26 Ιούνιος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2018 19:29

«Πέρα από το καθήκον: η ανθρωπιστική απάντηση της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Ισπανίας στο Ολοκαύτωμα» ΄Εκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Τον Απρίλιο του 1943 ο 59χρονος τότε Ισπανός διπλωμάτης Σεμπαστιάν Ρομέρο Ραδιγάλες έφτασε στην υπό γερμανική κατοχή Αθήνα με την ιδιότητα του γενικού προξένου της Ισπανίας. Είχε ηδη υπηρετήσει (από το 1925 ως πρόξενος της χώρας του στη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, το Σαν Φρανσίσκο και το Σικάγο των ΗΠΑ ) και είχε παντρευτεί από τα 1928 στη Μολδαβία, την ελληνικής καταγωγής Έλενα Κούταβα Anino.

Το ίδιο διάστημα, είχε ήδη αρχίσει ο εκτοπισμός των 48.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης... Οι Γερμανοί είχαν ήδη συμφωνήσει να απαλλάξουν τους Εβραίους που έχουν ιταλική και ισπανική υπηκοότητα από την απέλαση, υπό τον όρο ότι θα επιστρέψουν στις χώρες τους ... Η ισπανική όμως κυβέρνηση της εποχής επέδειξε μάλλον απροθυμία να επιτρέψει τον επαναπατρισμό.

Σε επιστολή του με ημερομηνία 15 Απριλίου 1943, ο Radigales ευχαριστούσε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του για τον διορισμό και δήλωνε απόλυτα απασχολημένος με τον επαναπατρισμό 510 Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη, που είχαν ισπανική ιθαγένεια. Παρά τις οδηγίες του υπουργού να "διατηρήσει μια παθητική στάση και να αποφύγει οποιαδήποτε προσωπική πρωτοβουλία", ο Radigales συνέχισε να διαπραγματεύεται ακούραστα εξ ονόματος των Εβραίων με τις γερμανικές και ισπανικές αρχές.

Στις 13 Αυγούστου 1943 μια ομάδα 637 Εβραίων με ισπανική υπηκοότητα έφτασε στο στατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλζεν. Ο Romero Radigales συνέχισε χωρίς να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για την προστασία αυτών των ανθρώπων, έως ότου τελικά η ισπανική κυβέρνηση υπαναχώρησε και επέτρεψε στην ομάδα να μετακινηθεί στο ισπανικό Μαρόκο. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα φέρουν το όνομα του Romero Radigales.

Ο Issac Revah, (γεννημένος στη Θεσσαλονίκη απο Σεφαραδίτες Εβραίους γονείς στις 8 Σεπτεμβρίου του 1934- και μόλις εννέα ετών τότε) θυμάται πώς τους επετράπη να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο τον Φεβρουάριο του 1944.

Ο Romero Radigales παρενέβη επίσης στις γερμανικές αρχές, προκειμένου να απελευθερωθούν Εβραίοι κρατούμενοι απο το στρατόπεδο κράτησης στο Χαιδάρι και να "φυλάξει" στην ισπανική πρεσβεία τα υπάρχοντα των συλληφθέντων Εβραίων, προκειμένου να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους ή τους νόμιμους κληρονόμους μετά τον πόλεμο...

Στα 1945 ο Radigales τερμάτισε τη διπλωματική του σταδιοδρομία στην Αθήνα. Μετά την αποχώρησή του "αποσύρθηκε" στη γενέτειρα του -την πόλη Graus στα όρη Πυρηναία όπου έζησε μέχρι το θάνατό του στα 1970.

Η "ιστορία" του Σεμπαστιάν Ρομέρο Ραδιγάλες δεν ειναι η μόνη. Αντίστοιχες είναι οι "ιστορίες" και η "στάση" κι άλλων διπλωματων την ίδια περίοδο. Ο Bernardo Rolland, Γενικός Πρόξενος της Ισπανίας στο Παρίσι από το 1939, διακρίθηκε για την υπεράσπιση του εβραϊκού λαού , ο Julio Palencia στη Βουλγαρία, ο José Rojas στο Βουκουρέστι, ο Miguel Angel de Muguiro και ο Sanz Briz στη Βουδαπέστη...όλοι τους, έδρασαν "Πέρα απ το καθήκον".

"Πέρα από το καθήκον: η ανθρωπιστική απάντηση της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Ισπανίας στο Ολοκαύτωμα" είναι ο τίτλος περιοδικής έκθεσης φωτογραφικών ντοκουμέντων που διοργανώνει η Ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση αναπτύσσεται στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από αύριο (Παρασκευή 5 Οκτωβρίου ως και τις 19 Οκτωβρίου).

Το υλικό της έκθεσης αφηγείται στο κοινό την ηρωική και πολλές φορές αντίθετη με την επίσημη πολιτική της χώρας προσπάθεια στελεχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Ισπανίας να σώσουν τις ζωές Σεφαραδιτών Εβραίων, που κινδύνευσαν θανάσιμα την περίοδο του Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Στη διάρκεια των δύσκολων χρόνων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ανθρωπιστική βοήθεια και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια του ατόμου εκ μέρους μιας ομάδας διπλωματών και μελών της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Ισπανίας διορισμένων στην Ευρώπη του Ολοκαυτώματος, κατορθώνει να σώσει μερικές χιλιάδες Εβραίων από την απέλαση και τον αφανισμό… Τα κίνητρά τους ήταν ποικίλα: η προστασία των ομοεθνών τους, υπαγορευμένη από νομοθετικές αρχές ή από πατριωτική υπερηφάνεια. Για κάποιους άλλους, λόγω βαθιών δοξασιών και χριστιανικών ή, απλώς, ανθρωπιστικών αρχών. Κάποιοι, λόγω της συμπαθείας τους στους Σεφαραδίτες με τους οποίους είχαν αποκτήσει επαφή σε προηγούμενα διπλωματικά πόστα. Όμως, αναμφίβολα, όλοι παρακινούνται από τις αναμφίβολα αξιέπαινες αξίες τους. Η οφειλή ευγνωμοσύνης που έχουμε απέναντί τους μετατρέπει την έκθεση "Πέρα από το Καθήκον" σε ένα δίκαιο φόρο τιμής στην αξία και τη γενναία προσπάθεια που αυτοί οι διπλωμάτες και υπάλληλοι της Εξωτερικής Υπηρεσίας μας κατέβαλαν για να σώσουν χιλιάδες ζωές χωρίς να διακρίνουν φυλές, σύνορα, υπηκοότητες ή θρησκείες. Η σκέψη μας σε αυτούς και η αδιαμφισβήτητη τιμή που τους αξίζει, θα διατηρήσουν τη μνήμη τους ζωντανή» σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Χοσέ Αντόνιο Λισμπόνα.

Στα αυριανά εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με την προσωπικότητα και τις ενέργειες του Sebastián Romero Radigales. Συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, θα είναι η Elena Colitto (εγγονή του Romero Radigales),ο Isaac Revah (επιζών του Ολοκαυτώματος) και η Jessica San Román του Casa Sefarad Μαδρίτης, καθώς και ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελληνική Δημοκρατία,Enrique Viguera.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr