16.2 C
Thessaloniki
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΔΕΙΑ Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης - 2019 Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019 Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών.

Η θεματική ενότητα που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».

1η εισήγηση

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου – Η γένεση του σύμπαντος και της Γης
Κλεομένης Τσιγάνης Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ

Η εναρκτήρια εισήγηση έχει τίτλο «Η γένεση του σύμπαντος και της Γης» και θα δοθεί από τον Κλεομένη Τσιγάνη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Το Σύμπαν δημιουργήθηκε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια σε μια Μεγάλη Έκρηξη και έκτοτε διαστέλλεται.

Η Μεγάλη Έκρηξη δημιούργησε τα θεμελιώδη σωματίδια και μέσα σε τρία λεπτά(!) το Σύμπαν γέμισε με άφθονο υδρογόνο και ήλιο. Υπό την επίδραση της βαρύτητας δημιουργήθηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες. Οι πυρηνικές διεργασίες που συντελέστηκαν στο εσωτερικό των αστεριών και ο εκρηκτικός τους θάνατος συμπλήρωσε τον πίνακα των χημικών στοιχείων και η επόμενη γενιά αστεριών άρχισε να δημιουργείται.

Πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, στις παρυφές του Γαλαξία μας, ένα κομμάτι μεσοαστρικής ύλης άρχισε να καταρρέει βαρυτικά, σχηματίζοντας τον Ήλιο, τη Γη και τους άλλους πλανήτες. Μια αλληλουχία γεγονότων έφερε στη Γη νερό και άλλα χρήσιμα υλικά, σταθεροποίησε το κλίμα και επέτρεψε την ανάπτυξη ζωής. Αυτή την ιστορία θα περιγράψουμε στην ομιλία μας».

Ο Κλεομένης Τσιγάνης έχει ως κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα την ουράνια μηχανική και την πλανητική επιστήμη. Το έργο του επικεντρώνεται στην εξέλιξη του ηλιακού συστήματος, ενώ έχει συμμετάσχει στη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη Έρευνας στην Αστροβιολογία. Στις διακρίσεις που έχει λάβει για το έργο του συμπεριλαμβάνεται η μετονομασία ενός αστεροειδούς σε «(21775) Tsiganis» από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU).

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019

Πρόγραμμα ομιλιών:

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου – Η γένεση του σύμπαντος και της Γης
Κλεομένης Τσιγάνης Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου – Ο μικροβιακός πλανήτης και η γένεση της ζωής
Χρήστος Ουζούνης Διευθυντής Ερευνών ΙΔΕΠ-ΕΚΕΤΑ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου – Εξέλιξη της ζωής
Θεόδωρος Αμπατζόπουλος Καθηγητής ΑΠΘ
(αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», κτίριο Μ2)

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου – Ζωή και περιβάλλον
Χαρίτων Χιντήρογλου Καθηγητής-Κοσμήτορας ΣΘΕ/ΑΠΘ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου – Εγκέφαλος και τέχνη
Αθανάσιος Ντινόπουλος Καθηγητής ΑΠΘ

Τετάρτη 6 Μαρτίου – Κληρονομικότητα και άνθρωπος: Ανιχνεύοντας το DNA
Σπύρος Βήττας Δρ Γενετικής ΑΠΘ

Τετάρτη 13 Μαρτίου – Βιοτεχνολογία, Το παρόν και το μέλλον
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ

Τετάρτη 20 Μαρτίου – Τα αυτοάνοσα και η άμυνα του οργανισμού
Αλέξανδρος Γαρύφαλλος Καθηγητής ΑΠΘ

Τετάρτη 27 Μαρτίου – Μεσογειακή διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού
Ειρήνη Κοΐδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ

Τετάρτη 3 Απριλίου – Βιολογία και κοινωνία
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ


Υπεύθυνος ενότητας:
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής
Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ


30 Ιανουαρίου 2019 – 3 Απριλίου 2019
Έναρξη: 19.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη
Η είσοδος θα γίνεται βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις θα διανέμονται δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΔΥ: Πού θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid test την Κυριακή 24 Οκτωβρίου

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την...

Πέραμα: Πειθαρχικό έλεγχο και επιχειρησιακή αξιολόγηση ζήτησε ο Θεοδωρικάκος

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης...

Σασόλι: «Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβάλα»

Για «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι σε σχέση με τις αποφάσεις της 'Αγκυρας...

Τένις: Τέλος η σεζόν για την Μπάρτι

Η Άσλεϊ Μπάρτι, No. 1 στην παγκόσμια κατάταξη, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να αγωνιστεί σε άλλο τουρνουά μέχρι το τέλος της σεζόν.