37.8 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΔΙ Χορήγηση προβιοτικών σε πρόωρα μωρά: Οφέλη στην υγεία και ενίσχυση του μικροβιώματος...

Χορήγηση προβιοτικών σε πρόωρα μωρά: Οφέλη στην υγεία και ενίσχυση του μικροβιώματος τους

Τα προβιοτικά λίγο-πολύ όλοι μας γνωρίζουμε πως προσδίδουν διάφορα οφέλη στην υγεία. Σύμφωνα με μία νέα μεγάλη μελέτη του Ινστιτούτου Quadram, του Πανεπιστημίου East Anglia (UEA) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Norfolk και Norwich (NNHU), τα προβιοτικά μπορούν να καλυτερέψουν το μικροβίωμα των πρόωρων βρεφών. 

Η μελέτη δείχνει πως η χορήγηση συγκεκριμένων στελεχών Μπιφιδοβακτηρίου και βακτηρίων του γένους Λακτοβάκιλλος στα πρόωρα μωρά, σε συνδυασμό με το μητρικό γάλα, βοηθάει στην διαμόρφωση των μικροβιακών πληθυσμών και της υγείας του εντέρου σε σημείο που είναι ισοδύναμο με αυτό των μωρών που γεννιούνται μετά από εγκυμοσύνη φυσιολογικής διάρκειας (38-40 εβδομάδες).

Αυτήν η κατάσταση τους δίνει τη δυνατότητα να πολεμήσουν πιθανές λοιμώξεις, να απομυζήσουν όλα τα πιθανά οφέλη από την χώνεψη του μητρικού γάλακτος, και βοηθάει τα ευάλωτα αυτά μωρά να επιβιώσουν έχοντας μια υγιέστατη αρχή της ζωής τους.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μία περίπλοκη κοινότητα αποτελούμενη από τρισεκατομμύρια βακτηρίων και άλλων μικροβίων τα οποία ενυπάρχουν στο πεπτικό μας σύστημα. Ένα υγιές μικροβίωμα συνεισφέρει στην πέψη της τροφής και αποτρέπει τα «κακά» βακτήρια να αποικίσουν το εντερικό περιβάλλον, μαζί με άλλα συνεπακόλουθα οφέλη στην υγεία που όλο και περισσότερο γίνονται γνωστά.

Οι μητέρες μας είναι αυτές που μας «προικίζουν» με τα δικά τους χρήσιμα βακτήρια κατά την διάρκεια της γέννησης μας. Όμως ένα στα εννιά πρόωρα μωρά ίσως δεν έχει την ίδια ευκαιρία να εδραιώσει ένα υγιές πρώιμο μικροβίωμα.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως τα πρόωρα μωρά γεννιούνται συχνότερα με καισαρική τομή, έχοντας ένα μικρότερο ποσοστό επιτυχίας λήψης των ωφέλιμων μικροβίων από τις μητέρες τους, και πως σχεδόν όλα λαμβάνουν τουλάχιστον μία θεραπευτική αγωγή με αντιβιοτικά, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύονται τα «καλά» βακτήρια.

Ο διαταραγμένος μικροβιακός πληθυσμός στα πρόωρα βρέφη έχει συνδεθεί με απειλητικές για την ζωή λοιμώξεις και μετέπειτα προβλήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται το άσθμα και η εμφάνιση εκζεμάτων. 

Το ενδιαφέρον για την ανεύρεση νέων καινοτόμων τρόπων που θα βοηθήσουν τα πρόωρα μωρά να εδραιώσουν ένα περισσότερο «φυσιολογικό» μικροβίωμα έχει πλέον διατρανωθεί.

Η χορήγηση προβιοτικών συμπληρωμάτων που εμπεριέχουν ωφέλιμα βακτηριακά στελέχη αποτελεί έναν τέτοιο τρόπο.

Για αυτό, με σκοπό να αποδειχτούν με μία μεγάλη και μακροχρόνια μελέτη τα οφέλη των προβιοτικών στα πρόωρα μωρά, η Δρ. Lindsay Hall του Ινστιτούτου Quadram μαζί με τον κ. Paul Clarke από το NNUH και UEA ξεκίνησαν μια τέτοια μελέτη, με το όνομα «Baby-Associated Microbiota of the Intestine – BAMBI».

Ο κ. Paul Clarke σε δήλωση του είπε «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς».

Οι ερευνητές έφεραν εις πέρας μια μελέτη παρατήρησης, συγκρίνοντας 101 βρέφη που χορηγήθηκαν με ειδικά στελέχη Bifidobacterium bifidum και Lactobacillus acidophilus και άλλα 133 που δεν δέχτηκαν κανένα προβιοτικό συμπλήρωμα.

Δείγματα κοπράνων συλλέχθηκαν τις πρώτες 100 μέρες των βρεφών, και αναλύθηκαν διεξοδικώς ως προς το μικροβιακό και βιοχημικό τους περιεχόμενο.

Τα βρέφη στα οποία χορηγήθηκαν προβιοτικά είχαν μικροβίωμα όπου κυριαρχούσε το ωφέλιμο για το έντερο Μπιφιδοβακτήριο, ενώ στα άλλα επικρατούσαν – ανάμεσα σε ένα εύρος βακτηρίων – και δυνητικά παθογόνα βακτήρια.

Και οι δύο ομάδες βρεφών δέχτηκαν μητρικό γάλα, αλλά μόνο η κατανάλωση γάλακτος δεν ήταν επαρκής στο να αυξήσει τα επίπεδα του ωφέλιμου Μπιφιδοβακτηρίου, χωρίς συμπλήρωμα προβιοτικών. 

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports Medicine.

Αθανάσιος Τσαγκαδούρας
Ο Θανάσης Τσαγκαδούρας είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Δανίας, στο τμήμα Βιοτεχνολογίας, και έχει πραγματοποιήσει βιοιατρική έρευνα σε χώρες όπως Γαλλία, Δανία και Ισραήλ. Κατάγεται από την περιοχή της Κοζάνης και έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην αρθρογράφηση κειμένων σχετικά με την Βιοτεχνολογία, την Δημόσια και Ψυχική Υγεία. Στόχος του είναι να μεταφέρει τα τρέχοντα επιστημονικά νέα στον πολίτη με απλή γλώσσα και αμεσότητα, δίνοντας τροφή για σκέψη στον καθένα και στην καθεμία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη μεταβαίνει στην Αρχαία Ολυμπία

Στην Αρχαία Ολυμπία μεταβαίνει αυτή την ώρα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην...

Τρία μέτωπα φωτιάς στη Β. Εύβοια απειλούν να φτάσουν στο Αιγαίο

Οι φλόγες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την καταστροφική τους πορεία Β. Εύβοια . Οι ενισχυμένες εναέριες δυνάμεις -κατά περιόδους ακόμα και...

Φόβοι για την ασφάλεια της Τσιμανούσκαγια οδήγησαν σε αλλαγή πτήσης

Η Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα, άλλαξε την πτήση της για την Βαρσοβία και ταξίδεψε προς την Βιέννη, καθώς φοβόταν για την ασφάλειά...

Ο Μπράιαν και ο Ρότζερ Iνο στο Ηρώδειο

«Είναι τρομερή τύχη να μετατρέπεις σε δουλειά αυτό που αγαπάς. Εμείς αποφασίσαμε να ξοδέψουμε τη ζωή μας παίζοντας μουσική» δηλώνουν ο 73χρονος...