13.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΑνατολικά της Αμμοχώστου το Barbaros

Ανατολικά της Αμμοχώστου το Barbaros

Κοντά στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ πραγματοποιεί έρευνες το τουρκικό σκάφος. Αντιδράσεις από το State Department – Ποια η αντίδραση της Αθήνας.

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η Τουρκία προκαλεί τα γεγονότα να συμβούν. Έπειτα από την αναδίπλωση της σχετικά με τις έρευνες του Oruc Reis στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στρέφεται στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Κοντά στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε στίγμα νωρίς το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros. Το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασούτσου της Τουρκίας, έπειτα από Νavtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες στην περιοχή από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Το Στέιτ Ντιπαρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το σκάφος αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιώντας έρευνες και σε περιοχές των ανατολικών οικοπέδων 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων marinetraffic Βρίσκεται, πλέον, ανατολικά της Κύπρου κινείται με ταχύτητα 4.9 κόμβων έξω από την Αμμόχωστο.

Με νέα προτροπή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αλλαγή ρότας της τουρκικής προκλητικότητας προς την κατεύθυνση της Κύπρου οδηγεί την Κυπριακή κυβέρνηση σε προσεκτική διατύπωση αλλά και επαγρύπνηση επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δένδιας: Στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την οικονομική ζώνη, όχι όμως υπό το καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών, δήλωσε χθες στην ΕΡΤ, ο υπουργός Νίκος Δένδιας , μετά την αναδίπλωση της γείτονος στο ανατολικό Αιγαίο. Σήμερα σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 δηλωσε ότι το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός που είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, σήμερα το πρωί, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο η μόνο διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, είπε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.


Διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά έχει διακηρύξει πως είναι πάντα ανοικτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων, και επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά.

«Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε να έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία. Αυτό είναι το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου» ξεκαθάρισε και προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα αυτό που επιδιώκει στην περιοχή είναι η επικράτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς, τον οποίο επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πέτσας: Απαράδεκτη η τουρκική Navtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Στα εθνικά θέμα αντιδράσαμε «με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας, κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας που βρέθηκαν στο πλευρό μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αναδείξαμε τόσο τη δυνατότητα όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής να καταρτίσει κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, εναντίον της γείτονος σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών ενεργειών της. Με οδηγίες του πρωθυπουργού έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», επισήμανε.

«Ο ίδιος είχε επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είπαμε ταυτόχρονα ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα ιδίως σε περιόδους έντασης.

Είπαμε -και είναι πάγια εθνική θέση- ότι θέλουμε τον διάλογο για τη διευθέτηση της μίας και μόνης ελληνο-τουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε να υπάρξει, όπως έγινε και με την Ιταλία, οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. Απαιτείται όμως συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας.

Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Ήδη, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Νίκο Αναστασιάδη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ