21 Φεβρουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019 09:30

ΕΦΚΑ: Ξεπληρώνει σήμερα τα «λάθη» στα αναδρομικά των ενστόλων

Με την σύνταξη Ιουλίου, αναμένεται να πληρωθούν σήμερα, σε περισσότερους από 8.000 απόστρατους αναδρομικά ποσά σε διόρθωση λαθών που έγιναν στις πληρωμές του Δεκεμβρίου 2018. Τα διορθωτικά αναδρομικά ποσά αναμένεται να δοθούν σε 8.303 απόστρατους, που είτε δεν έλαβαν καθόλου, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν, στην πληρωμή των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρόκειται γα την πληρωμή της 21ης Δεκεμβρίου που έγινε σε 125.568 συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, βάσει των αναδρομικών που δόθηκαν σε εν ενεργεία στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, διπλωμάτες, γιατρούς ΕΣΥ κ.ά., σε αποκατάσταση των αντισυνταγματικών μισθολογικών μειώσεων του νόμου 4093 του 2012.

Οι συνταξιούχοι συνάδελφοί τους έλαβαν επίσης αναδρομικά, τα οποία αντιστοιχούσαν στην διαφορά μεταξύ της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του νόμου 4093 του 2012 και της σύνταξης που πράγματι τους κατεβλήθη κατ' εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.

Κατά τις πληρωμές αυτές, όπως αποδείχθηκε και από τις έντονες διαμαρτυρίες ορισμένων, υπήρξαν λάθη, τα οποία αναμένεται να αποκατασταθούν σήμερα. Βάσει των υπολογισμών, θα καταβληθούν στους 8.303 δικαιούχους, ποσά είτε ως πρώτη καταβολή, είτε ως διόρθωση. Τα ποσά αυτά, εκτιμάται ότι κυμαίνονται από 1,05 ευρώ έως 6.679 ευρώ μεικτά (προ φόρου 20% και κλάδου υγείας). Ο μέσος όρος των διορθωτικών ποσών είναι 1.043 ευρώ μεικτά, ενώ η διάμεσος τιμή είναι 734 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, με παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί από τον ΕΦΚΑ να γνωστοποιήσει άμεσα, εγγράφως τους συνταξιούχους το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας “βιομηχανίας” αιτήσεων και δικαστικών προσφυγών, από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι ζητούν ενημέρωση.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητεί από τον ΕΦΚΑ την άμεση γνωστοποίηση εγγράφως, των ατομικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους, που θα περιλαμβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού της σύνταξης.

“Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο λόγω της πληθώρας των στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και της πολυπλοκότητας των υπολογισμών που απαιτούνται, καθώς και για να διευκολυνθεί ο πολίτης στην περαιτέρω πρόοδο της διοικητικής διαδικασίας” αναφέρει χαρακτηριστικά. Και καταλήγει πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουν διασφαλιστεί αποτελεσματικά τόσο η ορθή τήρηση των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν τη δράση της ∆ημόσιας ∆ιοίκησης, όσο και τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης.

Να σημειωθεί ότι, έγγραφο που απέστειλε η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προς όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες του φορέα, υποστηρίζει ότι εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των διευθύνσεων, να εκδώσει ή όχι διοικητική πράξη για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.


Με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Εργασίας και υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με τη ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης κάνει λόγο για αδιαφάνεια και λαθροχειρίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και υποστηρίζει πως τέτοιες συμπεριφορές είναι παράνομες και καταδικαστέες στην συνείδηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Αναφέρει μάλιστα πως η απόκρυψη των στοιχείων φανερώνει την αδιαφάνεια, τη διάλυση και το χάος που επικρατεί σήμερα στον ΕΦΚΑ.

Ρούλα Σαλούρου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Εuro2day.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]