32.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ Διαιτησία με …άρωμα γυναίκας στο άβατον του ποδοσφαίρου

Διαιτησία με …άρωμα γυναίκας στο άβατον του ποδοσφαίρου

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Βούλγαρη

Η γυναίκα έχει πολλούς ρόλους στην κοινωνία μας, πέρα από μητέρα είναι σύζυγος, νοικοκυρά,  εργαζόμενη, μαγείρισσα και η λίστα συνεχίζεται…

 Για μια γυναίκα πρέπει όλα να συνδυάζονται άψογα, αλλά να υπάρχει και χρόνος για την ίδια και την προσωπική της ζωή. Στον χώρο της διαιτησίας ποδοσφαίρου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού θεωρείται ένα ανδροκρατούμενο άθλημα. Είναι πολλές όμως οι γυναίκες- που έχουν αποδείξει- και αποδεικνύουν σε κάθε τους αγώνα, ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν ισάξια με τους άνδρες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε αυτές της δυναμικές και ηρωίδες του γηπέδου. Που παρά τα επικριτικά σχόλια που θα ακούσουν, δεν πτοούνται. Το θέμα είναι να εφαρμόζεις σωστά τον κανονισμό και να μπορείς να λάβεις σωστές αποφάσεις σε λίγα δευτερόλεπτα. Δεν έχει σημασία λοιπόν αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, αλλά ο χαρακτήρας και το ήθος σου εντός και εκτός γηπέδου.

Κατερίνα Βέργου, Διαιτητής της ΕΠΣ Θεσσαλίας. Πρωταθλήτρια στίβου, Group fitness instructor, προπονήτρια στίβου στα τμήματα υποδομής του Άτλαντα Βόλου όπου αθλείται. Ασχολείται επιπλέον με τον κλάδο των Ειδικών Εφαρμογών Διαιτητικής/Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

 • Τι σε ώθησε ώστε να ασχοληθείς με την διαιτησία ποδοσφαίρου;

«Τυχαία ξεκίνησε η ενασχόληση μου με την διαιτησία, πρώτα ξεκίνησε ο σύζυγος μου και στην συνέχεια εγώ γιατί τότε ήθελαν γυναίκες διαιτητές. Γνώρισαν ότι είμαι αθλήτρια και με προσέγγισε ο τότε αρχιδιαιτητής Σπύρος Κανούλης παροτρύνοντάς με».

 • Ποίες είναι οι αντιδράσεις που λαμβάνεις όταν βλέπουν μια γυναίκα να κρατάει την σφυρίχτρα, υπάρχουν ακόμα στερεότυπα;

«Προσωπικά δεν έχω βιώσει τον ρατσισμό στα γήπεδα, έχω καλή αντιμετώπιση εντός και εκτός γηπέδων. Βέβαια υπάρχουν πάντα οι προκατειλημμένοι που δεν τους αρέσει η εικόνα σου ότι και να κάνεις όσο σωστός και να είσαι…» 

 • Ποιο ήταν το δυσκολότερο παιχνίδι που έχεις σφυρίξει μέχρι τώρα;

«Τα πιο δύσκολα μου παιχνίδια ήταν σε τοπικό πρωτάθλημα, εκεί ο κόσμος είναι πιο αρνητικός όταν βλέπει γυναίκα διαιτητή. Στα εθνικά πρωταθλήματα δεν έχω συναντήσει δυσκολίες. Πάντα προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη και σε αυτό με βοηθάει ο αρχιδιαιτητής της ένωσης μου ο κ. Κουζάκης.»

 • Πως καταφέρνεις να ισορροπείς ανάμεσα σε δουλεία, οικογένεια, διαιτησία και τον πρωταθλητισμό στον στίβο?;

«Είναι αρκετά δύσκολο να τα συνδυάζεις όλα, αλλά με μια καλή οργάνωση, θετική ενέργεια, και με την βοήθεια που έχω από το σπίτι τα καταφέρνω όλα. Κάποιες φορές είναι δύσκολο, υπάρχουν μέρες που κουράζομαι αρκετά. Δεν τα παρατάω όμως, αλλάζω ψυχολογία ηρεμώ και τα οργανώνω ξανά από την αρχή!»

Κατερίνα Φραντζοπούλου, Βοηθός Διαιτητή της ΕΠΣ Δωδεκανήσου.  Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική, μεταπτυχιακό στην κινησιολογία, πτυχίο στο pilates, εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών και ναυαγοσωστικής. Πλέον εργάζεται ως γυμνάστρια στο χώρο του fitness και ταυτόχρονα είναι προπονήτρια ενόργανης σε παιδιά ηλικίας 3-14 ετών.

 • Έχεις επηρεαστεί από αυτά που σου λέει η κερκίδα με αποτέλεσμα να πάρεις λάθος απόφαση;

«Ποτέ. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η κερκίδα.. Δεν τους ακούω και δεν τους βλέπω!! Αυτό βέβαια πρέπει να το δουλέψεις πολύ μέσα σου για να το καταφέρεις!»

 • Όταν θα πας να αγωνιστείς σε έναν αγώνα υπάρχει προκατάληψη;

«Απότην στιγμή που θα δουν ότι υπάρχει γυναίκα ξεκινάει η προκατάληψη.. Είμαστε ο εύκολος στόχος για διαμαρτυρίες. Ασχολούμαι 11 χρόνια, σε αυτά τα χρόνια δεν έχω συναντήσει. Με τον καιρό απέδειξα ότι έχω την ικανότητα αυτό που κάνω να το κάνω σωστά».

 • Τι θα έλεγες στα νέα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο;

«Σε οποιοδήποτε τομέα αν αγαπάς αυτό που κάνεις το κάνεις με πάθος, γίνεσαι καλύτερη και προχωράς!! Η διαιτησία είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι γεμάτο εμπειρίες που στο τέλος θα έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις!»

Αλεξία Αλεξοπούλου, Βοηθός Διαιτητή της ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής. Σπούδασε διοίκηση και οικονομία, πλέον δουλεύει σε έναν όμιλο επιχειρήσεων στις διοικητικές υπηρεσίες. Εκτός από τις προπονήσεις περνάει χρόνο με τους δικούς της ανθρώπους.

 • Ποιά είναι τα όνειρα σου στην διαιτησία;

«Θα ήθελα να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ!

Είμαι ένας άνθρωπος που θέτει στόχους και προσπαθεί πολύ για αυτούς.

Είναι πολύ σημαντικό για εμένα, να δικαιώσω τον εαυτό μου και αυτούς που πίστεψαν σε εμένα.»

 • Τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο όπως λένε πολλοί;

«Πιστεύω πως πλέον, δεν είναι τόσο περίεργο να δεις μια γυναίκα στα γήπεδα.

Υπάρχουν αρκετές γυναίκες, οι οποίες μπορούν να σταθούν το ίδιο επάξια με τους άντρες. Αυτό που σίγουρα μου δίνει δύναμη να προχωρήσω, είναι το ότι έχω ανθρώπους που με στηρίζουν δίπλα μου, και με βοηθάνε να συνεχίζω να προσπαθώ πάντα για το καλύτερο.

Η οικογένεια μου, αποδέχτηκε από πολύ νωρίς αυτή την επιλογή μου και με στήριξε, όταν ήμουν μόλις 16 χρόνων.

Αυτό από μόνο του, μου έδωσε εξαρχής την δύναμη να συνεχίσω!»

 • Τι πρέπει να έχει μια γυναίκα αν θέλει να πετύχει στον χώρο της διαιτησίας;

«Πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει και να εμπιστεύεται τον εαυτό της!

Πρέπει να θέτει στόχους και να προσπαθεί καθημερινά για αυτούς.

Να είναι προσηλωμένη και να μην αποσπάται από εξωτερικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Η ψυχολογία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια πιστεύω.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό κομμάτι για να τους πετύχει, είναι η γυμναστική και η σωστή καθοδήγηση από τους σωστούς ανθρώπους.»

 • Σε έχουν πλησιάσει με σκοπό να σε χρηματίσουν για να ευνοήσεις μια συγκεκριμένη ομάδα? Ποια ήταν η αντίδραση σου;

«Όχι δεν μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι πως ξέρω πολύ καλά τον εαυτό μου και τα πιστεύω μου. Φυσικά θα αρνιόμουν. Έχω μάθει να παίρνω αποφάσεις σύμφωνα με αυτό που βλέπω, με την δική μου αμερόληπτη κρίση. »

Χρύσα Βασιλείου, Βοηθός διαιτητή της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. Εργάζεται ως νηπιαγωγός σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, αλλά είναι και διευθύντρια του. Παράλληλα είναι και αθλήτρια στην ομάδα μπάσκετ των Αργοναυτών που αγωνίζεται στην Α2.

 • Τι σε τράβηξε στο χώρο της διαιτησίας;

«Την διαιτησία την ξεκίνησα λόγω του μπαμπά. Κόλλησα το μικρόβιο του ποδοσφαίρου από μικρή με θυμάμαι μια ζωή στα γήπεδα. Ο πατέρας μου έπαιζε σε πολλές ομάδες, ακόμα και στις προπονήσεις που πήγαινε με έπαιρνε μαζί του. Η διαιτησία είναι κάτι που το αγαπώ και το κάνω με πάθος, αλλά λόγω των συγκύριων δεν μπορώ να το αναπτύξω όσο θα ήθελα στην πραγματικότητα.»

 • Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει περισσότερο όταν διαιτητεύεις έναν αγώνα;

«Ο κάθε αγώνας έχει την δικιά του δυσκολία. Θέλω να είμαι συγκεντρωμένη για να μπορώ να διαχειριστώ την κάθε δύσκολη φάση που θα προκύψει. Κανένα παιχνίδι δεν θεωρείται εύκολο!»

 • Ανέκαθεν οι κερκίδα πίστευε ότι οι γυναίκες δεν είναι για τα γήπεδα. Ποια είναι η γνώμη σου;

«Άπειρες φορές έχω αντιμετωπίσει τέτοια σκηνικά. Δεν αφήνω να με επηρεάζουν τα αρνητικά σχόλια και προσπαθώ σε κάθε παιχνίδι να καταρρίψω αυτό το στερεότυπο που υπάρχει.»

 • Ποια ήταν η πιο δύσκολη σου στιγμή στο γήπεδο και σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

«Όταν ξεκίνησα να διαιτητεύω μπήκα απευθείας στα βαθειά. Το τρίτο μου παιχνίδι ήταν αρκετά δύσκολο, η μια ομάδα θεώρησε ότι έκανα λάθος και στράφηκε εναντίον μου κατά την διάρκεια του αγώνα. Τελικά η απόφαση μου αποδείχτηκε σωστή. Όμως όλη η ψυχολογική πίεση που δέχθηκα μαζί με τις απειλές με έκαναν να σκεφτώ να τα παρατήσω. Δεν θα άφηνα τίποτα και κανέναν να μου σταθεί εμπόδιο, γιατί ήμουν σίγουρη για τις δυνατότητες μου. Και λάθος να έκανα ποιος είναι αλάνθαστος ?»

Πολλές είναι οι γυναίκες που πηγαίνουν κόντρα στο σύστημα, αλλά ασχολούνται. Με βάση αυτόν τον άγραφο κανόνα οι γυναίκες δεν ξέρουν και δεν μπορούν να ασχοληθούν με την στρογγυλή θεά. Όταν όμως αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν ακούς τίποτα και κανέναν! Δεν επαναπαύεσαι και έχοντας περισσή δύναμη, θέληση, πάθος και θετική ενέργεια όλα είναι δυνατά!! Just do it!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη συνεργασία της με την Amazon Web Services με επίκεντρο τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Διαστήματος

Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη συνεργασία της με την Amazon Web Services με επίκεντρο τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Διαστήματος

Bitcoin: Αντιστρέφει το ράλι του Σαββατοκύριακου – Χάνει τα 40.000 δολάρια

Bitcoin: Αντιστρέφει το ράλι του Σαββατοκύριακου – Χάνει τα 40.000 δολάρια Το Bitcoin υποχωρεί κάτω από τα 40.000 δολάρια,...

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω κλιματικής αλλαγής μειώνει την πιθανότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Οι διαχρονικές μεταβολές στη στάθμη των υδάτων του Αιγαίου έχουν επηρεάσει το χρόνο των εκρήξεων του ηφαιστείου της Σαντορίνης, σύμφωνα με νέες...

Χωρίς κυρώσεις όσοι υποψήφιοι οδηγοί δεν παρευρεθούν στις εξετάσεις λόγω καύσωνα ως τις 4/8

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους υποψηφίους οδηγούς δεν προσέλθουν στις προγραμματισμένες πρακτικές εξετάσεις, λόγω του...