10 Δεκέμβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριακή, 21 Ιούλιος 2019 20:46

Επιμένει στα αντίποινα η Τεχεράνη

Παραμένει στο Ιράν το βρετανικό πετρελαιοφόρο Stena Impero, σε βίντεο η κατάληψη του σκάφους από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Σιγήν ιχθύος τηρεί ο επίδοξος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Προειδοποίηση πρός τον Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί στην πρωθυπουργική κούρσα, απευθύνουν ανὠτατα στελέχη του υπουργείου Άμυνας και κρατικοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο: είτε θα επιληφθεί αμέσα της κρίσης είτε θα υπάρξει κίνδυνος να εξελιχθεί σε πολεμική αναμέτρηση, επισημαίνουν.

Εκμεταλλευόμενη τη μεταβατική περίοδο ως την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού, η Τεχεράνη εξακολουθεί να απειλεί με περαιτέρω αντίποινα για την κράτηση ιρανικού σκάφους στο Γιβραλτάρ, πριν από δύο εβδομάδες, το οποίο μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία. Το Λονδίνο, με τη στήριξη Γαλλίας και Γερμανίας, επιμένει πως η ενέργεια αυτή συνάδει με το εμπάργκο πετρελαίου που επέβαλε η Ε.Ε. προς το καθεστώς Ασσάντ στη Συρία.


Παράλληλα, το Ιράν κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει πολεμικό ελικόπτερο πάνω από το τάνκερ Stena Impero και κουκουλοφόρους κομαντος των Φρουρών της Επανάστασης να καταλαμβάνουν το σκάφος και να το κατευθύνουν σε ιρανική στρατιωτική βάση, όπου και παραμένει. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε την αιτιολογία της Τεχεράνης πως το τάνκερ παραβίασε διεθνείς κανονισμούς και έπλεε σε ιρανικά ύδατα. Επίσης το Ομάν επιβεβαίωσε πως το σκάφος βρισκόταν σε δικά του χωρικά ύδατα όταν κατελήφθη από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στο Λονδίνο, στον οποίο έκανε σαφές πως η Βρετανία επιθυμεί διπλωματική λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι πανέτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Κι ενώ την κρίση χειρίζεται ο Χαντ, συνυποψήφιος του Μπόρις Τζόνσον για την πρωθυπουργία, ο τελευταίος δεν έχει κάνει ουδεμία δήλωση για το θέμα.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]