22 Φεβρουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

Τετάρτη, 06 Μάρτιος 2019 07:26

Αντώνης Ανισέγκος και Σίσσυ Μακροπούλου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο τίτλος της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 15 Μαρτίου 2019, ο οποίος αποτελείται από μόλις δύο γράμματα (ph), προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων piano και harp (πιάνο και άρπα).

Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων, τις δυνατότητες του οποίου θα εξερευνήσουν ο πιανίστας Αντώνης Ανισέγκος και η αρπίστρια Σίσσυ Μακροπούλου.

Οι δύο πολυσχιδείς Έλληνες μουσικοί, που δραστηριοποιούνται στο Βερολίνο, θα μας εισαγάγουν στους ενδιαφέροντες ήχους τους μέσα από τρία διαφορετικά στιλ.

Καταρχήν, τα δύο όργανα συστήνονται μεταξύ τους, υπό τον ήχο τσιτάτων της τζαζ και του εξπρεσιονισμού, με αφετηρία το έργο του Αντώνη Ανισέγκου «Ανάμεσα στη φλόγα και το σύννεφο». Το έργο γράφτηκε το 1990 και παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση το καλοκαίρι του 2018, στο πλαίσιο του Μουσικού Χωριού.

Το δεύτερο στιλ είναι ο ιμπρεσιονισμός, μέσα από τους δύο βασικούς εκπροσώπους του, τον Ντεμπισί και τον Ραβέλ, οι οποίοι άλλωστε για πολλούς είναι αυτοί που όρισαν τον ήχο της άρπας. Οι «Χοροί» του Debussy για άρπα και έγχορδα (1904) και το «Introduction et Allegro» του Ravel για άρπα, φλάουτο, κλαρινέτο και κουιντέτο εγχόρδων (1907) θα παρουσιαστούν σε διασκευή για άρπα και πιάνο.

Τέλος, επί σκηνής θα εκτυλιχθεί και ένας ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, που πάντοτε αποτελεί μια πρόκληση, τόσο για τους μουσικούς όσο και για τους ακροατές.

Πρόγραμμα

Αντώνης Ανισέγκος (1970), Ανάμεσα στη φλόγα και το σύννεφο
Claude Debussy (1862-1918), Danses sacrée et profane
Eλεύθερος αυτοσχεδιασμός
Maurice Ravel (1875-1937), Introduction et Allegro

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]