το έχουν νιώσει όλοι. Εμείς το νιώθουμε κάθε φορά, και είναι πάντα το ίδιο αμείωτο συναίσθημα, όπως πρώτα. Κι αυτό το “ευχαριστώ”, η ευγνωμοσύνη που καθρεφτίζεται στα μάτια των ανθρώπων, ακόμα και για κάτι που σε εμάς φαντάζει ελάχιστο, γεμίζει την καρδιά μας με αγάπη και δύναμη. Έτσι συνεχίζουμε την πορεία μας, με συνταξιδιώτες όλους όσους μας βοηθούν και μας στηρίζουν».

   Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις των δραστήριων εθελοντών απευθύνεται στα μικρά παιδιά. Προσπαθούν, μέσα από μια σειρά από παιχνίδια και διαδραστικές ασκήσεις να προάγουν την αξία του εθελοντισμού, κρατώντας ψηλά την ανθρωπιά, την καλοσύνη, το θάρρος και την ανιδιοτέλεια.

   «Γι’ αυτά που έχεις στην καρδιά σου»

   Για φέτος τα Χριστούγεννα, η εθελοντική ομάδα του Τοίχου της Καλοσύνης προτρέπει και προσκαλεί όλους τους φίλους της να χαρίσουν αγάπη και την ίδια στιγμή να βοηθήσουν όποιον συνάνθρωπό μας βρίσκεται σε ανάγκη. 

   Τα γυναικεία μέλη της ομάδας φιλοτέχνησαν με πολύ μεράκι μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη συλλογή, με τίτλο «Γι’ αυτά που έχεις στην καρδιά σου», προσκαλώντας όλους να γίνουν κρίκοι μιας μεγάλης αλυσίδας αγάπης και στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους σκοπούς του σωματείου.

   Η φετινή χριστουγεννιάτικη συλλογή περιλαμβάνει χειροποίητα στολίδια και μπάλες για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, πάνω στα οποία μπορούν να γραφτούν όμορφες ευχές, αλλά και γευστικά μπισκότα σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια και όλα αυτά μέσα σε όμορφες εορταστικές συσκευασίες. Όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση όλων των χριστουγεννιάτικων ειδών θα διατεθούν για τους σκοπούς του σωματείου.

   Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τους εθελοντές ή την κοινωνική υπηρεσία του Τοίχου της Καλοσύνης, μπορούν να το κάνουν στα τηλέφωνα: 6981322003 και 6949128813. Επίσης, μπορούν να βρουν το προφίλ του Τοίχου της Καλοσύνης σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ