Πρωτοφανής κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα, λένε οι επιστήμονες
Εξηγώντας ακριβώς τι συμβαίνει γεωλογικά, ο κ. Ζεληλίδης ανέφερε:
«Όπως βυθίζεται η Αφρική κάτω από την Ευρώπη σε ένα τόξο που περνάει νότια της Κρήτης, βυθιζόμενη η Αφρική σε ένα βάθος περίπου 80 χιλιομέτρων, αρχίζει και λιώνει το υλικό και έτσι δημιουργείται ένα αντίστοιχο τόξο, το ηφαιστειακό τόξο που πιάνει τα Μέθανα, την Μήλο, τη Νίσυρο φτάνει μέχρι το Σουσάκι. Άρα λοιπόν είναι γνωστό ότι τα ηφαίστεια είναι ενεργά. Έχουν να δώσουν πολύ καιρό εκρήξεις. Μόνο της Σαντορίνη είναι που λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα υπόλοιπα δεν έχουν δώσει δραστηριότητες, αλλά εμείς θεωρούμε ότι το ηφαιστειακό τόξο είναι ενεργό και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα».
«Υπάρχουν τα προπαρασκευαστικά μέτρα τα οποία σύμφωνα με τα σχέδια συμβαίνουν όταν υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενο και όλες οι υπηρεσίες έχουν δηλώσει ετοιμότητα εάν συμβεί. Όλοι είναι έτοιμοι» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, ο οποίος διέψευσε τις καταγγελίες για αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων λόγω της αυξημένης ζήτησης των πολιτών.
«Δεν ισχύει αυτό. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν έχουν καμία αύξηση. Έχουμε βάλει με συνεννόηση με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και επιπλέον δρομολόγια. Δεν έχει αυξηθεί ούτε μισό ευρώ το εισιτήριο. Δεν ξέρω τι γίνεται στα αεροπορικά, άλλα στα ακτοπλοϊκά δεν υπάρχει αύξηση» ανέφερε o κ. Γκίκας.
Όπως τόνισε στους δημοσιογράφους της εκπομπής Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, υπάρχει άμεση επαφή με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για να υπάρξουν επιπλέον ακτοπλοϊκά δρομολόγια, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει.
Αναφορικά με τα επιχειρησιακά σχέδια που υπάρχουν(το Τάλως, το Εγκέλαδος) για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης σεισμικής δόνησης δήλωσε ότι «υπάρχει μια λίστα με μεγαλύτερα επιβατικά πλοία που αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθούν για την περίπτωση της εκκένωσης», αν και είναι κάτι που απεύχεται.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και όχι πανικός προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί το κράτος είναι εδώ να συμβάλει». Και όπως συμπλήρωσε «αυτή τη στιγμή η εστίαση είναι στην Σαντορίνη, στην Αμοργό, στην Ίο και στην Ανάφη. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ετοιμότητα σε όλες τις Κυκλάδες αλλά και στα Δωδεκάνησα».
Δυνάμεις φτάνουν στην Αμοργό
Δυνάμεις στέλνουν στην Αμοργό, την ώρα που η μία σεισμική δόνηση διαδέχεται την άλλη.
Μέχρι στιγμής στο νησί της Αμοργού βρίσκονται πέντε πυροσβεστικά οχήματα, ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τέσσερα φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ.
protothema.gr