28.9 C
Thessaloniki
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΔΕΙΑ Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: Με προσαρμογή στις νέες συνθήκες η διεξαγωγή του

Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: Με προσαρμογή στις νέες συνθήκες η διεξαγωγή του

Με αυστηρή προσαρμογή στις δύσκολες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, μείωση του αριθμού των ατόμων που θα το παρακολουθήσουν δια ζώσης, και ενίσχυση της διαδικτυακής μετάδοσης, ξεκινά αυτή την Κυριακή 11 Ιουλίου, στην Ύδρα το 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Σχολή Επιστημών Αγωγής, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν., σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University (Department of Media, Communications, Creative Arts, Language and Literature, Faculty of Arts), στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, και με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης (The Circle of Hellenic Academics in Boston).

Η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής για τα αυστηρά μέτρα διεξαγωγής

Από την Οργανωτική Επιτροπή του προγράμματος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Οργανωτική Επιτροπή του 7ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και αίσθημα ευθύνης τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα – ο αριθμός των οποίων φέτος λόγω της κατάστασης έχει περιοριστεί δραστικά – έχουν ενημερωθεί και με εσωτερική αλληλογραφία για τα μέτρα τα οποία θα ισχύουν τις ημέρες του προγράμματος, καθώς και για τα προαπαιτούμενα της ακτοπλοϊκής μετάβασης στην Ύδρα.

Σε διαρκή συνεννόηση με τον δήμο Ύδρας και το Κουλούρειο Νοσοκομείο του νησιού, θα τηρηθούν τα μέτρα τα οποία απαιτούνται εντός και εκτός της αίθουσας με αυστηρότητα (θερμομέτρηση, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αντισηπτικού χεριών, τήρηση αποστάσεων).

Επιπλέον, η Οργανωτική Επιτροπή παρακαλεί και τους δια ζώσης συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους έναν φορητό υπολογιστή, ώστε στην περίπτωση που συμπληρωθεί ο αριθμός των 50 ατόμων (ή όποιο άλλο πρωτόκολλο ισχύει τις ημέρες εκείνες) εντός της αίθουσας «Μελίνα Μερκούρη», όπου θα διεξάγονται οι εργασίες του προγράμματος, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα μέσω του καναλιού You Tube, εκτός αυτής (εάν τους ζητηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή). Οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται σε τακτική βάση στην ιστοσελίδα του προγράμματος, σε συνέχεια των μέτρων πρόληψης και προστασίας που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο».

«Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το οποίο (επανα)προσαρμόζεται διαρκώς στις συνθήκες της πανδημίας και είμαστε βέβαιοι ότι όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της προσπάθειας και των άμεσων αντανακλαστικών που απαιτούνται για την ασφάλεια όλων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σημαντικές προσωπικότητες δίνουν το παρόν

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Ύδρα από 11-14 Ιουλίου 2021 (εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν), στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών “Mελίνα Mερκούρη”. Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ύδρας. Υποστηρίζεται επίσης από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα μεταδίδεται και ζωντανά από την Ύδρα, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Το 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Γλώσσα και ελευθερία της έκφρασης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα τιμά και ενδυναμώνει τον θεσμό του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου. Καθηγητές και ερευνητές από 17 διαφορετικά Πανεπιστήμια δίνουν φέτος το παρόν σε αυτό το ιδιαίτερο και προσαρμοσμένο στην πανδημία Δ.Θ.Π. Εκτός από τον συνδιοργανωτή φορέα του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University και τον Κύκλο Ακαδημαϊκών της Βοστώνης, συμμετέχουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι Αντιπρυτάνεις Μηνάς Πασχόπουλος, Σταύρος Νικολόπουλος (Ιωαννίνων) και Ζωή Γαβριηλίδου (Δημοκρίτειο Θράκης), οι Κοσμήτορες Τζένη Παγγέ (Ιωαννίνων), Σταυρούλα Τσιπλάκου (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Martina Möllering (Macquarie University), η Πρόεδρος του Π.Τ.Ν. Κατερίνα Πλακίτση (Ιωαννίνων), οι Καθηγητές Νικόλας Πρεβελάκης (Harvard University), Έλενα Παναρίτη (Visiting Professor Stanford University), Αγγελική Ρόζη (Πάτρας), Ηλίας Τεμπέλης, (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ΕΑΠ) κ.ά.

Ακαδημαϊκές ιδιότητες έχουν και τα πολιτικά πρόσωπα που θα συμμετέχουν, όπως ο Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ), o Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης (ΕΚΠΑ), ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης (ΕΚΠΑ), ο δήμαρχος Ύδρας, Γεώργιος Δ. Κουκουδάκης (Σχολή Ευελπίδων), ο Dr. Πάνος Λασκαρίδης (επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς). Πολύ σημαντικές είναι οι συμμετοχές πανεπιστημιακών από τον χώρο της Γλωσσολογίας και της Ελληνικής Γλώσσας. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι κ.κ. Ζωή Γαβριηλίδου (Δημοκρίτειο Θράκης), Μαρίνα Τζακώστα (Κρήτης), Σμαράγδα Παπαδοπούλου (Ιωαννίνων), Πηνελόπη Βουγιουκλή – Καμπάκη (Θράκης), Νίκος Παντελίδης και Αθανάσιος Μιχάλης (ΕΚΠΑ), Μαριάννα Κατσογιάννου (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Patricia Koromvokis (Macquarie University), Ioanna Lekakou (Ocean County College, NJ), Νίκος Μαθιουδάκης (Granada University) και η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος. Συμμετέχουν τέλος, νέοι ερευνητές ή/και διδάσκοντες όπως οι κ.κ. Θοδωρής Παπαϊωάννου (Université Paul-Valéry Montpellier, Study in Greece), Δημήτρης Βαρδαβάς (Πανεπιστήμιο Κίνγκστον), Αντώνης Μαλλίδης (απόφοιτος Νομικής Σχολής ΔΘΠ), Δημήτριος Παυλίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ), Αγγελική Βενετσάνου (Αιγαίου), Κατερίνα Παναγιώτου (ΕΑΠ, ΑΠΘ), Παναγιώτης Δούρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), καθώς και η Μαρία Δεναξά, δημοσιογράφος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Stendhal University – Grenoble.

Οδηγίες για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των εργασιών

Οι ενδιαφερόμενες/οι να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εργασίες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» από την Ύδρα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κάτωθι links (ανά ημέρα), ή να επισκεφθούν το κανάλι στο YouTube, όπου επίσης, θα μεταδίδεται η ροή της κάθε ημέρας. Πληροφορίες και στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://summerschool.ac.uoi.gr/.

1η ημέρα (Κυριακή 11/7/2021 – 19:45)

Link: https://youtu.be/zkCnKcJ-ib4

2η ημέρα (Δευτέρα 12/7/2021 – 09:00)

Link: https://youtu.be/Uoz18gHK41Y

3η ημέρα (Τρίτη 13/7/2021 – 09:00)

Link: https://youtu.be/Ic7-VvB5UWA

4η ημέρα (Τετάρτη 14/7/2021 – 09:00)

Link: https://youtu.be/RXtvKCeB1TA

Η διεύθυνση του καναλιού στο YouTube είναι: https://www.youtube.com/channel/UCSEGSJqULkVhq8V6zNiMshQ

Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πληροφορίες:

-Ιστοσελίδα προγράμματος, https://summerschool.ac.uoi.gr

facebook:

-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

-7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αφγανιστάν: Νέα επίθεση εναντίον ενός οχήματος όπου επέβαιναν Ταλιμπάν στην Τζαλαλαμπάντ

Ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν μαχητές Ταλιμπάν δέχθηκε επίθεση σήμερα στην Τζαλαλαμπάντ, όπως μεταδίδουν αφγανικά ΜΜΕ, λιγότερο από 24 ώρες, έπειτα από...

Η μικρή φλόγα

Η εσωτερική μεταμόρφωση θ’ αρχίσει από την στιγμή ακριβώς που η καρδιά θ’ αποκτήσει την θεία θέρμη. Η μικρή φλόγα που θ’...

Η Αρίθα Φράνκλιν και οι Public Enemy στην κορυφή της ανανεωμένης λίστας Top 500 του Rolling Stone

Η Αρίθα Φράνκλιν και οι Public Enemy κυριαρχούν στη λίστα των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών του Rolling Stone.

Κικίλιας: Υποδομές, διαχείριση κρίσεων, ψηφιοποίηση και εκπαίδευση, οι τέσσερις πυλώνες για τον τουρισμό

Oι αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, οφείλονται εν πολλοίς στην πολύ θετική εξέλιξη των τουριστικών...