27 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

Πέμπτη, 18 Ιούλιος 2019 16:30

Ε.Ε.: Οι υπ. Εσωτερικών αναζητούν λύση στη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο

Μία νέα προσπάθεια να μεταρρυθμίσουν την κοινή μεταναστευτική πολιτική επιχειρούν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. στην άτυπη σύνοδό τους στο Ελσίνκι, εν μέσω της αντιπαράθεσης για το ποια χώρα θα αναλάβει την ευθύνη για τις νέες αφίξεις στην Ένωση.

Ο  Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θα επιδιώξει «μια προσωρινή συμφωνία» για τη διανομή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, όπως ο ίδιος δήλωσε πριν από την άτυπη Σύνοδο, αν και δεν φάνηκε αισιόδοξος για αποτέλεσμα σήμερα.

Αργά χθες, ομάδα χωρών της Ε.Ε. είχε προκαταρκτικές συζητήσεις για το σχέδιο, το οποίο στηρίζει και η Γαλλία. Όμως ούτε 10 ευρωπαϊκές χώρες, σε σύνολο 28, δεν έχουν προσφερθεί να υποδεχθούν μετανάστες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης.

Στο παρελθόν, η Ιταλία δεχόταν τους περισσότερους μετανάστες. Η  λαϊκιστική κυβέρνηση στη Ρώμη ωστόσο αντιδρά πλέον και ζητεί από άλλες χώρες της Ε.Ε. να αναλάβουν το μέρος των μεταναστών που τους αναλογεί. Στη σημερινή Σύνοδο, θα παραστεί και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με τον Ζέεχοφερ, οι μετανάστες θα πρέπει να διασώζονται στη Μεσόγειο και να μεταφέρονται σε ασφαλές λιμάνι, που όμως «δεν είναι απαραίτητο να είναι ευρωπαϊκό».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από DPA

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]