31.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 19 εκ. ευρώ οι πιστώσεις του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για τη...

19 εκ. ευρώ οι πιστώσεις του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην στρ. Παύλου Μελά

 Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σήμερα την προτεραιοποίηση των υποψηφίων πράξεων του προγράμματος και την υποβολή τους για αξιολόγηση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Οι παρεμβάσεις στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά εντάσσονται στον πρώτο άξονα των υποψήφιων πράξεων για την αποκατάσταση και αξιοποίηση αποδεσμευμένων χώρων από οχλούσες χρήσεις γης.

Οι πιστώσεις ύψους 19 εκ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ολοκλήρωση μιας πρώτης μεγάλης παρέμβασης στην οποία περιλαμβάνονται η περίφραξη του χώρου, εργασίες για τον αποκλεισμό της πρόσβασης των επισκεπτών σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, διαμορφώσεις, κατασκευές πεζοδρόμων με οικολογικά υλικά, φυτεύσεις νέων δέντρων και άλλες εσωτερικές διαμορφώσεις.

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά ενημέρωσε για το θέμα όλους τους υπόλοιπους δημάρχους των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ενώ εξασφαλίστηκε και η σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής αρχής για την αύξηση του ποσού των πιστώσεων από τα 10 εκ. στα 19, ενώ οι υπόλοιποι Δήμοι διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλλουν νέες προτάσεις για την εκτέλεση και άλλων έργων πρασίνου.

Σύμφωνα, άλλωστε, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, δεν είναι δυνατή η υλοποίηση ολόκληρης της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Το ποσό των πιστώσεων που διασφαλίστηκε θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση των παρεμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι σε ελληνικά δεδομένα δεν υπάρχει άλλη περίπτωση πάρκου τόσο μεγάλου μεγέθους καθώς το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά καταλαμβάνει έκταση 320 στρεμμάτων, ενώ το άλλο μεγάλο γνωστό πάρκο για το οποίο υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία είναι το πάρκο Τρίτση στην Αθήνα.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά εκτιμούν ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, ώστε οι εργασίες να είναι εφικτό να ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των παραπάνω παρεμβάσεων υπολογίζεται στα δύο χρόνια, προκειμένου το μητροπολιτικό πάρκο σε μια πρώτη του μορφή να μπορεί να αποδοθεί στους πολίτες.

Στο μεταξύ, στις υπόλοιπες πράξεις για τις οποίες εγκρίθηκε η προτεραιοποίησή τους περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων υφιστάμενων επιχειρήσεων. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν προσκλήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται η προστασία και αξιοποίηση του δυτικού παράκτιου μετώπου και η αντιπλημμυρική του θωράκιση.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα" υπογράμμισε την ανάγκη σωστού και συνολικού σχεδιασμού για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά ώστε να μην δαπανώνται άσκοπα χρήματα. Δήλωσε, άλλωστε αντίθετη για την διάθεση κονδυλίων σε δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων των εργαζομένων, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι πραγματικά εργαζόμενοι απορροφήθηκαν στην αγορά εργασίας με πλήρη και σταθερή απασχόληση. Αντίστοιχη θέση για τα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε εργαζόμενους εξέφρασε ο Βασίλης Ιγνατιάδης, από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ενώ θετική στο πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης δήλωσε η Νιόβη Παυλίδου, από τους "Πολίτες Μπροστά".

Εξάλλου, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής η κ. Πατουλίδου γνωστοποίησε ότι βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης μελέτης για δημοπράτηση έργο αντιστήριξης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης των πρανών στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα. Το έργο, όπως είπε, έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και από το ποσό αυτό υπάρχουν ήδη εγγεγραμμένες 250.000 ευρώ για παρεμβάσεις εντός του 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Πραστιά: Η μοναδική αμμώδης παραλία της βορειοδυτικής Χίου που μαγεύει (vid)

Η παραλία Πραστιά βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο σε απόσταση 38 χλμ από την πόλη και 3.5 χλμ από το χωριό Σιδηρούντα.

Διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις κατά του πιστοποιητικού υγείας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι σήμερα στο Παρίσι και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις ενάντια στην υποχρεωτική κάρτα υγείας που προωθεί η...

Επικοινωνία Μπορέλ με Τσαβούσογλου για τις πυρκαγιές στην Αττάλεια

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ για τις πυρκαγιές στην...

Ιερό Δεκαπενταλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δαμάστας – Φθιώτιδος

Στις υπώρειες του όρους Καλλίδρομου στο χωριό Δαμάστα Φθιώτιδος, με την ευλογία του επιχωρίου Σεβασιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, στον  Ιερό Ενοριακό  Ναό Κοιμήσεως...