14 Δεκέμβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τετάρτη, 26 Ιούνιος 2019 06:58

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον Παρθενώνα

Η κλιματική αλλαγή «απειλεί» τα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας καθώς η ατμοσφαιρική μόλυνση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία αλλά και οι πλημμύρες δημιουργούν προβλήματα στατικότητας

 σε αρχαία τείχη και ναούς, ανάμεσα σε αυτά και η Ακρόπολη. Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αρχαία μνημεία της Αθήνας κρούουν επιστήμονες μιλώντας στο Reuters για τ’ αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει το άρθρο παρά το γεγονός ότι ο λόφος της Ακρόπολης είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ραγδαία τα μνημεία που βρίσκονται εκεί.

«Τα τείχη της αρχαίας Αθήνας έχουν μεγαλύτερη διάβρωση απ’ ότι στο παρελθόν. Επί δεκαετίες, γίνονται προσπάθειες για την διατήρηση και την προστασία της Ακρόπολης και όλων των μνημείων μια προσπάθεια που εντάθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Όμως η Ελλάδα, έχει χιλιάδες εκτεθειμένα αρχαία. Κάθε χρόνο, έχουμε και περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις και δίνουμε χρήματα, πολλά χρήματα για να προστατεύσουμε τα αρχαία τείχη. Τέτοια προβλήματα δεν είχαμε τόσο εκτεταμένα στο παρελθόν» τόνισε στο Reuters, η κ. Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενείται και η άποψη του καθηγητή Χρήστου Ζερεφού ο οποίος επισημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία αποσταθεροποιούν τα μνημεία. Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή και την πολιτιστική κληρονομία,  υπογράμμισε πως η Ελλάδα χρειάζεται καλύτερη προστασία για τα μνημεία της και ένα σύστημα παρακολούθησης που να τους παρέχει περισσότερη προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

 

(newsbeast.gr)

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]