Είναι απίστευτα σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου όταν προσπαθείς να αυξήσεις τη γονιμότητά σου και να συλλάβεις. Πιο υγιής σημαίνει ένα πιο υγιές αναπαραγωγικό σύστημα και τελικά ένα πιο υγιές μωρό.
Όσες καθυστερούν να γίνουν μητέρες πιστεύουν ότι αυτή η καθυστέρηση σημαίνει περισσότερη οικονομική δύναμη, περισσότερες πιθανότητες ευτυχίας στο γάμο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μάλιστα υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που γίνονται μητέρες στα 34 ζουν περισσότερο, έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και κάνουν παιδιά που έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.
Τι επηρεάζει τη γονιμότητά σου
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αποδεδειγμένα βοηθούν ή παρεμποδίζουν το ρυθμό με τον οποίο χτυπά το βιολογικό σου ρολόι.
Η ηλικία που μπήκε η μητέρα σου στην εμμηνόπαυση: Αν ήταν πολύ νέα ή πολύ μεγάλη όταν μπήκε στην εμμηνόπαυση, το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε σένα, καθώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ένας γενετικός κρίκος.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπιλ Λέτζερ, επικεφαλής αναπαραγωγικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Sheffield, αν τα χλαμύδια δε θεραπευτούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες ωαγωγούς, σάλπιγγες και προβλήματα στη σύλληψη. Το 12% των γυναικών χάνουν τη γονιμότητά τους μετά την πρώτη λοίμωξη από χλαμύδια, ενώ μια δεύτερη λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας κατά 40%.
Η περίοδός σου: Αν ο κύκλος της περίοδου σου είναι ομαλός, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να παράγεις τις σωστές ορμόνες στις σωστές ποσότητες για να μείνεις έγκυος. Αν όμως ο κύκλος σου είναι άστατος ή αν έχεις σταματήσει να έχεις περίοδο, ενδέχεται να έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που εμποδίζει την ομαλή ωορρηξία.
Το βάρος σου: Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κάτω του 19 ή άνω του 25 ενδέχεται να βλάπτει τη γονιμότητα. Οι λιποβαρείς γυναίκες συχνά δεν έχουν περίοδο ενώ οι υπέρβαρες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ωορρηξίας ή εμμηνόρροιας. Διατήρησε το βάρος σου σε ένα φυσιολογικό εύρος.
Ινομυώματα και ενδομητρίωση: Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι που αναπτύσσονται στη μήτρα. Μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία και να δυσκολέψουν την εμφύτευση του εμβρύου. Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση στην οποία ο ιστός που επενδύει τη μήτρα αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, υπογονιμότητα και άλλα προβλήματα.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Είναι μια ορμονική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, ακμή και υπογονιμότητα.
Κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.
Στρες: Το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες και να δυσκολέψει τη σύλληψη.
9 έξυπνοι τρόποι να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου στα 40
Η γονιμότητα μειώνεται φυσικά με την ηλικία, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετά τα 35. Αλλά υπάρχουν τρόποι να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης στα 40 σου. Μικρές αλλαγές μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητά σου.
- Προσοχή στις τοξίνες
Ορισμένες χημικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα. Άνδρες και γυναίκες που εκτίθενται σε φυτοφάρμακα, μόλυβδο και οργανικούς διαλύτες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας. Ορισμένα επαγγέλματα, όπως άτομα που εργάζονται σε εκτυπωτικά κέντρα, σε στεγνοκαθαριστήρια, σε βαριά βιομηχανία, αγρότισσες, κομμώτριες και οδοντίατροι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω της έκθεσης σε ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την εργασία του. - Κόψε τα τρανς λιπαρά
Η καθημερινή κατανάλωση καλών λιπαρών είναι σημαντική για την αύξηση της γονιμότητας, ωστόσο τα τρανς λιπαρά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, λόγω των αρνητικών επιπτώσεών τους στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται συνήθως σε υδρογονωμένα φυτικά έλαια και γενικά υπάρχουν σε ορισμένες μαργαρίνες, τηγανητά τρόφιμα, επεξεργασμένα προϊόντα και αρτοσκευάσματα. Μια σημαντική μελέτη παρατήρησης διαπίστωσε ότι μια δίαιτα υψηλή σε τρανς λιπαρά και χαμηλή σε ακόρεστα λιπαρά συνδέθηκε με στειρότητα. Η επιλογή trans λιπαρών αντί για μονοακόρεστα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας κατά 31%. Η κατανάλωση τρανς λιπαρών αντί για υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει αυτόν τον κίνδυνο κατά 73%.
- Άλλαξε το λιπαντικό
Είναι αλήθεια: πολλά λιπαντικά στην αγορά ενδέχεται να επιβραδύνουν το σπέρμα ενός άνδρα, επομένως προτίμησε ένα προϊόν που βασίζεται σε mineral oil με βάση την υδροξυαιθυλοκυτταρίνη. Αυτό που δεν αληθεύει είναι οι φήμες πως ορισμένες στάσεις του σεξ ενισχύουν τη γονιμότητα. Μετά το σεξ, το σπέρμα βρίσκεται ήδη στον κόλπο και οδεύει στη μήτρα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το σεξ με συγκεκριμένο τρόπο ή σε μια συγκεκριμένη στάση, όπως το να ξαπλώνεις ανάποδα μετά, αλλάζει την πιθανότητα σύλληψης. - Σταμάτησε το κάπνισμα
Μια 35χρονη μανιώδης καπνίστρια έχει ωοθήκες που συμπεριφέρονται σαν να ήταν ήδη 40. Το καλό είναι ότι όταν το κόψεις, η βλάβη αν και δεν αντιστρέφεται, δε συνεχίζεται. - Ισορρόπησε το σάκχαρό σου
Μείωσε τη ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και τις επεξεργασμένες τροφές και μη μένεις νηστική πάνω από τρεις ώρες. Αν μπορείς, ακολούθησε μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. - Ασκήσου ήπια
Η υπερβολική άσκηση κάνει το ίδιο κακό στη γονιμότητα όσο και η παντελής έλλειψη άσκησης. Το ιδανικό για να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης είναι να κάνεις μισή ώρα αερόβιας άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμπι, 3 με 5 φορές τη βδομάδα. - Κάνε σεξ τη σωστή ώρα
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι πρέπει να κάνεις σεξ τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα για να συλλάβεις αν είσαι μεταξύ 35 και 39 ετών. Επίσης:
Κάνετε σεξ κάθε 2 έως 3 ημέρες
Προσπαθήστε να κάνεις σεξ περίπου την ώρα που έχεις ωορρηξία, αυτό είναι συνήθως 12 έως 16 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου σας.
- Μείωσε το άγχος
Κάνε δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. Αφιέρωσε χρόνο για να απολαύσεις τη Φύση, να περάσεις χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και να ασχοληθείς με δραστηριότητες που σου φέρνουν χαρά και χαλάρωση.
Συμπερασματικά, υπάρχουν αρκετά εύκολα πράγματα που μπορείτε να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου με φυσικούς τρόπους. Η λήψη βιταμίνης D, η επαρκής ενυδάτωση, η διατροφή που ενισχύει τη γονιμότητα, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες, όλα μπορούν όλα να βοηθήσουν τη γονιμότητά σου.
- Μη δίνεις μεγάλη σημασία στις εφαρμογές ή τα κιτ
Είναι μια λανθασμένη αντίληψη ότι πρέπει να κάνεις σεξ ακριβώς τη στιγμή που… σκάει το ωάριο. Το ωάριο παραμένει στη θέση του για ένα ολόκληρο 24ωρο. Ενώ τα κιτ και οι εφαρμογές παρακολούθησης της ωορρηξίας μπορεί να σε βοηθήσουν να εξοικειωθείς περισσότερο με τον κύκλο σου, ορισμένες γυναίκες προσθέτουν αδικαιολόγητο άγχος παίρνοντάς τα πολύ στα σοβαρά. Επομένως, αντί να βιάζεσαι να κάνεις σεξ όταν σου το λέει η εφαρμογή, χαλάρωσε και τήρησε το πρόγραμμά σου.