28.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
Αρχική ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Archaeostoryteller: Ο Θόδωρος Παπακώστας φωτίζει την ποπ πλευρά της αρχαιολογίας με ένα...

Archaeostoryteller: Ο Θόδωρος Παπακώστας φωτίζει την ποπ πλευρά της αρχαιολογίας με ένα μοναδικό τρόπο

Ο Θόδωρος Παπακώστας είναι ο άνθρωπος πίσω από τον Archaeostoryteller. Ένα πρότζεκτ που κυρίως μέσα από το Instagram, αναδεικνύει την pop πλευρά της αρχαιολογίας.

Με τις πρωτότυπα ευφάνταστες ιστορίες του, μας ταξιδεύει στο παρελθόν και παρουσιάζει την ιστορία με αρκετή δόση χιούμορ. Παράλληλα, ρίχνει φως σε πτυχές και πρόσωπα του παρελθόντος που δε βρίσκονται στο προσκήνιο, ωστόσο καταδεικνύουν πτυχές τις ανθρώπινης φύσης που δεν βρήκαν χώρο στο κυρίαρχο ιστορικό αφήγημα.

Μιλώντας στο thesspress.gr ο Θόδωρος Παπακώστας μεταξύ άλλων εξηγεί την οπτική του για αυτό που κάνει, τονίζοντας πως το μεράκι του για την όλη διαδικασία, συμβάλλει και αυτό στην επιτυχία και την αποδοχή του Archaeostoryteller.

Όντας ένα άκρως δημιουργικό άτομο, ετοιμάζει και άλλα πράγματα στο πλαίσιο της προσπάθειας του να κάνει την pop πλευρά της αρχαιολογίας να αφορά περισσότερο κόσμο.

Σειρά ντοκιμαντέρ αλλά και ένα βιβλίο που με το γνωστό pop ύφος του Archaeostoryteller προσπαθεί να χωρέσει την ιστορία της αρχαιότητας στον ελλαδικό χώρο σε ένα… ασανσέρ, είναι μόνο μερικά από τα επόμενα βήματα ενός ανθρώπου που μας δίνει μια εξαιρετική δίοδο για να προσεγγίσουμε την ιστορία.

Σίγουρα αξίζει να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να παρακολουθούμε τη δουλειά του.

Με ποιο τρόπο το παρελθόν μετατρέπεται σε ιστορία;

Ως ιστορία μάλλον εννοείς τα μεγάλα γεγονότα. Τα πάντα είναι ιστορία στο παρελθόν. Για την ακρίβεια το παρελθόν έχει χιλιάδες ιστορίες. Αμέτρητες. Γι’ αυτό η μελέτη του δεν εξαντλείται. Και το πώς τις κοιτάς, τις αντιλαμβάνεσαι και τις διασώζεις έχει να κάνει με το ποιος είσαι εσύ ως κοινωνία την κάθε δεδομένη στιγμή. Όλη η ανθρώπινη ύπαρξη στον πλανήτη είναι μια συλλογική ανάμνηση.

Πιστεύεις ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του κόσμου για την ιστορία γενικότερα; Αν ναι, που οφείλεται αυτό;

Πάντα υπήρχε ενδιαφέρον στον κόσμο να ανακαλύψει την ιστορία. Πιθανότατα πλέον, μέσω των πολλαπλών τρόπων και μέσων μετάδοσης της πληροφορίας, αυτό να είναι πιο ενδιαφέρον ως διαδικασία για τον περισσότερο κόσμο, που δεν είχε πολλές διόδους περιήγησης στον μαγικό κόσμο των ανθρωπιστικών επιστημών. Ευτυχώς πλέον η επιστημονική πληροφορία μεταδίδεται με μια πληθώρα τρόπων και αυτό είναι και θετικό και χρήσιμο.

Πώς σου γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσεις το project Archaeostoryteller;

Τυχαία. Απλά χρησιμοποίησα τον προσωπικό μου λογαριασμό στο ινσταγκραμ για να πω κάποιες ιστορίες που μου άρεσαν εμένα από την αρχαιότητα. Όπως ο καθένας μεταφέρει μέσω των κοινωνικών δικτύων τα χόμπι του, εγώ μετέφερα το δικό μου. Όταν πια είδα ότι έχει απήχηση και αρέσει, ξεκίνησα να το κάνω πιο συνειδητά. Παρόλα αυτά, παραμένει η προσωπική μου ευχαρίστηση ως κυρίαρχη στην όλη διαδικασία. Δεν θα καταπιεστώ για το πώς και τι θα πω. Ίσως ένας από τους λόγους που πέτυχε το Archaeostoryteller project ήταν και αυτός, ότι είχε μια ανεπιτήδευτη ελαφρότητα λόγω της δίκης μου απόλαυσης να το τρέχω.

Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που «δουλεύεις» τις ιστορίες σου; Πώς εμπνέεσαι; Έχεις προτίμηση σε συγκεκριμένη θεματολογία;

Οι ιστορίες μου όλες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ετοιμάζονται από μένα και το κινητό μου. Δεν έχω γνώσεις γραφιστικής ή εξειδικευμένων προγραμμάτων σε υπολογιστή για να μπορώ να κάνω «καλύτερη» δουλειά (γιατί σίγουρα γραφιστικά θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη). Η θεματολογία μου έχει μεν ποικιλία, αλλά προσπαθώ να πω ιστορίες ή να τονίσω πτυχές που δύσκολα θα ακούγονταν ή θα μαθαίνονταν από το ευρύ κοινό. Έχω συχνά προτάσεις από φίλους, να κάνω πχ για τον τάδε αρχαιολογικό χώρο ή για το συγκεκριμένο γεγονός.

Θέλω όμως να μπορώ να βρίσκω κάποια πληροφορία που να έχει κάτι διαφορετικό να πει, κάτι ψιλοάγνωστο, ψιλοπαράξενο, κάτι που θα τσιγκλίσει. Παράδειγμα: Θα μπορούσα να κάνω μια ιστορία για το πώς γεννήθηκε η δημοκρατία στην Αθήνα. Προτιμώ όμως να τονίσω τη λεπτομέρεια πως ένα από τα γεγονότα που οδήγησε στην Δημοκρατία ήταν ένα ερωτικό σκάνδαλο με τον τύραννο των Αθηνών που θέλησε έναν νεαρό Αθηναίο, τον Αρμόδιο. Ο Αρμόδιος όμως, είχε σχέση με τον Αριστογείτονα. Και οι δυο μαζί, δολοφόνησαν τον τύραννο, ξεκινώντας τις εξελίξεις που οδήγησαν στην αλλαγή πολιτεύματος!

Ή ότι ο Κλεισθένης που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Αθήνα, γεννήθηκε, κατά το θρύλο, σχεδόν ‘τυχαία’ γιατί η μάνα του, η Αγαρίστη, ήταν να παντρευτεί άλλον, τον Ιπποκλείδη, ο οποίος όμως μέθυσε στους αρραβώνες, και ξεκίνησε να κάνει (ας το πω επιστημονικά): καραγκιοζιλίκια πάνω στα τραπέζια! Ως αποτέλεσμα των «χορευτικών» του γαμπρού, ο πεθερός παρεξηγήθηκε και διέλυσε τους αρραβώνες, δίνοντας την κόρη του τελικά στον Μεγακλή. Από τον απρόσμενο αυτό γάμο, γεννήθηκε αυτός που δημιούργησε τη Δημοκρατία!

Άλλο μεγάλο θέμα που μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον είναι οι ζωές και οι ιστορίες των σκλάβων και των ιερόδουλων. Γενικά των ανθρώπων αυτών που δεν ήταν τα αστέρια της ιστορίας. Νομίζω μας αφηγούνται άλλες πτυχές της ανθρώπινης φύσης που συνήθως δεν θέλουμε να βλέπουμε. Είναι όμως ότι πλησιέστερο έχουμε στην πραγματική ανθρώπινη ιστορία.

Πότε συνειδητοποίησες ότι η σελίδα σου έχει επιτυχία και πώς σε έκανε να νιώσεις αυτό το γεγονός;

Κοίτα θα σου απαντήσω ειλικρινά. Δεν περίμενα ποτέ να έχει τόση επιτυχία. Αν με ρωτούσες τον πρώτο χρόνο, θα γελούσα στο ενδεχόμενο να έχει η σελίδα μου απήχηση σε πολλές χιλιάδες κόσμο. Αντικειμενικά τα κοινωνικά δίκτυα δεν ενδείκνυνται εκ πρώτης όψεως για κάτι τέτοιο. Χαίρομαι όμως που διαψεύστηκα και που αποδείχτηκε ότι και τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να συνδυαστούν με οτιδήποτε θέλουμε εμείς. Μετά τον πρώτο χρόνο και τις πρώτες λίγες χιλιάδες ακόλουθους στο ινσταγκραμ, νομίζω κατάλαβα ότι αρέσει αυτή η προσέγγιση του παρελθόντος.

Προφανώς στον ευρύ μορφωμένο κόσμο που αποζητά μια καλύτερη επαφή με την αρχαιολογία και την αρχαιογνωσία, αρέσει μια ποικίλη προσέγγιση που θα μπορέσει να ενσωματώσει και χιούμορ και συγκίνηση χωρίς ενοχή! Προς θεού να ξεκαθαρίσουμε κάτι! Η εκλαϊκευμένη εκδοχή της επιστήμης επ ουδενί δεν υποκαθιστά ή δεν μειώνει την πραγματική επιστήμη που συντελείται με εξαντλητικά αργούς και επίπονους ρυθμούς από πάρα πολλούς μελετητές μέσα σε βιβλιοθήκες, αποθήκες μουσείων, εργαστήρια μελέτης και συντήρησης και σκάμματα ανασκαφών! Εκεί είναι η πραγματική επιστήμη. Αλλά και τα οχήματα με τα οποία θα μεταφερθεί από την πηγή, στον τελικό αποδέκτη της, που είναι το ευρύ κοινό, έχουν την σημασία τους.

Σου έχει «ανοίξει πόρτες» επαγγελματικά ο Archaeostoryteller;

Προφανώς υπονοείς και βιοποριστικά. Άμεσα όχι. Και προς το παρόν ούτε έμμεσα. Ίσως στο μέλλον και το εύχομαι. Δεν βιοπορίζομαι από αυτό τα τελευταία 3 χρόνια που τρέχω το Archaeostoryteller. Ευελπιστώ να ανοιχτούν άλλες δίοδοι που θα με βοηθήσουν να συνεχίσω να το κάνω για πολλά χρόνια ακόμη.

Αν το «προϊόν» μου ήταν πιο ινσταγκραμικό, ενδεχομένως αν είχα συνεργασίες ή τοποθέτηση προϊόντων, ή άλλους τρόπους που κάποιοι άνθρωποι (θεμιτά) βγάζουν λεφτά από αυτό. Αλλά πρώτον, η αρχαιότητα δεν είναι ένδυση ή υπόδηση για να πουλήσει κάτι, και δεύτερον, δεν θα ήθελα κι εγώ να το κάνω απλά και μόνο για τα χρήματα.

Δεν θα ήταν κακό, και ας μην ενοχοποιούμε την βιωσιμότητα, απλά θεωρώ πως θα ήταν παράταιρο να με βλέπει ο κόσμος να προωθώ ένα παλτό ή μια ξυριστική μηχανή ή οτιδήποτε άσχετο με αρχαιογνωσία ενώ παράλληλα προσπαθώ να μεταφέρω την επιστημονική πληροφορία με έναν άλλο τρόπο.

Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα, πέρα από το project Archaeostoryteller, στην προσπάθεια σου να κάνεις την αρχαιολογία πιο θελκτική;

Λόγω πανδημίας και καραντίνας, έχουν σταματήσει στη μέση τα γυρίσματα μιας σειράς ντοκιμαντέρ που ανυπομονώ να ολοκληρωθεί γιατί μου αρέσει πολύ ως θεματολογία, αλλά για αυτό δεν μπορώ να πω πολλά. Για αυτό που μπορώ να πω όμως πολλά, είναι το βιβλίο που ετοιμάζω και σε πολύ λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει!

Είχα πάντα ένα θέμα, λέγοντας τις ιστορίες που λέω, να προσπαθώ να βάλω την κάθε αφήγηση στο σωστό χρονολογικό πλαίσιο, αλλά να μπορεί και το ευρύ κοινό να το καταλάβει. Έχουμε πολλές χιλιετίες πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτό δυσκολεύει την κατανόηση. Θέλησα λοιπόν, με το pop ύφος του Archaeostoryteller να γράψω μια σύντομη, απλή και εύκολη ‘ιστορία’ όλης της αρχαιότητας στον ελλαδικό χώρο, ούτως ώστε οι αναγνώστες, να μπορούν να βάλουν σε μια τάξη όλο το εύρος της αρχαιότητας. Άρα το βιβλίο μου «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» κάνει αυτό ακριβώς. Σύντομα, λιτά και ενδεχομένως λίγο χιουμοριστικά, μια παρουσίαση όλης της ελληνικής αρχαιότητας. Σαν ένα σημείο εύκολης εκκίνησης για όποιον θέλει μετά να προχωρήσει σε βαθύτερη εξερεύνηση της αρχαιότητας.

Πώς πιστεύεις ότι θα προσέγγιζε ο Archaeostoryteller του μέλλοντος τη σημερινή εποχή;

Ο αντίστοιχος Archaeostoryteller δεν θα επικεντρωνόταν τόσο στα μεγάλα γεγονότα, αλλά στις μικρές ιστορίες των ανθρώπων, στα τραγελαφικά, παράξενα και απρόοπτα συμβάντα που άλλαξαν είτε μια ζωή είτε μια κοινωνία ολόκληρη. Και επειδή η κοινωνία μας έχει κάνει πολλές προόδους, αλλά παραμένει μια κοινωνία με ανισότητες και ζητήματα προς επίλυση, ο Archaeostoryteller του μέλλοντος θα έχει πολύ υλικό να δουλέψει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε hotspot πυρκαγιών

Η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε hotspot πυρκαγιών, ενώ το κύμα καύσωνα στην περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο νέων δασικών πυρκαγιών και ατμοσφαιρικής...

Ν. Χαρδαλιάς: Οι στιγμές απαιτούν πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό από όλους μας

Για μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια...

Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν οι πυρκαγιές στη Μακεδονία

Σε εξέλιξη συνεχίζουν να είναι οι πυρκαγιές σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ωστόσο, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,...

Wind: Δωρεάν επικοινωνία για τους συνδρομητές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Στήριξη στους συνδρομητές της που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών παρέχει η Wind. Η...