Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019 13:16

Εκπρόσωποι 10 Τοπικών Εκκλησιών ευχήθηκαν στο Μητροπολίτη Ονούφριο και την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία

Στις 25 Ιουνίου 2019, εκπρόσωποι από 10 Τοπικές Εκκλησίες βρέθηκαν στο Κίεβο για να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ.Ονούφριο, με αφορμή τα 75α γενέθλια του και τη συμπλήρωση 5 ετών από την ενθρόνιση του στην αναγνωρισμένη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ανήμερα της μνήμης του Οσίου Ονούφριου, ο Μητροπολίτης Ονούφριος και οι εκπρόσωποι των Τοπικών Εκκλησιών τέλεσαν πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Λάβρα των Σπηλαίων. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Μητροπολίτης Βόστρων κ.Τιμόθεος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Μητροπολίτης Λοφτσού κ. Γαβριήλ (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ο Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας (Πατριαρχείο Κύπρου), ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας κ.Μιχαήλ (Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας), ο Επίσκοπος Μοραβίας κ. Αντώνιος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Επίσκοπος Χαϊνόφκα κ. Παύλος (Πατριαρχείο Πολωνίας), όπως επίσης και πλήθος Μητροπολιτών, Αρχιεπισκόπων και Επισκόπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι εκπρόσωποι των Τοπικών Εκκλησιών πριν από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν επίσης σε εκδήλωση ενημέρωσης εκπροσώπων ΜΜΕ, όπου εξέφρασαν το βαθύ θαυμασμό τους στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Ονούφριου και την θερμή τους υποστήριξη στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. «Η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί την υποστήριξη στην κανονικότητα της Εκκλησίας μας και στη λειτουργική ενότητα με ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο», ανέφερε εξ ονόματος των παρευρισκομένων ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Αλξανδρείας, Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού, κ Ησαΐας με τη σειρά του, απηύθυνε στους θεσμούς της Ουκρανίας το αίτημα της παροχής ίσων δικαιωμάτων στους πιστούς όλων των ομολογιών, καθώς και την επιστροφή των εκκλησιών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στους κληρικούς της. «Θα θέλαμε να ζητήσουμε από την Ουκρανική κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατό για να επιστρέψουν οι ναοί που έφυγαν από τα χέρια των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Ησαΐας για να συμπληρώσει πως «Τα θρησκευτικά δικαιώματα των πιστών, όλων των ομολογιών, θα πρέπει να παρέχονται καθ’ ολοκληρίαν. Ζητούμε οι άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από τους ναούς τους και προσεύχονται σε ακατάλληλους χώρους, να μπορούν να επιστρέψουν στις εκκλησίες τους και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις Τοπικές Εκκλησίες δεν έχει αναγνωρίσει τη νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία δημιουργήθηκε από την ένωση των σχισματικών «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Κιέβου» και «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία» και στην οποία παραχωρήθηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος που τέθηκε επικεφαλής, κατέληξε ουσιαστικά να βρίσκεται σε απομόνωση τόσο την ημέρα ενθρόνισης, όσο και κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε εκδηλώσεις με αφορμή τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

blog comments powered by Disqus
αρχή της σελίδας