26.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021
Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Διεθνής Αμνηστία: Διαδικτυακοί κολοσσοί του τουρισμού αντλούν κέρδη από «εγκλήματα πολέμου» στη...

Διεθνής Αμνηστία: Διαδικτυακοί κολοσσοί του τουρισμού αντλούν κέρδη από «εγκλήματα πολέμου» στη Δυτική Όχθη

Η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, απευθύνει έκκληση στους τέσσερις ομίλους να σταματήσουν να προτείνουν διαμονές, δραστηριότητες και αξιοθέατα στους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι εταιρείες επιδίδονται στη δραστηριότητα αυτή μολονότι οι πάντες γνωρίζουν ότι με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο «οι ισραηλινοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι», διότι βρίσκονται σε κατεχόμενα εδάφη, υπογραμμίζει.

«Συναλλασσόμενες με αυτούς τους οικισμούς, αυτές οι τέσσερις εταιρείες συμβάλλουν στο να συντηρούνται, να αναπτύσσονται και να επεκτείνονται, ενώ αντλούν κέρδη από αυτά που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου βάσει του διεθνούς ποινικού δικαίου» προσθέτει.

Οι Airbnb, Booking.com, Expedia και TripAdvisor μετατρέπουν σε «φυσιολογική» κατάσταση, νομιμοποιούν τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κρίνει η Διεθνής Αμνηστία.

«Για να αυξήσουν τις κρατήσεις, πολλές αγγελίες των οικισμών διαφημίζουν την εγγύτητά τους με περιοχές μεγάλης φυσικής ομορφιάς στα κατεχόμενα, όπως η Νεκρή Θάλασσα, δρυμοί και η έρημος» αναφέρει ακόμη η ΜΚΟ.

Με αυτήν την πρακτική, οι εταιρείες «αυξάνουν την ελκυστικότητα των καταχωρίσεων, εξασφαλίζοντας την προσέλευση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών και σε τελευταία ανάλυση οικονομικά οφέλη από την παράνομη εκμετάλλευση παλαιστινιακών φυσικών πόρων».

Τον Νοέμβριο, η πλατφόρμα Airbnb ανακοίνωσε την απόφασή της να σταματήσει να καταχωρίζει ακίνητα στους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, «που βρίσκονται στην καρδιά της διένεξης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων», αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα εφαρμόσει το μέτρο.

Η κίνηση καταδικάστηκε από το Ισραήλ, ενώ αντιθέτως επαινέθηκε από υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, όταν αναγγέλθηκε. Το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ πρόσθεσε την πλατφόρμα Airbnb στον κατάλογό του με τα «κορυφαία 10 χειρότερα κρούσματα αντισημιτισμού στον κόσμο» στα τέλη της χρονιάς, εξαιτίας της απόφασης αυτής. Αμερικανοί πολίτες προσέφυγαν ομαδικά στη Δικαιοσύνη εναντίον της εταιρείας μετά την αναγγελία της.

Η Διεθνής Αμνηστία, αντιθέτως, επικρίνει την πλατφόρμα διότι δεν την εφαρμόζει και διότι δεν έχει συμπεριλάβει σε αυτήν την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Περίπου 430.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και οι συγκρούσεις ανάμεσά τους είναι συχνές. Άλλοι περίπου 200.000 Ισραηλινοί ζουν στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

Οι Παλαιστίνοι θέλουν αυτές οι περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, να ενταχθούν στο μελλοντικά ανεξάρτητο κράτος που οραματίζονται, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ έχει όμως ανακηρύξει διά νόμου όλη την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP, dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Έτσι θα λατρέψει το παιδί τα βιβλία

Τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία εκτός σχολείου εξελίσσουν την νοητική τους ικανότητα, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους ενώ καλλιεργούν και την κριτική τους...

Δήλωση του συνηγόρου της οικογένειας της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου: «Ο δράστης σχεδίασε με ηρεμία το έγκλημα»

«Σχεδίασε με απόλυτη ηρεμία το έγκλημα» ο καθ' ομολογία δράστης της ανθρωποκτονίας κατά της Γαρυφαλλιάς αναφέρει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος...

Σαράντα δύο δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

Σε 42 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο, σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά 37 άτομα που επέβαιναν σε φουσκωτό, περισυλλέγησαν νοτίως της Κάσου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιπλέον επιβαινόντων σε ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος αγνώστων στοιχείων που εξέπεμψε SOS, ενώ έπλεε νοτίως της Κάσου.