18 Φεβρουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

Παρασκευή, 28 Ιούνιος 2019 17:11

Ενημερωτικοί οδηγοί για την πρόσβαση στην εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών και τη διαπολιτισμική συνύπαρξη στη Θεσσαλονίκη

Την ευκαιρία να προμηθευτούν δωρεάν τους ενημερωτικούς οδηγούς που αφορούν στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη διαπολιτισμική συνύπαρξη στη Θεσσαλονίκη είχαν σήμερα το πρωί πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στην πόλη.

Το εν λόγω υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ‘’Local Alliance for Integration’’ (LION) του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, με συντονιστή το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΕΣΔΥ) και εταίρους, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, την PRAKSIS, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), την CMT Prooptiki, και την ΑμΚΕ Συν-ειρμός.

Στους ενημερωτικούς οδηγούς περιέχονται πληροφορίες που απαντούν σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι υπήκοοι τρίτων χωρών, στην προσπάθεια που κάνουν να ενταχθούν στην επίσημη εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, αλλά και να κατανοήσουν καλύτερα το πολιτιστικό πλαίσιο της πόλης που τους φιλοξενεί.

Οι οδηγοί μοιράστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Οικόπολις» και είχε θέμα τη διαπολιτισμική συνύπαρξη, την απασχόληση και την επίσημη εκπαίδευση.

Οι συμμετέχοντες, σχετικά με την απασχόληση εξέφρασαν την ανάγκη ενημέρωσης για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης και την αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης, καθώς και την καταγραφή των γνώσεων, δεξιοτήτων και  προηγούμενων εμπειριών τους σε διάφορους τομείς σε συνδυασμό με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας της Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με την εκπαίδευση, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας εντός των σχολικών μονάδων και η θέσπιση της εκμάθησής της ως υποχρεωτικής από τον προσφυγικό/μεταναστευτικό πληθυσμό.

Για το λόγο αυτό, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LION», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διάρκειας 24 μηνών, επιδιώκει να αναδείξει παρούσες ανάγκες και ελλείψεις των Υ.Τ.Χ. δημιουργώντας μια πλατφόρμα διαβουλεύσεων τόσο για τους τοπικούς φορείς όσο και για τους Υ.Τ.Χ., μέσω μιας σταδιακής διαδικασίας η οποία περιλαμβάνει:

1. Συνεδριάσεις διαβουλεύσεων, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία και στις δύο ομάδες-στόχους να εκφράσουν τις ανάγκες τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
2. Δημιουργία και διανομή ενημερωτικού υλικού σύμφωνα με τις συνεδριάσεις των διαβουλεύσεων.
3. Οργάνωση ημερών πληροφόρησης.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]