27.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αναδρομικά: Ποια ξεμπλοκάρουν τώρα και ποια το φθινόπωρο - Έρχονται και νέες...

Αναδρομικά: Ποια ξεμπλοκάρουν τώρα και ποια το φθινόπωρο – Έρχονται και νέες αξιώσεις

Αργά και σταδιακά αρχίζει να ξετυλίγεται το «κουβάρι» πολλών κατηγοριών αναδρομικών στο οποίο βρίσκεται μπλεγμένος εδώ και δύο χρόνια ο ΕΦΚΑ, ανακοινώνοντας συνεχώς νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δικαιούχων oι οποίες οφείλονται στις χρονοβόρες διαδικασίες του επανυπολογισμού των συντάξεων αλλά και στην απουσία λογισμικού.

Οι πρώτοι που πληρώνονται άμεσα
Πρώτοι στη σειρά από τους εναπομείναντες στην ουρά δικαιούχους αναδρομικών που απορρέουν από τον νόμο Βρούτση είναι οι 29.039 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι δεν έλαβαν τις παροχές τους προηγούμενους μήνες γιατί αποτελούσαν δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο επεξεργασίας του επανυπολογισμού.

Μια μερίδα από αυτήν την ομάδα θα λάβει τα αναδρομικά τις επόμενες 4 ημέρες μαζί με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου. Η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους υπόλοιπους θα γίνεται σταδιακά μέσα στο φθινόπωρο.

Οι εν λόγω ειδικές περιπτώσεις είναι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και γι’ αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος. Τελευταίοι στην ουρά θα μείνουν οι κληρονόμοι για τους οποίους εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, όπως είχε συμβεί και με τα αναδρομικά του 11μήνου.

Μέσος όρος 989 ευρώ στο Δημόσιο
Υπενθυμίζουμε ότι, εκτός από τις 29.032 ειδικές περιπτώσεις, οι υπόλοιποι περίπου 65.000 νέοι συνταξιούχοι έχουν λάβει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά. Ο μέσος όρος των αναδρομικών ήταν για το δημόσιο τομέα 989 ευρώ και για τον ιδιωτικό 863,70 ευρώ.

Επίσης στην ουρά περιμένουν και οι νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2019 στη σύνταξη. Σύμφωνα με κύκλους του ΕΦΚΑ, σύντομα θα ξεμπλοκαριστούν και τα αναδρομικά αυτής της ομάδας.

Παράλληλα, οι 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 θα πρέπει να περιμένουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πληρωμές να καθυστερήσουν έως το τέλος του χρόνου. Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, αναμένονται περισσότερα από δύο κύματα πληρωμών, καθώς με χωριστή πληρωμή θα δοθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις στους «παλιούς» συνταξιούχους του Δημοσίου και με άλλη πληρωμή τους «παλιούς» συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Αξιώσεις για νέα αναδρομικά
Ωστόσο, μόλις πάει να πάρει «ανάσα» το σύστημα, «ξεπηδούν» αξιώσεις για νέα αναδρομικά.

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήδη παραπέμφτηκαν προδικαστικά ερωτήματα, που αφορούν σημαντικές αποζημιωτικές αξιώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα:

α. Καλείται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αν οι περικοπές του ν. 4093/2012 πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.

β. Αν το Δημόσιο (e-ΕΦΚΑ) θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της ΕΣΔΑ.

γ. Αν η ρύθμιση του ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, που όρισε ότι «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση», θα ισχύσει και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016).

Το δικαστήριο, επειδή τα θέματα αυτά απασχολούν περίπου 280 με 300.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, τα παρέπεμψε με προδικαστικά ερωτήματα, ως προς το παραδεκτό και το βάσιμο των κατ’ ιδίαν ερωτημάτων, με βάση όσα έγιναν δεκτά με τις σχετικές 244/2017 και 504/2021 αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, οι οποίες εκδόθηκαν με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης κατ’ άρθρο 108 παρ. 1 του π.δ. 1225/1981 και του προδικαστικού ερωτήματος κατ’ άρθρο 108Α παρ. 2 του π.δ. 1225/1981.

Αποστολίδης: Είναι σημαντικά τα χρήματα
Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που χειρίζεται τη υπόθεση από την πλευρά των συνταξιούχων επισημαίνει: «Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα ασχοληθεί με τα ως άνω προδικαστικά ερωτήματα, στρέφουν τα μάτια τους οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς αφορά τους πάντες, και είναι σημαντικά τα χρήματα που θα λάβουν, αν υπάρξει ευνοϊκό νομικό αποτέλεσμα. Το Δημόσιο, λογαριάζοντας ένα κόστος ίσως και 1,5 δισ. ευρώ, θα αντιπαλέψει τις αξιώσεις των δικαιούχων σκληρά. Η Δικαιοσύνη τώρα έχει τον λόγο στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ελπίζω βάσιμα η αίτηση των συνταξιούχων, που καταθέσαμε προς κρίση στο αρμόδιο δικαστήριο, να ευδοκιμήσει για όλες τις αποζημιωτικές αξιώσεις».

ΑΚαι συνεχίζει: «Ζητήματα παραγραφής των αξιώσεων που ενδεχόμενα θα θέσει το Δημόσιο και ο e-ΕΦΚΑ πιστεύω δεν θα ευδοκιμήσουν, διότι με γνωμοδότησή της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αποφανθεί ότι οι αξιώσεις παραγράφονται στην πενταετία και όχι στη διετία. Όπως άλλες φορές έχω τονίσει, η Δικαιοσύνη, καθ’ όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σε μια βασανιστική διαδικασία δικαιοδοτικής κρίσης, ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον, αμύνεται ασκώντας τον οριακό έλεγχο των νομοθετικών ρυθμίσεων και προστατεύει τις αρχές του κράτους δικαίου, δυστυχώς πάντα κάτω από τη διαρκή πίεση του δικαίου της ανάγκης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΔΥ: Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας από την ανίχνευση του νέου ιού Langya henipavirus στην Κίνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τον νέο ιό Langya henipavirus (LayV) που ανιχνεύθηκε στην Κίνα, σύμφωνα...

Αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή οι φετινές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά

Αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και με πλήρες πρόγραμμα για πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, αλλά με συστάσεις για...

Αύξηση 32,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

Περαιτέρω μεγάλη αύξηση, της τάξης του 32,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούνιο εφέτος σε σύγκριση με τον...

Μαζικός θάνατος ψαριών στον ποταμό Όντερ που αποδίδεται σε άγνωστη τοξική ουσία

Μια άγνωστη πολύ τοξική ουσία στον ποταμό Όντερ, ο οποίος διαρρέει την Πολωνία και τη Γερμανία, φαίνεται πως είναι η αιτία για...