ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚαθηγητής στο Χάρβαρντ: «Ενθαρρύνω τους φοιτητές μου να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη...

Καθηγητής στο Χάρβαρντ: «Ενθαρρύνω τους φοιτητές μου να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε project»

Ο Αλεξάντερ Πουούτιο είναι καθηγητής και σύμβουλος ηγεσίας που ειδικεύεται στη βελτίωση της λειτουργίας και της απόδοσης οργανισμών και στην ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων. Έχει διδάξει σε κορυφαία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Harvard Extension School, και συνεργάζεται με CEOs και επιχειρήσεις όσον αφορά θέματα στρατηγικής, απόδοσης και ηγεσίας. Στο Business Insider μοιράζεται τις απόψεις και την εμπειρία του σχετικά με τη σωστή ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη μάθηση και τη διαμόρφωση επιχειρημάτων, εστιάζοντας στο πώς οι φοιτητές και οι επαγγελματίες μπορούν να τη χρησιμοποιούν με υπευθυνότητα για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

«Θυμάμαι έντονα τον Νοέμβριο που κυκλοφόρησε το ChatGPT, καθώς και την εξεταστική περίοδο που ακολούθησε.

Ως καθηγητής στο Χάρβαρντ, είχα φοιτητές με βαθμολογία Β+ να παραδίδουν ξαφνικά άψογα διατυπωμένες εργασίες, με προσεγμένη στίξη και ύφος που θύμιζε επαγγελματική έκδοση. Παρότι το γράψιμό τους φαινόταν να βελτιώνεται εντυπωσιακά, η προσωπική τους έκφραση άρχισε να παραμερίζεται, δίνοντας τη θέση της σε ένα πιο τυποποιημένο και απρόσωπο ύφος, αυτό που σήμερα αποκαλείται «AI slop».

Έχοντας βιώσει από κοντά αυτή την αρχική φάση της ευρείας χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, δεν συμμερίζομαι την τάση ορισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να την απορρίπτουν πλήρως. Αντίθετα, επέλεξα να την εντάξω ενεργά στη διδασκαλία μου, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε άλλη στάση σύντομα θα συνιστά «παράλειψη καθήκοντος».

Η Γενιά Ζ στην εποχή του AI
Πιστεύω ότι η Γενιά Ζ χρειάζεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη με υπευθυνότητα. Κάθε γενιά αντιμετωπίζει προκλήσεις όταν εισέρχεται στην αγορά εργασίας, όμως οι σημερινοί φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερες δυσκολίες. Συχνά, οι απόψεις που διατυπώνονται αποδίδουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα της Γενιάς Ζ σε τεμπελιά ή σε υπερβολικές απαιτήσεις, παραβλέποντας το γεγονός ότι η κριτική προς τους νέους αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο, ήδη από την εποχή του Αριστοτέλη.

Στην πραγματικότητα, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες γιατί τους ζητείται να διαπρέψουν ταυτόχρονα σε τομείς που τους είναι… άγνωστοι. Εισέρχονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς να έχουν σαφείς οδηγίες ή καθοδήγηση για το πώς θα πρέπει να δουλέψουν και, ταυτόχρονα, πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία, χωρίς να τα διδάσκονται από κάποιον.

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής εργασίας, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει. Πιο σωστή επιλογή θα ήταν να διδάσκουμε στους ανθρώπους πώς να τη χρησιμοποιούν με υπευθυνότητα και γνώση.

Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση
Πλέον, ζητώ από τους φοιτητές να εντάσσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε εργασία τους.

Το πιο σημαντικό μάθημα που προσπαθώ να μεταδώσω στους προπτυχιακούς φοιτητές μου είναι το ίδιο με αυτό που διδάσκω σε στελέχη. Τους διδάσκω να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με υπευθυνότητα και με σκοπό να εξελιχθούν όσο περισσότερο γίνεται στην επαγγελματική, αλλά και προσωπική τους ζωή. Σκοπός δεν είναι απλώς να επιτύχουν ένα γρήγορο ή επιφανειακό αποτέλεσμα, αλλά να αναπτυχθούν ουσιαστικά.

Ξεκινώ ζητώντας από τους φοιτητές μου να σκεφτούν με ειλικρίνεια με ποιον τρόπο επιθυμούν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στη δουλειά και στην εκπαίδευσή τους.

Μερικοί φοιτητές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη μόνο σε επιλεγμένα κομμάτια των εργασιών τους, ενώ άλλοι αφήνουν την τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβει ακόμα και μικρά καθημερινά tasks, από τη συγγραφή και αποστολή email μέχρι τις παραγγελίες φαγητού.

Κάποιοι προτιμούν να εργάζονται πιο προσεκτικά και μεθοδικά, κρατώντας ζωντανή την ανθρώπινη και διαδραστική πλευρά της μάθησης και της δημιουργίας.

Όποιον δρόμο και αν επιλέξουν, η σωστή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη μπορεί να γίνει με απλό και ξεκάθαρο τρόπο.

Υπάρχουν όμως ορισμένοι βασικοί κανόνες που αξίζει να ακολουθούν.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι η ικανότητά της να συγκεντρώνει γρήγορα πληροφορίες και να συνδέει ιδέες από διαφορετικούς τομείς. Οι φοιτητές μαθαίνουν πώς να αξιοποιούν τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης για εις βάθος έρευνα, να εντοπίζουν κενά και αδυναμίες στα επιχειρήματά τους προτού ξεκινήσουν να γράφουν μια πρόταση και να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τη δική τους σκέψη και δημιουργικότητα.

Όταν οι φοιτητές μελετούν ιδιαίτερα απαιτητικά κείμενα, όπως συχνά συμβαίνει στα μαθήματα οικονομικών που διδάσκω, μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν το περιεχόμενο με απλό τρόπο και να εφαρμόσουν άμεσα τις γνώσεις τους, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουν προηγούμενη εμπειρία ή βαθιά ακαδημαϊκή κατάρτιση για να κατανοήσουν αυτό που μελετούν.

Όμως, όταν πρόκειται για τη σύνταξη των ίδιων των επιχειρημάτων, ο βασικός κανόνας είναι να αφήνουν την τεχνητή νοημοσύνη στην άκρη. Στόχος είναι να αποτυπωθεί η σκέψη τους στην πιο ακατέργαστη μορφή της και να δοθεί στις ιδέες τους η ευκαιρία να λειτουργήσουν και να ωριμάσουν πριν αποκτήσουν τελική μορφή και να καταγραφούν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να χρησιμοποιήσουν φωνητικές σημειώσεις ή πρόχειρα σχέδια για να οργανώσουν και να διαμορφώσουν τα επιχειρήματά τους.

Μόνο όταν οι φοιτητές έχουν σαφή αντίληψη για το τι επιθυμούν να εκφράσουν, αξιοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να υποστηρίξει τη βελτίωση και την αξιολόγηση των επιχειρημάτων τους. Τους βοηθά να εντοπίσουν τυχόν κενά, να προτείνει πρόσθετη ανάγνωση και να βελτιώσει τις ιδέες που έχουν διαμορφώσει, χωρίς όμως να αντικαθιστά τη δική τους σκέψη.

Με αυτόν τον τρόπο, τα επιχειρήματα ωριμάζουν και βελτιώνονται, ενώ η πρωτοβουλία και η δημιουργική σκέψη παραμένουν αποκλειστικά δικές τους.

Πού βάζω το όριο
Ακόμη και σε μια τάξη όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει ενσωματωθεί πλήρως, όπως στη δική μου, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα σαφές όριο. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να σκεφτεί για εμάς και, ως εκπαιδευτικοί, οφείλουμε να καθοδηγήσουμε τους φοιτητές ώστε να μην υποκύψουν στον πειρασμό να την αφήσουν να αντικαταστήσει τη δική τους σκέψη.

Όταν οι μαθητές αισθάνονται πίεση να επιτύχουν την τελειότητα, ο πειρασμός να αναθέσουν ολόκληρη τη διαδικασία στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει πολύ έντονος για να αντισταθούν.

Συγκρίνοντας τις εργασίες που έλαβα φέτος με εκείνες του Δεκεμβρίου του 2022, είναι φανερό ποιοι μαθητές καταφέρνουν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη με ορθό τρόπο. Οι καλύτεροι φοιτητές δεν είναι εκείνοι που αποφεύγουν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εκείνοι που γνωρίζουν πότε και πού είναι σωστό να σταματήσουν να τη χρησιμοποιούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ