23 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευή, 22 Νοέμβριος 2019 13:15

Βαρθολομαίος: «Παραμένουμε στα άγια χώματα - Εδώ είναι το Κέντρο της Ορθοδοξίας»

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και οι καθηγούμενοι των Αγιορειτικών Μονών Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίος και Εσφιγμένου Βαρθολομαίος

Την αποφασιστικότητα της «πονεμένης Ρωμηοσύνης» να μην εγκαταλείψει τον καλόν αγώνα της διασώσεως της παρουσίας και της μαρτυρίας της στη φυσική και ιστορική κοιτίδα της υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε, για την εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Παραμένομεν εις τα “αγιασμένα χώματα”, διότι εδώ είναι η Πόλις της Παναγίας της Παμμακαρίστου, η Πόλις των Πατέρων ημών, το πάνσεπτον Κέντρον της Ορθοδοξίας. Συνεχίζομεν εδώ, διότι εδώ εγεννήθημεν, εδώ είναι η πατρίς μας, εδώ είναι τα πάντα γνώριμα και οικεία δι’ ημάς. Αγαπώμεν τα πάντα, επειδή τα γνωρίζομεν, και τα γνωρίζομεν επειδή τα αγαπώμεν.

Εμμένομεν, διότι εδώ ευρίσκεται η ιστορία μας, το παρόν και το μέλλον μας, τα αχνάρια και το άρωμα του πολιτισμού μας, διότι εδώ δεν είμεθα ξένοι, και τίποτε δεν μας είναι ξένον και αλλότριον. Μένομεν και αγωνιζόμεθα, διότι αυτό είναι η αμετάκλητος απόφασίς μας, διότι θέλομεν να φυλάσσωμεν Θερμοπύλας, “ποτέ από το χρέος μη κινούντες”.

Παραμένομεν εις την Πόλιν μας, διότι πιστεύομεν εις την πρόνοιαν του αγαθοδότου Θεού. Εδώ μας έταξεν ο Κύριος, και γνωρίζομεν ότι “τους αγαπώσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν (Ρωμ. η΄, 28). Συνεχίζομεν “θαρρούντες πάντοτε”, και καλούμεν τους εν τη ξένη ομογενείς, όχι απλώς να μη λησμονούν την Πόλιν των, αλλά να επιστρέψουν εις τα πάτρια, όπου η ζωή των θα αποκτήσει νόημα απροσμέτρητον, θα ανοίξουν εις αυτούς νέοι ορίζοντες υπαρξιακής πληρότητος.

Απευθυνόμενοι δε, κατά την ιεράν ταύτην στιγμήν, προς τους νέους μας, οι οποίοι εγεννήθηκαν αλλαχού, λέγομεν ότι πρέπει να ανακαλύψουν τας ρίζας των, να κατανοήσουν ότι αποτελεί μέγα προνόμιον δι’ αυτούς να είναι συνειδητά μέλη της Ομογενείας, να μετέχουν εις τας περιπετείας της, να συμβάλλουν εις τους αγώνας της.

Ζει η Ομογένεια, με πνευματικόν Κέντρον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, το σέμνωμα του Γένους. Η Μεγάλη Εκκλησία ασκεί την διορθόδοξον, την διαχριστιανικήν, την διαθρησκειακήν, την ειρηνοποιόν οικουμενικήν αποστολήν της, δίδει την μαρτυρίαν της Ορθοδόξου πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος, ενώπιον των σημείων των καιρών, ταυτοχρόνως δε μεριμνά ανυστάκτως διά τα ενταύθα και εν απάση τη δεσποτεία Κυρίου τέκνα της, διά την διαποίμανσιν και την κατά Χριστόν οικοδομήν των».


Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι αρχιερείς Γέρων Δέρκων Απόστολος,  Τρανουπόλεως Γερμανός, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Ικονίου Θεόληπτος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Αμερικής Ελπιδοφόρος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και οι καθηγούμενοι των Αγιορειτικών Μονών Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίος και Εσφιγμένου Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκειά της, ο Παναγιώτατος χειροτόνησε στο βαθμό του διακόνου τον υποδιάκονο Κωνσταντίνο Ταλιαδούρο, έγγαμο και θεολόγο, δίνοντάς του το όνομα Νικηφόρος. Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Ασηκρήτη στον κ. Αναστάσιο Βαβούσκο, νομικό και κανονολόγο.

Στη συνέχεια τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, αρχιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητας  Σταυροδρομίου και ο κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Κοινότητας  Σταυροδρομίου, καθώς και στις σχεδιαζόμενες μελλοντικές δράσεις της.

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος, αφού τους συνεχάρη για το έργο τους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του νέου πρέσβη της Ελλάδος, Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, στον οποίο ευχήθηκε καλή και καρποφόρο θητεία, επ’ αγαθώ των δύο γειτόνων και συμμάχων χωρών και των λαών τους. «Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείον ευλογεί κάθε προσπάθεια περαιτέρω προσεγγίσεως και συνεργασίας των, διά την ειρήνην και την ευστάθειαν εις την περιοχήν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.


Στη συνέχεια καλωσόρισε τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, και χαιρέτησε με εγκαρδιότητα την παρουσία των Αρχόντων Οφφικιαλίων του Θρόνου από τις ΗΠΑ, οι οποίοι πραγματοποιούν προσκυνηματική επίσκεψη, με επικεφαλής τον νέο ποιμενάρχη τους, Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]