27.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΑλ. Τσίπρας: «Θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Αλ. Τσίπρας: «Θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Για «εκλογές μεγάλων εκπλήξεων» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – «Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος»

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση. Δεν θα είναι διπλές οι εκλογές, μονές είναι. Μία Κυριακή θα πάμε να ψηφίσουμε και από την κάλπη θα βγει ισχυρή κυβέρνηση». Σε ερώτηση για την σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύει κυβέρνηση μειοψηφίας», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Λίγο ταραγμένο τον βλέπω τώρα τελευταία τον κ. Μητσοτάκη. Έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι πιστεύω σε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα είναι κυβέρνηση νικητών. ‘Αλλωστε διαφορετικά δεν βγαίνουν τα κουκιά, ο δεύτερος και ο τρίτος δεν θα έχουν τις ψήφους για σχηματισμό κυβέρνησης. Το δικό μας σενάριο είναι για μία ισχυρή, βιώσιμη, μακράς πνοής κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο»

Για συνταξιούχους-κατώτατο μισθό
Με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τους συνταξιούχους ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «το κλίμα δεν αλλάζει με τέτοιου είδους παροχές λίγο πριν προσέλθουμε στις κάλπες» ενώ σχολίασε «κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε επιδοματική πολιτική, αλλά έδινε στους ευάλωτους, στους αδύναμους. Σήμερα η μεσαία τάξη επιβιώνει με κουπόνια κι αυτή είναι μια κυβέρνηση φιλελεύθερη υποτίθεται».

H κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε 7 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους ανέφερε επίσης λέγοντας ότι τους στέρησε τη 13 σύνταξη και μείωσε τα αναδρομικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε παλαιοκομματική λογική το να δίνεις στερείς τόσο μεγάλο ποσό και να υπόσχεσαι 300 εκατ.

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση για αύξησή του στα 880 ευρώ και για 10 % αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. «Όταν έχεις πληθωρισμό 10% είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού και όχι μόνο εκείνου» επεσήμανε.

«Όταν υπάρχει μείωση 40% στην αγοραστική δύναμη για τον μέσο συνταξιούχο τον τελευταίο χρόνο, και αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ, τη βενζίνη, την ενέργεια, «τότε κάπως πρέπει να ζήσουν οι πολίτες» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε το καλύτερο δυνατόν για τους ευάλωτους» είπε, παρότι «συγκυβερνούσαμε με την τρόικα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για τις συντάξεις λέμε πολύ μετρημένα, ότι οφείλουμε να δώσουμε τα αναδρομικά -τα αναδρομικά δεν είναι σε μόνιμη βάση, είναι 2,5 δισ. σε τρεις δόσεις- και ότι η ρύθμιση που είχαμε κάνει και την είχαμε προβλέψει ως μόνιμη για τη 13η σύνταξη στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων θα επανέλθει», τόνισε. Επανέλαβε επίσης ότι είναι απολύτως κοστολογημένη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, «γιατί αυτό κοστίζει 3 δισ. ετησίως, την ίδια στιγμή όμως από τη διατήρηση των υψηλών έμμεσων φόρων και με πληθωρισμό 10% τα υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία είναι πάνω από 4 δισ.». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «διατηρεί αυτή την κρατική αισχροκέρδεια για να έχει τη δυνατότητα να δίνει κάποια επιδόματα που κι αυτά, όμως, κατευθύνονται για να διατηρούνται υψηλές οι τιμές στις εταιρείες ενέργειας, τα διυλιστήρια και τα σούπερ μάρκετ».

Για τους πλειστηριασμούς
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, αμφισβητώντας κατ’ αρχήν την εκτίμηση ότι αν δεν ισχύσει «θα καταπέσουν οι εγγυήσεις του δημοσίου με κόστος 50 δισ. ευρώ»:

«Κατ΄αρχήν οι εγγυήσεις δεν είναι 50 δισ. αλλά 18 δισ. και επιπλέον δεν θα καταπέσει καμία εγγύηση αν υπάρξει πλαίσιο προστασίας και βιώσιμων ρυθμίσεων στα νοικοκυριά».

Κάνοντας αναδρομή σημείωσε: «Υπήρχε ο νόμος Κατσέλη που προστάτευε την πρώτη κατοικία που μετά έγινε νόμος Σταθάκη και ίσχυσε μέχρι το τέλος του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης επεξέτεινε την ισχύ του, λόγω της πανδημίας, για ένα ακόμη εξάμηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και μετά ψήφισε έναν πτωχευτικό κώδικα που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς. Από την στιγμή που θα ισχύσει θα είναι η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου μεταπολεμικά».

Απαντώντας στην σημερινή παρέμβαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη (ο οποίος ανέφερε ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν πλειστηριασμοί) ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ο νόμος Κατσέλη προστάτευσε τους ευάλωτους δανειολήπτες που έγινε στην συνέχεια νόμος Σταθάκη. Ο κ. Λαφαζάνης που έκανε και τότε τις καταγγελίες έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό και στις εκλογές έπεσε στο 0,5%» και πρόσθεσε ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ «γίνονταν πλειστηριασμοί, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αδύνατων πολιτών αλλά πλειστηριασμοί σε βάρος στρατηγικών κακοπληρωτών».

« Ο πτωχευτικός κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να καταργηθεί. είπε. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα βάλουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο. Δεν μπορεί οι σέρβισερς που έχουν αγοράσει ένα δάνειο στο 15% της αξίας τους να ζητούν το 100%. Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τους αδύνατους και τους ευάλωτους και να θεσπίσουμε μία ρύθμιση ώστε να μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους».

Ακολούθως επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «αυτό που γίνεται δεν είναι λάθος της κυβέρνησης, είναι ένα σχέδιο για να βοηθήσει λίγους, αλλά η μεγάλη πλειονότητα, η μεσαία τάξη θα χάσει την περιουσία της» και έφερε το παράδειγμα του πρώην βουλευτή της ΝΔ σημειώνοντας ότι «ο κ. Πάτσης είχε πάρει ένα δάνειο 4 δισ. για να αγοράσει δάνεια 64 δισ., κοράκι ήταν και ήταν βουλευτής της ΝΔ».

Πρόσκληση-πρόκληση για ντιμπέιτ
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόσκληση – πρόκλησή του για ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι 7 χρόνια το αποφεύγει και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει γόνιμος και ουσιαστικός πολιτικός διάλογος στην πορεία προς τις εκλογές. Ακούω πολλές καταγγελίες για τοξικότητα. Τοξικότητα αναπτύσσεται όταν δεν διασταυρώνονται οι απόψεις. Είμαι ανοιχτός στον διάλογο». Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών λέγοντας: «Θα έπρεπε σε αυτή την χώρα να έχουμε μία πολιτισμένη αντιπαράθεση και να ξέρουμε δύο μήνες πριν πότε θα γίνουν εκλογές. Ακόμη και το καθεστώς Ερντογάν είχε ορίσει ημερομηνία. Το μάδημα της μαργαρίτας γύρω από την ημερομηνία των εκλογών έχει γίνει ανέκδοτο μόνο που κανείς δεν γελάει πια».

Για τις δημοσκοπήσεις
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι πλέον δεν αποτελούν ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος. Επιπλέον επεσήμανε ότι οι εκλογές θα κριθούν από τον αριθμό όσων πάνε στην κάλπη και κάλεσε τους νέους να ψηφίσουν.

«Θα είναι εκλογές μεγάλων εκπλήξεων» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι μια ενδεχόμενη και απευκταία νίκη του Κ. Μητσοτάκη θα είναι κάτι πολύ άσχημο για τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ