20.3 C
Thessaloniki
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Διημερίδα του ΥΠΕΞ για τη «Θρησκευτική – Εκκλησιαστική Διπλωματία τον 21ο αι.»

Διημερίδα του ΥΠΕΞ για τη «Θρησκευτική – Εκκλησιαστική Διπλωματία τον 21ο αι.»

Ανάλυση του θέματος «Εκκλησία και οικοδόμηση της Ειρήνης» έκανε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης και εν συνεχεία ο αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας (ΑΕΑΑ) παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα «Η συμβολή της θρησκείας στην πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων».

Στην αρχή της παρέμβασής του, ο κ. Ιωάννης επισήμανε ότι «κατά την μεταψυχροπολεμική εποχή αναβαθμίστηκε η αξία της ταυτότητας, της θρησκείας, του πολιτισμού και σε αυτό πλαίσιο προέκυψε η ανάγκη κατανόησης του ρόλου της θρησκείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εντοπίζεται μεγάλος αριθμός αξιών μεταξύ των παγκόσμιων θρησκειών, πολλές από τις οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν ως χρήσιμα δομικά στοιχεία για την πρόληψη και τη διαχείριση των πολεμικών συγκρούσεων, τη διαπραγμάτευση, τη συμφιλίωση και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Για μια σφαιρική κατανόηση της λειτουργικότητας της θρησκείας χρειάζεται συνδυαστική προσέγγιση του ρόλου της, τόσο σε θεωρητική όσο και σε πρακτική βάση, σε σχέση με την ασφάλεια, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό. Σε αυτή τη βάση η θρησκεία μπορεί να συμβάλει με ποικίλους τρόπους στην πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων».

Ακολούθως, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η εμπειρία στις εμπόλεμες ζώνες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών οδήγησε σε μια εποικοδομητική προσέγγιση ως ένα αναλυτικό εργαλείο, αναγνωρίζοντας τον εποικοδομητικό ρόλο της θρησκείας στις εξελίξεις. Τα διεθνή ταξίδια, οι επικοινωνίες και η μετανάστευση συνετέλεσαν σε αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών.

Οι θρησκευτικές αξίες, παραδόσεις, τα κείμενα και οι αφηγήσεις συμβάλλουν στην πρόληψη πολεμικών συγκρούσεων και στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι θρησκευτικοί ηγέτες και παράγοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική και κοινωνική τους νομιμότητα για να αποτρέψουν πολεμικές συγκρούσεις και να επιδιώξουν την ειρήνη».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η θρησκεία έχει, επίσης, αναπτύξει αξίες και ιδέες που έχουν προσδώσει σε πολιτισμούς δέσμευση σε κρίσιμες αξίες που σχετίζονται με την ειρήνη. Για παράδειγμα, μια μονομερής χειρονομία της συγχώρεσης ενθαρρύνεται σε πολλές παραδόσεις. Θα μπορούσαν τέτοια φαινόμενα να ενσωματωθούν στις στρατηγικές επίλυσης των συγκρούσεων μεταξύ των λαών.

Οι θρησκευτικές έννοιες της λύτρωσης και της συγχώρεσης στηρίζουν τις βασικές προσπάθειες συμφιλίωσης πριν ή μετά τη σύγκρουση, με την παροχή πόρων για να βοηθήσουν τις κοινωνίες να θεραπεύσουν τις καταστροφικές συνέπειες της βίας».

Σε αυτό το σημείο, τόνισε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία, με βάση το θεολογικό υπόβαθρο και την παράδοσή της, συμβάλλει στον θεολογικό διάλογο και την υποστήριξη πρωτοβουλιών, όχι μόνο για την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Στην Εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που συνήλθε στην Κρήτη το 2016, επισημαίνεται ο κίνδυνος που προκύπτει από το φαινόμενο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού ως έκφραση νοσηρής θρησκευτικότητας».

Αναλύοντας το κεφάλαιο των πρακτικών και πρωτοβουλιών θρησκευτικών παραγόντων που συμβάλλουν στην πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων, ο αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας-καθηγητής ΑΕΑΑ, υπογράμμισε πως «στον σημερινό ‘παγκοσμιοποιημένο’ κόσμο είναι εμφανής μια αύξηση της θρησκευτικής επιρροής με αμφίσημες εκφράσεις. Η θρησκεία αναγορεύεται σε σημαντικό παράγοντα των παγκόσμιων εξελίξεων και μπορεί να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην πρόληψη πολεμικών συγκρούσεων.

Σε περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, οι διαθρησκειακές πρωτοβουλίες συνέβαλαν στην πρόληψη ή την επίλυση διαφορών, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής ανθρώπων, στο πλαίσιο της οικοδόμησης της ειρήνης, όπως σε ανθρωπιστικά ζητήματα, στην αποκατάσταση των προσφύγων, σε θέματα υγείας, διατροφής και εκπαίδευσης σε ευαίσθητες περιοχές.

Κρίσιμο ρόλο σε όλες αυτές τις προσπάθειες παίζουν οι θρησκευτικοί ηγέτες που πιστεύουν στον διάλογο, αλλά και η ενεργός προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας που είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη πολεμικών συγκρούσεων» σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Απόστολος Νικολαΐδης, κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, μίλησε για τη «συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος» και ο Ηρακλής Μοσκώφ, εθνικός εισηγητής, για την «καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων». 

Νωρίτερα, στη Γ’ συνεδρία με θέμα «Φορείς άσκησης εκκλησιαστικής διπλωματίας» και υπό τον συντονισμό του Κωνσταντίνου Μυγδάλη, συμβούλου γραμματείας της ΔΣΟ, μίλησαν ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος για τη «στρατηγική» της Πολιτείας έναντι των εκκλησιαστικών θεμάτων εκτός της Ελλάδας», ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ για το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελβετία και τη συμβολή του στην εκκλησιαστική διπλωματία, και ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις σχέσεις της εθναρχούσας Εκκλησίας και του έθνους, μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα. 

Ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου έκανε γνωστό ότι «ο όρος ‘εθναρχούσα Εκκλησία’ συνδέεται άμεσα με την εθναρχική συνείδηση και την εθναρχία. Με τη χρήση των όρων εθναρχούσα Εκκλησία, εθναρχία και εθναρχική συνείδηση προσδιορίζουμε τη νέα θρησκευτική, πολιτική, στρατιωτική, κοινωνική και πνευματική πραγματικότητα, που διαμορφώνεται με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, στο σύνολο των ορθοδόξων χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ορθοδόξων στις σχέση τους με την Υψηλή Πύλη». Επίσης, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «η διεθνής αναγνώριση του πρώτου ελληνικού κράτους το 1830 σηματοδοτεί και την αρχή της μετακίνησης από το κέντρο της εθναρχίας και της εθναρχούσας Εκκλησίας, την Κωνσταντινούπολη, στο εθνικό μας κράτος, την Ελλάδα, στο εθνικό μας κέντρο, την Αθήνα, και στην εθνική Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος. Η διαδικασία αυτή, που κάποτε λαμβάνει τη μορφή διελκυστίνδας υπήρξε μακρά και επώδυνη διά τα καθ’ ημάς, χωρίς όμως ποτέ να υπάρξει διαζύγιο, σε αντίθεση με τα άλλα έθνη-κράτη των Βαλκανίων, όπου η ρήξη με την εθναρχούσα Εκκλησία επέφερε και αυτόματη συναινετική διάζευξη».

Επιπλέον, ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Γουρδούπης, διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του ΓΕΕΘΑ παρουσίασε την εισήγησή του «Θρησκευτική Υπηρεσία Στρατού και Διπλωματία» και η Μαρίνα Κολοβοπούλου, καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, μίλησε με θέμα τη συμβολή της παιδείας στη θρησκευτική και εκκλησιαστική διπλωματία. Τον κύκλο της Γ’ συνεδρίας έκλεισε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής Χίου και γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με το θέμα «Κοινοβουλευτική εκκλησιαστική διπλωματία. Το παράδειγμα της ΔΣΟ».

Εξάλλου, χθες, θετικών σχολίων έτυχε η ομιλία του ραββίνου Γκαμπριέλ Νεγρίν, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η πολυαίωνη εβραϊκή παρουσία στον ελλαδικό χώρο ως παράδειγμα θρησκευτικής σταθερότητας».

Αναφορικά με τη διαθρησκειακή διπλωματία, ο σοφολογιώτατος τόνισε ότι «οι Ισραηλίτες του ελλαδικού χώρου, ως ένα από τα αξιολογότερα παραδείγματα υγιούς ενσωμάτωσης, υιοθετούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό την εκάστοτε ελληνική ταυτότητα. Όντας παρόντες (αλλά και πολλές φορές μέτοχοι ή ακόμα και συμπρωταγωνιστές) σε όλες τις καθοριστικές χρονικές στιγμές κατά τις οποίες αποκρυσταλλώνεται ο ‘ελληνικός χαρακτήρας’ (ως εθνικό, κοινωνικοπολιτικό και ηθικοπλαστικό σημείο αναφοράς) διαμορφώνουν παράλληλα και εκ των έσω μια ιδιαίτερη μεν, κοινή δε ταυτότητα. Ξεχωριστή αλλά όχι διαφορετική».

Επιπλέον, μεταξύ πολλών άλλων, επισήμανε ότι «με την πολλαπλή αναφορά στην ραββινική γραμματεία, της ρήσης «ο νόμος του κράτους είναι ο νόμος», γίνεται ξεκάθαρο πως ο Εβραίος οφείλει να μην κριθεί αήθης με βάση τα χρηστά του τόπου διαβίωσης αυτού ήθη».

«Ας μην περιμένουμε λοιπόν τη δημιουργία των όποιων προβλημάτων. Ας διδαχτούμε από το παρελθόν για να χτίσουμε το παρόν, ώστε να απολαύσουμε ένα πιο σταθερό μέλλον. Διότι οικοδόμοι είμαστε όλοι μας στο ίδιο οικοδόμημα! Συχνά τυφλωμένοι από εγωισμό, αβεβαιότητα και φόβο, αδυνατούμε να το καταλάβουμε. Είναι όμως τώρα, επιτακτική ανάγκη να το κατανοήσουμε, σε μια Ευρώπη που φλέγεται με κίνδυνο τη ρήξη των θεμελίων που όλοι εμείς εδραιώσαμε από κοινού», υπογράμμισε – και τέλος υποστήριξε εμφατικά: 

 

«Το παρελθόν μας έχει αποδείξει πως για τη σταθερότητα και την αρμονική συνύπαρξη… δεν αρκεί να χτίζεις μόνος…».

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με εισηγήσεις για την άσκηση μορφωτικής διπλωματίας (εκκλησιαστικές σχολές, δίκτυα, εκπαίδευση, άσκηση, ευρωπαϊκό γίγνεσθαι), για τον μοναχισμό (διορθόδοξη και διαχριστιανική πραγματικότητα), για τη διασπορά – ιεποστολή και συζήτηση επ’ αυτών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα ματς της Τρίτης – Τι δείχνει η τηλεόραση

Τα ματς για την δεύτερη αγωνιστική του Champions League ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας. Αναλυτικά οι επιλογές:

28 Σεπτεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Γιορτή σήμερα: Τη μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού τιμά σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής καταγόταν...

Ο καιρός σήμερα

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Αγγέλων κτήμα

Αν ο πόνος, οι θλίψεις και οι δοκιμασίες αφαιρεθούν από τη ζωή των ανθρώπων, η αγιότητα θα ήταν μόνο των αγγέλων κτήμα.