18.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΔιαδικτυακή Εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη...

Διαδικτυακή Εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία

Τα πρόσφατα περιστατικά γυναικοκτονιών και τα κενά της νομοθεσίας που αφήνουν απροστάτευτες τις γυναίκες – θύματα της ενδοοικογενειακής βίας ανέπτυξαν σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε χτες η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Έλενα Κουντουρά, η Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής και ποινικολόγος Σπύρος Λάππας και η προέδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας (ΕΔκΒ) Κική Πετρουλάκη, με τις παρεμβάσεις των δικηγόρων της οικογένειας της Καρολάιν και της δεκαεννιάχρονης στην Ηλιούπολη.

Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αρμόδιος για θέματα ισότητας και διαφορετικότητας, Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «βάσει της έρευνας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε θέματα ισότητας των φύλων, μένοντας πίσω από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. «Πρέπει να διδάξουμε στα αγόρια να σέβονται τις γυναίκες και στα κορίτσια να μην ανέχονται προσβολές και μειωτικές συμπεριφορές που μπορούν να φτάσουν στη βία, να μεταρρυθμίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία με πνεύμα ισοτιμίας και δημοκρατίας, να σταματήσει να κυριαρχεί η ανισότητα και η θεοποίηση της βίας στα ΜΜΕ», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

Η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, ως εισηγήτρια του ΕΚ στην έκθεση για τον «Αντίκτυπο της Ενδοοικογενειακής Βίας στις Γυναίκες και στα Παιδιά και τα Δικαιώματα Επιμέλειας», ανέφερε πως η έκθεση προτείνει μέτρα για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο στα οποία συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτική εξειδικευμένη εκπαίδευση του δικαστικού, αστυνομικού, ιατροδικαστικού προσωπικού για όλες τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας.

Η γραμματέας της ΚΟ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι ο όρος γυναικοκτονία αναφέρεται από το 1976 στην επιστήμη της εγκληματολογίας, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης τον χρησιμοποιεί από το 2009 και εμπεριέχεται στην επεξηγηματική σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Επιπλέον η κ. Γεροβασίλη εστίασε «στο έλλειμα που παρατηρείται στις διωκτικές αρχές που οφείλεται είτε στην ελλιπή κατάρτιση, είτε στη νοοτροπία είτε στη λεγόμενη «συναδελφική αλληλεγγύη» ή αλλιώς συγκάλυψη και υπογράμμισε την πρωτοβουλία που είχε πάρει ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2019 με τη δημιουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας, όπου δημιουργήθηκαν συνεκτικά δίκτυα με την αστυνομία να αποτελεί την οργανωτική δομή».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ποινικολόγος Σπύρος Λάππας αναφέρθηκε στην άποψη ότι «ο γυναικοκτόνος κινητοποιείται από το αρχέγονο ένστικτο του άνδρα – θηρευτή, του προστάτη – χορηγού, του κυρίαρχου που δεν δέχεται αμφισβήτηση σε όποιας μορφής κυριαρχίας έχει επιβάλει στη γυναίκα» και αποτελεί κατάληξη μακράς διαδικασίας έμφυλης βίας και τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής του όρου στο ελληνικό ποινικό δίκαιο. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διακήρυξη της Βιέννης για τις Γυναικοκτονίες, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και τα 18 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχουν ήδη εισάγει τις γυναικοκτονίες ως όρο στα νομικά τους κείμενα», πρόσθεσε.

«Μας σκοτώνουν επειδή μας θεωρούν κατώτερες και γι’ αυτό θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να ελέγχουν τη ζωή και το σώμα μας. Και όταν αρνηθούμε να υπηρετήσουμε τον ρόλο με τρόπους που να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες, όταν απαιτήσουμε σεβασμό και θελήσουμε να αποδράσουμε από μια σχέση ισχύος και ελέγχου, θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν τη ζωή που δεν κατάφεραν να ελέγξουν, γι’ αυτό είναι γυναικοκτονίες και γι’ αυτό οφείλουμε να τις λέμε με το όνομά τους», ήταν η ανάλυση της Κικής Πετρουλάκη.

Η Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος της 19χρονης, θύματος σεξουαλικής κακοποίησης και κυκλώματος trafficking στην Ηλιούπολη χαρακτήρισε αναιτιολόγητη και απαράδεκτη τη στάση της αστυνομίας απέναντι στο θύμα που την θεωρούσε «κρατούμενη» και πρόσθεσε ότι «οι αστυνομικές αρχές δεν αντιμετωπίζουν ισότιμα έναν καταγγελλόμενο δράστη αστυνομικό με έναν καταγγελλόμενο δράστη πολίτη» αλλά σχολίασε πως με το #metoo πολλές κοπέλες καταγγέλλουν πιο εύκολα σε αντίθεση με παλιά.

Ο Αθανάσιος Χαρμάνης, δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν Κράουτς, μετέφερε το συγκλονιστικό μήνυμα από την μητέρα και τον πατέρα της: «Τα κορίτσια που υποφέρουν να μιλάνε στους γονείς τους και στις αρχές, να μη διστάζουν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες από όσα ζουν».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Σοφία Μανδηλαρά (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και Μαρίνα Γιακουμάκη (Νέα Τηλεόραση Κρήτης).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ