13.4 C
Thessaloniki
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Την έμφαση που δόθηκε στα δημόσια συστήματα υγείας και τις δημόσιες πολιτικές, κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς και τη σημασία που έχει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς,

μιλώντας στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, υπό τον τίτλο «Με το βλέμμα στον άνθρωπο», το οποίο διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των κοινωνικών εταίρων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Συνεκτιμώντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζουν οι δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και μέχρι σήμερα, το θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους έχει πλέον αυξημένη και ιδιαίτερη σημασία, αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο», υπογράμμισε, κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας. «Ασχέτως του μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους της επιχείρησης», σημείωσε ο κ. Καρανίκας, «χρειαζόμαστε διαρκή, εκτεταμένη και αξιόπιστη ενημέρωση για τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν στον χώρο εργασίας και πρέπει να εξασφαλίσουμε συνθήκες που να βασίζονται σε ακριβή γνώση της πραγματικότητας».

«Η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, πριν από 30 χρόνια, ήταν απολύτως απαραίτητη και ήρθε να καλύψει πολλά ιστορικά κενά στο διεπιστημονικό αυτό αντικείμενο» σημείωσε, από την πλευρά του, ο Α. Στοϊμενίδης, γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στη ΓΣΕΕ και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

Ο προληπτικός έλεγχος στη δουλειά, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών σε ανθρώπινο δυναμικό με την αξιοποίηση της πληροφορικής και της τεχνολογίας, η αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων, του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων, καθώς και η εισαγωγή της έννοιας της επαγγελματικής ασθένειας στη χώρα μας, είναι κάποιες από τις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Στοϊμενίδης, εκ μέρους της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, αναφέρθηκε στα θέματα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, τα οποία, όπως είπε, βρίσκονται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων του ΣΕΒ διαχρονικά, τόσο στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης της εργασίας και της ποιότητας στο εργασιακό περιβάλλον και στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και στο πλαίσιο διαφόρων οργανισμών που συμμετέχουμε, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων, η ενημέρωση και η κατάρτιση, καθώς και η οργάνωση και η παροχή των αναγκαίων μέσων ως ενέργειες, συμβάλλουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μίας επιχείρησης και, ταυτόχρονα, στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων» σημείωσε.

Για το νέο μοντέλο κοινωνικού κράτους μίλησε στο συνέδριο η ‘Αννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του δικτύου και της επιτροπής για το μέλλον του κοινωνικού κράτους της Ε.Ε., πρώην επίτροπος της Ε.Ε. και πρώην υπουργός.

Τέλος, για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας ως βασικής αρχής και δικαιώματος στην εργασία μίλησε εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Συγκεκριμένα, ο Ι. Ανυφαντής, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία – EU-OSHA, μίλησε για την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που προσφέρει στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ