Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2019 19:45

Ημερίδα Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Προτάσεις για μία δίκαιη και αποτελεσματική φορολογική πολιτική έναντι των επιχειρήσεων»

Την κρισιμότητα της φορολογικής πολιτικής που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής αλλά και αναπτυξιακής πολιτικής ανέδειξε ο νέος πρόεδρος της Grant Thornton Νίκος Καραμούζης,

 ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τη Φορολογική του Επιτροπή.

Αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας που ήταν «Προτάσεις για μία δίκαιη και αποτελεσματική φορολογική πολιτική έναντι των επιχειρήσεων» ο κ.Καραμούζης επισήμανε ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να έχει δύο ακόμη χαρακτηριστικά να είναι φιλικό στην προσέλκυση επενδύσεων και ανταγωνιστικό με τον περίγυρο της κάθε χώρας.

Ο κ.Καραμούζης μιλώντας γενικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη τολμηρών μεταρρυθμίσεων και αποφάσεων που θα δώσουν θετικό σήμα σε αγορές και επενδυτές, γεγονός που θα επιταχύνει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας με χαμηλά επιτόκια.

Μιλώντας για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη περιορισμού των μετρητών και σε τολμηρές λύσεις, όπως η κατάργηση μετρητών σε όλες τις εταιρικές συναλλαγές.

Σε χαιρετισμό του ο γενικός διευθυντής της ΑΑΔΕ Ευθύμιος Σαίτης έκανε έναν απολογισμό των δράσεων της Αρχής, τονίζοντας την αποφασιστικότητα που υπάρχει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η δίκαιη φορολόγηση αποτελεί έναν από τους βασικός στόχους της ΑΑΔΕ, με απώτερο στόχο την αύξηση τω εσόδων αλλά και την ενίσχυση της υγιούς ανταγωνιστικότητας, επισήμανε μεταξύ άλλων.

Σε πάνελ που ακολούθησε συμμετείχαν μεταξύ άλλων υποψήφιοι βουλευτές που ανέπτυξαν τις θέσεις των κόμματων που εκπροσωπούν.

Ο Τρύφων Αλεξίαδης, πρώην αν. υπουργός (υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Πειραιώς) τόνισε ότι, σε αντίθεση με όσα αναφέρει η ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν στοχοποίησε τη μεσαία τάξη.

Την περίοδο 2010-2015 η αύξηση των φόρων έφτασε στο 5,2% του ΑΕΠ, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 2,5%, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξιάδης. Επισήμανε επίσης ότι αυτοί που έφεραν τον ΕΝΦΙΑ δεν δικαιούνται να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για αυξήσεις στον συγκεκριμένο φόρο, καθώς δεν υπήρξε καμιά.

Ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην ΓΓΔΕ και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, έδωσε έμφαση στην ανάγκη έναρξης ενός ενάρετου κύκλου που θα ξεκινήσει εάν ο λαός εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση της χώρας στην ΝΔ που θα βασίζεται μεταξύ άλλων σε υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, σε επενδύσεις, στο αίσθημα της ασφάλειας. Ο κ.Θεοχάρης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητα μείωσης των στόχων των πλεονασμάτων με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό.

Ο καθηγητής και τ. πρύτανης του ΕΚΠΑ, υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α' Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης αναφέρθηκε στη φορολογική πολιτική της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι έχει ως στόχο να σταματήσει η υπερφορολόγηση με μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των επενδύσεων, της μείωσης της γραφειοκρατίας κλπ.

Την ημερίδα άνοιξε ο γενικός γραμματέας του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Καραγκούνης.

blog comments powered by Disqus
αρχή της σελίδας