Δευτέρα, 05 Αύγουστος 2019 15:46

Ο Γάλλος εφευρέτης Φράνκι Ζαπάτα πέρασε τη Μάγχη με την ιπτάμενη σανίδα του

O Γάλλος εφευρέτης Φράνκι Ζαπάτα έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που πέρασε τη Μάγχη πετώντας με την αεριωθούμενη ιπτάμενη σανίδα/ flyboard του.

Όπως αναφέρει το BBC, ο 40χρονος Ζαπάτα απογειώθηκε από το Σανγκάτε κοντά στο Καλέ στις 06.17 (τοπική ώρα) την Κυριακή και προσγειώθηκε στο Σεντ Μάργκαρετ'ς Μπέι στο Ντόβερ. Η διάρκεια της πτήσης ήταν 22 λεπτά.


Ο Ζαπάτα, πρώην πρωταθλητής του σκι, δεν τα είχε καταφέρει την πρώτη φορά που προσπάθησε να περάσει τη Μάγχη, στις 25 Ιουλίου, λόγω προβλημάτων στον ανεφοδιασμό.

«Φτιάξαμε ένα μηχάνημα πριν τρία χρόνια...και τώρα περάσαμε τη Μάγχη, είναι τρελό» είπε σε δημοσιογράφους, κλαίγοντας από τη συγκίνηση. «Εάν πρόκειται για ιστορικό γεγονός ή όχι, δεν είμαι σε θέση να το κρίνω, ο χρόνος θα δείξει» πρόσθεσε.

Ο Ζαπάτα είπε ότι κατά την πτήση έπιασε ταχύτητες μέχρι και 170 χλμ/ ώρα. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ο ανεφοδιασμός κατά την πτήση: Τα καύσιμα για τη σανίδα βρίσκονταν σε ένα σακίδιο με κηροζίνη, και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού χρειάστηκε να κάνει αλλαγή. Κατά την προηγούμενη προσπάθεια είχε βρεθεί στη θάλασσα πριν προλάβει να φτάσει σε ένα σκάφος όπου βρισκόταν το δεύτερο σακίδιο.

Αυτή τη φορά στο πλαίσιο του εγχειρήματος χρησιμοποιήθηκαν μεγαλύτερο σκάφος και πλατφόρμα, με συνοδεία τριών ελικοπτέρων.

Ο Ζαπάτα είχε βρεθεί στο προσκήνιο της επικαιρότητας κατά την Ημέρα της Βαστίλης στο Παρίσι τον προηγούμενο μήνα, όταν ο ίδιος συμμετείχε στην παρέλαση με την ιπτάμενη σανίδα του. Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, και πρόσφατα παρείχαν χρηματοδότηση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του, Ζ-AIR. Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο France Inter η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, είπε ότι η σανίδα θα μπορούσε να δει διάφορες χρήσεις- μεταξύ των οποίων και αυτή ενός οχήματος/ πλατφόρμας επίθεσης.

blog comments powered by Disqus
αρχή της σελίδας