33.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Αβοκάντο με κρητική "ταυτότητα"

Αβοκάντο με κρητική “ταυτότητα”

Κρητική «ταυτότητα» στο αβοκάντο δίνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Φυσικοχημική εξέταση καρπών αβοκάντο από καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Κρήτη με σκοπό την τεκμηρίωση της σχέσης ποιότητας – γεωγραφικής ένδειξης». 

   Όπως αναφέρει η προγραμματική σύμβαση που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ , «το έργο αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων που τεκμηριώνουν μια σχέση ανάμεσα στην ποιότητα, τη φήμη και τη γεωγραφική προέλευση αβοκάντο που παράγονται στο νομό Χανίων και προέρχονται από την/τις ποικιλίες με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον ώστε να είναι δυνατό να υποστηριχθεί μελλοντικά η όποια προσπάθεια από πλευράς Περιφέρειας και παραγωγών/μεταποιητών για την πιστοποίηση του προϊόντος ως “Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης” (ΠΓΕ)»

   Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, «η ένδειξη αυτή προσφέρει τη δυνατότητα διαφοροποίησης της αγροτικής παραγωγής ώστε να είναι πιο εύκολη η προώθηση προϊόντων με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά και βελτιώνοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών».

   Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση, και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

   Οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται για να στοιχειοθετηθεί η ενδεχόμενη αίτηση καταχώρισης του «Αβοκάντο Χανίων Κρήτης» στο μητρώο των ΠΓΕ περιλαμβάνουν εκτός από την ονομασία και την περιγραφή του προϊόντος, την οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής αλλά και τη μεθοδολογία παραγωγής του, στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο προϊόν κατάγεται από τη δηλωθείσα περιοχή αλλά και ότι η ποιότητά του που συνδέεται με τη χημική του σύσταση συνδέεται με τη γεωγραφική προέλευσή του.

    Τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνονται εφόσον περιγραφούν λεπτομερώς, τα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής στην οποία παράγεται το προϊόν (π.χ. εδαφοκλιματικές συνθήκες), η ποιότητα ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος και η αιτιώδης αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

    Κύριος του Έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Φορέας Υλοποίησης είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπογραφές Ρωσίας και Τουρκίας για αποστολή δεύτερης συστοιχίας S-400 – Διαψεύδει η Άγκυρα

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για την αποστολή στην Άγκυρα της δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, μετέδωσε το πρακτορείο TASS...

Μύκονος: Πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας πλήρωσε 1,7 εκατ. για πριβέ πάρτι με τον Ρέμο -Άφησε φιλοδώρημα 60.000

Επιχειρηματίας από τη Βουλγαρία αποφάσισε να κάνει ένα ιδιωτικό πάρτι σε εστιατόριο της Μυκόνου, με καλεσμένο τον Αντώνη Ρέμο, πληρώνοντας 1,7 εκατ....

Μειώνονται μεν τα κρούσματα αλλά… δημοφιλείς προορισμοί συνεχίζουν να «βράζουν» από κορονοϊό

Μειωμένα είναι τα κρούσματα της εβδομάδας σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Την εβδομάδα 8 με 14 Αυγούστου...

Γερμανικός Τύπος: Οι ελπίδες της Κύπρου στην “Αφροδίτη”

Οι δυνατότητες αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τα πιθανά προβλήματα στις σελίδες του γερμανικού Τύπου. "Η Κύπρος...