16.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑνησυχία παγκοσμίως και για το ελαιόλαδο: Πώς ένα βακτήριο κατέστρεψε ολόκληρους ελαιώνες...

Ανησυχία παγκοσμίως και για το ελαιόλαδο: Πώς ένα βακτήριο κατέστρεψε ολόκληρους ελαιώνες στην Ιταλία

Για τον κίνδυνο μιας πιθανής τρομακτικής έλλειψης ελαιόλαδου στο μέλλον, προειδοποιεί σε δημοσίευμα της, η New York Post.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα περιγράφεται η ανησυχητική κατάσταση στους ιταλικούς ελαιώνες λόγω ενός βακτηρίου, που ίσως πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα έχουν προκαλέσει προβλήματα στη βιομηχανία ελαιολάδου για το μισό της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του τομέα, και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο άσχημα, όπως σημειώνεται.


Το κυριότερο από τα προβλήματα είναι ένα βακτήριο που σκοτώνει τα ελαιόδεντρα και εξαπλώνεται ταχύτατα. Αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα παραγωγής που σχετίζονται με τον COVID και τα προβλήματα εφοδιασμού που απορρέουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλούν χάος στις προμήθειες του αγαπημένου υγιεινού λαδιού του κόσμου.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από μια δεκαετία, όταν ένα βακτήριο γνωστό ως Xylella fastidiosa άρχισε να σκοτώνει τα ελαιόδεντρα στην Ιταλία – ιδιαίτερα 20 εκατομμύρια εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Απουλία, σύμφωνα με το Atlas Obscura. Η βάναυση προσβολή ξεραίνει τα δέντρα προσδίδοντάς τους ένα χλωμό χρώμα και δεν τους αφήνει «καμία πιθανότητα επιβίωσης», σύμφωνα με το μέσο.

Το βακτήριο, το οποίο μεταφέρεται από έντομα που καταναλώνουν χυμούς δέντρων και ονομάζεται hilaenus spumarius, έχει έκτοτε εξαπλωθεί πέρα από την Απουλία, η οποία είναι υπεύθυνη για το 12% της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου. Τώρα, έχει φτάσει σε ολόκληρη την Ιταλία και άλλα μεσογειακά έθνη κινδυνεύουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ